Âdem Aleyhisselâm’ın Duası


Âdem Aleyhisselâm’ın Duası

Hz. Âdem aleyhisselam cennetten çıkarılınca Allah’a şöyle dua etmişti. Kur’an-ı Kerim Araf Sûresi 23. ayet’te nakletmiştir.

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

Ounuşu: “Rabbenâ  zalemnâ enfüsenâ ve il lem teğfir lenâ ve terhamnâ   le-nekünene mine’l -hâsirîn.”
Anlamı: “Ey Rabbimiz! Biz nefsimize zulmettik. Eğer sen bizi bağışlamazsan ve bize acımazsan, biz muhakkak zarara uğrayanlardan oluruz.”
Bunun üzerine Hazret-i Allah’ü Teâlâ Âdem aleyhisselâmın duasını kabul buyurdu. Bu dua ile Allah’ü Teâlâ’ya samimiyetle dua edilince Allah’ü Teâlâ kabul eder.


Hazret-i Âişe validemiz Radiyallahü Anha anlatıyor: Allahü Azimü’ş-şân Âdem aleyhisselâm’ın tevbesini kabul buyuracağı zaman; Âdem aleyhisselâm, o zaman bir tepecik şeklinde olan Kâ’be’yi yedi defa tavaf etti ve iki rek’at namaz kıldı. Sonra şu duayı okudu:

اَللّٰهُمَّ إِنَّكَ تَعْلَمُ سِرِّى وَعَلاَنِيَّتِي فَاقْبَلْ مَعْذِرَتِي، وَتَعْلَمُ حَاجَتِي فَاعْطِنِي سُؤْلِي، وَتَعْلَمُ مَافِي نَفْسِي فَاغْفِرْلِي ذُنُوبِي، اَللّٰهُمَّ إِنِّي اَسْئَلُكَ إِيمَاناً يُبَاشِرُ قَلْبِي وَيَقِيناً صَادِقاً حَتّٰى أَعْلَمُ أَنَّهُ لاَيُصِيبَنِي اِلاَّ مَاكَتَبْتَهُ عَلَيَّ وَالرٍّضَا بِمَا قَسَمْتَهُ لِى يَا ذَا الجَلَالِ وَالإِكْرَامْ آمِينَ

Okunuşu: Allâhümme inneke ta’lemü sirrî ve alâniyyetî, fakbel ma’zireti ve ta’lemü haceti fea’tıni sü’li ve ta’lemü mâ fi nefsi fağfirli zünubi. Allahümme innî es’elüke imânen yübâşiru kalbi ve yakinen sâdıkan hattâ a’leme ennehû len yusîbenî illâ mâ ketebtehû aleyye ve’r rıdâ bimâ kasemtehû li. Yâ ze’l-celâli ve’l-ekrâm.
Anlamı: Allah’ım! Muhakkak sen benim gizli ve aşikâr her halimi bilirsin! İstediğimi de bilirsin! Sen dileğimi yerine getir! Gönlümden geçeni de bilirsin! Beni mağfiret eyle, Allah’ım! Başıma gelen her musibetin, senin takdirinle olduğunu bana bildirecek ve taksimatına rızâ gösterecek olan sağlam bir imana beni sahip kıl ve gerçek bir yakını (bilgiyi) kalbime yerleştir. Ey ululuk ve kerem sahibi Allah’ım.

Bu duanın sonunda, Allah Celle Celâlüh, Âdem Aleyhisselâm’a şöyle vahyetti:
— Ey Âdem! Ben seni mağfiret ettim. Hatta senin evlâtlarından kim bu dua ile bana dua ederse, onu da mağfiret buyurup sıkıntılarını gideririm. Onu gayb hazinelerimden zengin ederim; kendisi istemese bile dünya ona yönelir.
Kaynak: (İhyâu Ulûmi’d-Din)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)