Kelime-i Tevhîd

 Kelime-i Tevhîd

Müslüman Olan Bir Kimseye İlk Önce Lâ İlâhe İllallâh Muhammedün Rasülullah Kelimesinin Manâsını Bilmek ve İnanmak Farzdır. Bu Kelimeye Kelime-i Tevhîd Denir. Kısaca Manâsı Allah’tan Başka İlâh Yoktur Muhammed Aleyhisselâm da O’nun Resulüdür Demektir.

Kelime-i Tevhîdin Manâsını, Ehl-i Sünnet Âlimleri Şöyle Açıklıyorlar:

İnsanlar Yok idi, Sonradan Yaratıldı. İnsanların Bir Yaratanı Vardır. Her Varlığı O Yaratmıştır. Bu Yaratan Birdir. Ortağı, Benzeri Yoktur. Bir İkincisi Yoktur. O Hep Var idi. Varlığının Başlangıcı Yoktur. Hep Vardır. Varlığının Sonu Olmaz, Yok Olmaz. O’nun Hep Var Olması Gerekir. O Yok Olamaz. Varlığı Kendindendir. Hiçbir Sebebe İhtiyacı Yoktur. Her Şeyi Var Eden, Her Varı Her Ân Varlıkta Durduran O’dur. O Madde Değildir. Hiçbir Maddede Bulunmaz. Şekli Yoktur, Ölçülmez. Nasıldır Diye Sorulmaz. O Deyince, Akla Hayâle Gelen Her Şey O Değildir. O, Bunlara Benzemez. Bunlar Hep O’nun Mahlûklarıdır ve O, Mahlûkları Gibi Değildir.  Akla, Vehme, Hayâle Gelen Her Şeyi O Yaratmaktadır. Yukarıda, Aşağıda, Yanda Değildir, Yeri Yoktur. Her Varlık Arş’ın Altındadır, Arş ise O’nun Kudreti, Kuvveti Altındadır. O Arş’ın Üstündedir Fakât Bu, Arş O’nu Taşıyor Demek Değildir. Arş, O’nun Lütfü ve Kudreti ile Vardır. O, Ezelde, Sonsuz Öncelerde Nasıl ise Şimdi Hep Öyledir. Arş’ı Yaratmadan Önce Nasıl idi ise Ebedî Sonsuz Geleceklerde de Hep Öyledir. O’nda Değişiklik Olmaz. O’nun Sıfatları Vardır. Sıfat-ı Sübûtiyyesi Sekizdir; Hayat, İlm, Sem’, Basar, Kudret, İrâde, Kelâm, Tekvin. Bu Sıfatlarında da Hiç Değişiklik Olmaz. Değişiklik Olmak Kusurdur. O’nda Kusur, Noksanlık Yoktur. Hiçbir Mahlûka Benzemez ise de Dünyâda, O’nu Kendisinin Bildirdiği Kadar Bilmek ve Âhirette Görmek Olur. Burada Nasıl Olduğu Anlaşılamadan Bilinir, Orada da Anlaşılamadan Görülecektir.

Allahû Teâlâ Kullarına Peygamberler Gönderdi. Bu Büyük İnsanlar Vâsıtası ile Kullarına, Saâdete ve Felâkete Sebep Olan İşleri Bildirdi. Peygamberlerin En Yükseği ve Son Peygamberi Olan Muhammed Aleyhisselâm’dır. Yeryüzündeki Dinli Dinsiz Herkese, Her Yere, Her Millete Peygamber Olarak Gönderilmiştir. Bütün İnsanların, Meleklerin ve Cinnin Peygamberidir. Dünyânın Her Yerinde, Herkesin O Yüce Peygambere Tâbi Olması, Uyması Gerekir.

[Kimyâ-i Saâdet]

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)