Hayâ İmandandır


Hayâ İmandandır

Suâl: Bazı kimseler, müstehcen konuşuyor. Ayıp şeyler söylüyor. İnsanların ayıplayacağı çirkin işler yapıyor. Müslüman olan kimse, böyle şeyler yapar mı?
Cevap: Hadikada buyuruluyor ki:
Fuhuş, çirkin söz demektir. Haddi aşan her şeye fahiş denir. Buradaki manası çirkin olan işleri açık kelimelerle anlatmak, müstehcen konuşmak demektir. Cima için ve abdest bozmak için kullanılan kelimeleri söylemek böyledir. Bu kelimeleri söylemek fuhuştur.
Çünkü bunları söylemek, mürüvvete ve diyanete uygun değildir, hayâyı, utanmayı giderir ve başkalarını gücendirir. Cimaı, abdest bozmayı ve necaseti anlatmak gerektiği zaman, açık olarak söylememeli, kinaye olarak söylemelidir! Kinaye, bir şeyi, açık manaları başka olan kelimelerle anlatmaktır.
Edepli olan, salih olan, fuhuş söylemeye mecbur olunca, kinaye olarak söyler. Mesela, Allah’ü Teâlâ’, Kur'an-ı kerimde, cima için lemis (dokunmak) kelimesini söylemiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
Fuhuş söyleyene Cennet haramdır. (Ebu Nuaym)
Dinimizde hayânın, utanmanın yeri çok mühimdir. Hayâsı olan, Allah’ü Teâlâ’’dan utandığı için günah işlemekten çekinir. İnsanlardan utanmayan Allah’tan da utanmaz.
Açıktan günah işleyen kimse, hem insanlardan, hem de Allah’tan çekinmediğini gösterir. Allah'ın bildiğini kuldan ne saklayayım. Demek doğru değildir. Gizli işlediği bir günahı başkalarına açıklamak doğru değildir, hayâsızlıktır.
            Hz. Ebu Bekir, Hayâsız insan, halk içinde çıplak oturan kimse gibidir
            Hayâ ve az konuşmak imandan, fahiş söz ve çok söz nifaktandır. (Tirmizî)
Kim, dünyada günahını gizlerse, Allah’ü Teâlâ’da, Kıyamette, o günahı herkesten saklar. (Müslim)
            Bir günaha düşen, Allah’ın örtüsünü, onun üzerinde bulundurmalıdır! (Müslim)
            İnsanlardan utanarak günahı gizlemek de hayâdandır. Hayâ da imandandır. Günah gizlenmezse, fâsıklar bundan cesaret alır. Falanca günah işliyor. Ben de işlesem ne çıkar? Diyebilir. Riya olmaması için ibadeti gizlemek caizdir. Onun için Kabahat da gizli, ibadet de gizlidir denmiştir.
            Bunun gibi atasözlerinin çoğu bir hadis-i şerife dayanmaktadır. Hayâ elbisesine bürünenin ayıbı görülmez. Duyulunca hoşlanılacak şeyleri yap! Kimsenin duymasını istemediğin ve duyulunca insanların hoşlanmayacağı şeylerden kaç! buyurulmuştur.

            Allah’ü Teâlâ’dan utanmak, imanın kuvvetli olduğuna, hayasızlık da imanın zayıf olduğuna alamettir. Hayâsız kimsenin küfre düşmesi kolay olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)