En Fazîletli Amel Allâh’ı Zikirdir

En Fazîletli Amel Allâh’ı Zikirdir

Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem bir gün sahabileriyle birlikte Mekke’ye gidiyorlardı. Cümdan Dağı’nın yanından geçerlerken Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem “Yanından geçmekte olduğunuz şu dağ Cümdan Dağı’dır. Müferridler yarışı kazandılar.” buyurdular.
Sahabilerin “Ey Allâh’ın Resûlü! Müferridler kimlerdir?” diye sormaları üzerine de, “Allâh Celle Celâlüh’ü çok zikredenlerdir.” buyurdular.
Yine; Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem, “Ey Allâh’ın Resûlü! Müferridler kimlerdir?” sorusuna şöyle cevap verdiler; “Başlarına ne gelirse gelsin aldırmayacak kadar Allâh Celle Celâlüh’un zikrine dalanlardır. Zikir onların ağır yüklerini omuzlarından indirir. Böylece bu kişiler kıyâmet gününde Allâhü Te‘âlâ’nın huzûruna hafif bir yükle gelirler.” (Müslim, Tirmizî)
Ebû Said el-Hudrî şöyle anlatıyor: Bir gün Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’e “Kıyâmet gününde, Allâh Celle Celâlüh katında derece bakımından insanların en üstünü kimdir?” diye soruldu. “Allâh Celle Celâlüh’u çok ananlardır.” cevabını verdiler. Bunun üzerine ben “Ey Allâh’ın Resûlü! Bunlar Allâh Celle Celâlüh yolunda savaşanlardan da mı üstündürler?” diye sordum. “Allâh Celle Celâlüh yolunda savaşan kişi elindeki kılıcı parçalanıncaya ve kendisi de kana boyanıncaya kadar kâfirlere ve müşriklere kılıç sallasa, yine de Allâh Celle Celâlüh’u çok ananlar derece bakımından daha üstündürler.” buyurdular. (Tirmizî)
Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem bir gün şöyle buyurdular: “Allâhü Te‘âlâ kıyâmet gününde ‘İnsanlar bugün kerem ehlinin (cömertlerin) kim olduğunu bileceklerdir.’ buyurur. Bunun üzerine sahabiler “Ey Allâh’ın Resûlü! Kerem ehlinden maksat kimlerdir?” diye sordular. Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem de: “Allâh’ın anıldığı meclislere devam edenlerdir.” buyurdular. (Terğib c.3 s.63)
Bir gün adamın biri Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’e:
“Ey Allâh’ın Resûlü! İslâm’ın hükümleri çok fazladır. Bunların içerisinden hangisine yapılmasını tavsiye edersiniz?” dedi. Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’de: “Dilin Allâh Celle Celâlüh’ü anmaktan dolayı daima yaş olsun!” (Terğib, c.3 s.54) buyurdular.
Muaz b. Cebel şöyle anlatıyor: Son konuşmamızda Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’e “Ey Allâh’ın Resûlü! Allâhü Te‘âlâ katında amellerin en sevimlisi hangisidir?” diye sordum. “Dilin Allâh Celle Celâlüh’un zikrinden dolayı yaş olduğu halde ölmendir” (Heysemi, c.10 s.74) buyurdular.
(Yusuf Kandehlevi, Hayatü’s-Sahâbe, c.3, s.8-16)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)