Teheccüd Namazı

Teheccüd Namazı

 

Teheccüd namazı kabri aydınlatan nurdur.

Teheccüd namazı, Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem’e farz, bizim için sünnettir. Kâmil ve şuurlu mü’minler zamanını ona göre ayarlayıp, gece ibadet ederler.

Uykularından fedâkârlık yapıp gecelerini namazla nurlandırır, Rabb’lerinden ne istiyorlarsa o vakitte ister, günahlarına o vakitte tövbe ederler:

 

“Onlar yataklarından geceleri kalkarak, korku ve ümit içinde Rabb’lerine yalvaranlardır ve kendilerine geçinmeleri için verdiğimiz rızıktan başkalarına harcayanlardır.” (Secde Sûresi, 16)

 

“O mü’minler geceleri pek az uyurlardı.” (Zariyat Sûresi, 17)

 

Hz. Ayşe Radiyallahü Anha validemiz şöyle rivayet ediyor:

Rasûl-i Ekrem Sallallahü Aleyhi Vesellem geceleyin kalkıp ayakları şişinceye kadar namaz kılardı. Bunun üzerine O’na, ‘Yâ Rasûlallah! Senin geçmiş ve gelecek bütün hataların bağışlandığı halde niye böyle kendini yoruyorsun?’ dedim.

 

Bana cevaben: “Ben de Allah Celle Celâlüh’a şükreden bir kul olmayayım mı?” buyurdu. (Buhârî, Tefsîr-i sûre 48)

 

Ebû Hüreyre’den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

“Biriniz uyuduğu zaman şeytan onun ense köküne üç düğüm atar. Her bir düğümü attığı yere, ‘Gecen uzun olsun, yat, uyu!’ diye eliyle vurur. Şayet o kimse uyanarak Allah Celle Celâlüh’ü anarsa, düğümlerden biri çözülür. Abdest alırsa, bir düğüm daha çözülür. Bir de namaz kılarsa, şeytanın attığı bütün düğümler çözülür ve böylece neşeli ve huzurlu bir şekilde sabahlar. Allah Celle Celâlüh’ü anmaz, abdest alıp namaz kılmazsa uyuşuk ve tembel bir halde sabahlar.” (Buhari, Teheccüd 12)

 

Ebû Hureyre Radiyallahü Anh’dan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

 

“Geceleyin kalkıp namaz kılan, karısını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek uyandıran kimseye Allah Celle Celâlüh merhamet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah Celle Celâlüh merhamet etsin.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 18)

 

Ebû Hüreyre ve Ebû Saîd el-Hudrî Radiyallahü Anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

 

“Bir kimse geceleyin karısını uyandırır da beraberce veya her biri kendi başına iki rekât namaz kılarlarsa, Allah Celle Celâlüh’ı çok anan erkekler ve Allah Celle Celâlüh’ü çok anan kadınlar arasına yazılırlar.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 18)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis