Ebu Bekr Radiyallahü Anh’ın Dostluğu


Ebu Bekr Radiyallahü Anh’ın Dostluğu

Cebrâîl Aleyhisselâm dedi:

– Yâ Rabbel âlemîn! Resûlullah ‘sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem’ hazretlerinin dostluğu Ebû Bekrin gönlünde ne miktâr ve ne kadar olduğunu bilmek isterim.

Bayram günü idi. Ebû Bekr-i Sıddîk Radıyallahü Teâlâ Anh kıymetli ve gösterişli elbise giymiş ve otuz altınlık bir şal omuzuna almış idi. Cebrâîl Aleyhisselâm a’mâ (kör) sûretinde gelip, yol üzerinde oturdu. Oraya Ebû Bekr-i Sıddîk geldi. Ona yaklaştı. Cebrâîl Aleyhisselâm dedi ki,

– Allahü tebâreke ve teâlâ af etsin o kimseyi ki, Muhammed Mustafâ dostluğuna bana bir şey versin.

Ebû Bekr Radıyallahü Teâlâ Anh o sözü işitti. Mübârek omuzundan şalını çıkarıp, ona verdi.

Buyurdu ki,

– Bir def’a dahâ söyle. Bir def’a dahâ söyledi.

Ebû Bekr-i Sıddîk kaftanını çıkarıp, ona verdi. Dördüncüde, setr-i avretini örten elbiseden başka, bütün elbiselerini ona verdi. Beşincide na’lınını çıkarıp ona verdi. Sonunda artık elbisesi kalmadı. Bilâli ‘radıyallahü anh’ çağırdı ve Ona buyurdu:

– Yâ Bilâl. Âişenin evine var. Bir şey getir.

Bilâl Radıyallahü Teâlâ Anh giderken, Resûlullah ‘sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem’ hazretlerine rast gelip, buyurdular ki,

– Nereye gidersin, yâ Bilâl! Sen mi söylersin, ben mi söyleyeyim.

Bilâl Radıyallahü Teâlâ Anh dedi ki,

– Yâ Resûlallah, siz buyurun.

Buyurdular ki:

– Yâ Bilâl! Bil ki, o a’mâ Cebrâîl-i emîndir. Allahü tebâreke ve teâlâ onu bu şeklde gönderdi ki, Ebû Bekr-i Sıddîkın bana muhabbeti ne kadardır anlasın.

Hazret-i Ebû Bekr Radıyallahü Teâlâ Anh Bilâli bekler idi. Hazret-i Bilâl elbise getirdi. Hazret-i Ebû Bekr-i Sıddîk o elbiseyi giydi. Hazret-i Cebrâîl Aleyhisselâm, Resûlullahın ‘sallallahü aleyhi ve sellem’ huzûr-ı şerîflerine gelip, dedi ki,

– Yâ Muhammed! Ebû Bekr-i Sıddîkı tecrübe ederdim. Elbiseler benim işime yaramaz. Resûlullah ‘sallallahü aleyhi ve sellem’ Cebrâîl Aleyhisselâmın getirdiği elbiseleri Ebû Bekr-i Sıddîka getirdi. Ebû Bekr Radıyallahü Teâlâ Anh:

– Bir nesneyi ki senin dostluğun uğruna vermiş olayım, artık o bana gerekmez. Nereye uygun bulursanız, oraya tasarruf ediniz, dedi.

Kaynak: Menakıb-i Çihar Yar-i Güzin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)