Müminin Ölümü 2

Sevgili Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem, Medineli arkadaşlarından birinin başucunda, onun son nefeslerini verişini takip etmektedir, ümmetine karşı şefkatle dolu olan kalbi çok hüzünlüdür Hz. Azrail Aleyhisselâm”a.

“Ey melek benim arkadaşıma yumuşak davran, çünkü o bir mümindir!”

Ölüm meleği cevap verir:

“Ey Nebi sen rahat ol gözün aydın bulunsun ben bütün müminlere yumuşak davranırım.”

Herhangi biri ölürken, muhakkak ona beraber oturmakta olduğu meclis arkadaşları, eğer o arkadaşları oyun eğlence ahalisi iseler oyun halkı olarak, eğer onlar zikir topluluğu iseler, zikir topluluğu olarak kendisine gösterilir.

Ölüme doğru ilk adımını atarken baştan sona bütün hayatı ile yüzleştirilir. Ölmekte olan kişinin yanında Kuran okunuyor olması bu sıkıntısını hafifletecektir.

En büyük kolaylaştırıcıları ise Kuran ve sünnete uygun yaşanmış ihlaslı bir ömürdür. “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz” hadisinin işaret ettiği gibi yaşarken dine sahip çıkıp maddi, manevi himmet ettiyse Allah”ü Teâlâ da o kuluna son anda yardım edecektir.

O anın sıkıntılarını artıran sebepler ise hayattayken, ezan, Kuran okunurken, Allah”ü Teâlâ ve dini anlatılırken saygısızlık yapmak iftira etmek zulm etmektir. Bunlar kişinin dilinin tutulmasına sebep olabilir. Peygamber efendimiz buyurdu:

“Kim Allah”a kavuşmayı arzu ederse Allah”ü Teâlâ da ona kavuşmayı arzu eder. Her kim Allah”a kavuşmayı çirkin görürse Allah”ü Teâlâ da ona kavuşmaktan hoşlanmaz.”

Bunu duyan Hz. Aişe Radiyallahü Anha peygamberimiz Aleyhisselâm’a sorar:

“Ey Allahın elçisi! Hiçbirimiz ölümden hoşlanmayız ki. Bu durumda ne olacaktır?”

Peygamberimiz Aleyhisselâm:

“Ey Aişe öyle değil. Mümin ölümle karşılaştığı zaman Allah”ü Teâlâ”nın rızası ve ikramıyla müjdelenir. O zaman onun için ölümden daha sevimli bir şey olmaz.”

Melekler ölüm anında mümin kula:

“Selam size. Yaptıklarınıza karşılık cennete girin.” Der.

Ruhu alacak meleğe Allah”ü Teâlâ “Kuluma benden selam söyleyin” demiştir. Meleğin ilettiği bu selam Allah”ü Teâlâ”nın selâmıdır. Mümin bu selâmı alınca kalbi ferahlayacaktır.

Bu melekler sadece ölüm anında değil; kabirde, yeniden dirilişte ve mahşerde yaşadığı her korku karşısında müminin yanında yer alacak ve onun korkusunu giderecektir. Korkmayın, üzülmeyin. Size söz verilen cennetle sevinin. Denecektir.

Abdulkadir Geylani Kuddise Sirrûh Buyurdu:

“Hiçbir mümin yoktur ki ölümü anında basireti açılmasın. O cennette kendisi için hazırlanmış şeyleri görür. Cennetin güzellikleri ona ulaşır.”

Peygamber efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem buyurdu:

Ölüm meleği mümine ve inkârcıya sorduğu ilk soru:

“Seni dünyaya geri gönderelim mi?”

Mümin gördüğü güzelliklerden sonra bu soruya korkarak cevap verir.

“Beni gamlar ve kederler diyarı olan dünyaya mı geri çevireceksiniz. Beni bir an önce Rabbime götürün.”

İnkârcı ise:

“Beni dünyaya geri çevirin. Müslümanca bir hayat yaşayayım der.”

İyi kimselere Azrail Aleyhisselâm iyi görünür. O kişinin yaşadığı hayata göre özel biçimde gelir. Mülayim olanın ruhu mülayim alınır. Kötü kişilere ise sevimsiz, ürkütücü dehşet verici şekilde gelirler.

Hz. İbrahim Aleyhisselâm merak edip Azrail Aleyhisselâm’a sorar:

“Ey Azrail Aleyhisselâm! Müminlerin ruhlarını alırken onlara nasıl görünüyorsun?” diye sorar.

O haliyle Hz. İbrahim Aleyhisselâm’a görünür. Hz İbrahim Aleyhisselâm gördüğü şeyin güzelliği karşısında mest olur. Ve der ki:

“Ey Azrail Aleyhisselâm! Mümin ve salih bir insan hayatı boyunca yaptıklarına ödül olarak sadece bu güzelliği yaşamış olması bile ona yeter. Hâlbuki cennet var, Rabbimin cemali var.” Buyurur.

 

Sait Alpsoy

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)