Amerika’nın Keşfi

Amerika’nın Keşfi

1492 yılında Kristof Kolomb tarafından keşfedildiği bilinen Amerika Kıtası, aslında Müslümanlar tarafından keşfedilmiştir. Bununla ilgili birçok belge vardır. Bazıları şunlardır…
Hâlen Almanya'nın Frankfurt kentinde yaşayan ve Goethe Üniversitesi Arap ve İslâm Tarihi Bilimleri Enstitüsü Başkanlığını yapan Prof. Dr. Fuat Sezgin, AA'ya şöyle dedi “İslâm coğrafyası üzerinde 26 yıl çalıştım ve fikirler geliştirdim. Amerika'yı Kolomb'dan önce Müslümanların keşfettiğini yazdım. Müslümanların Amerika'ya ulaştıklarına yüzde yüz eminim. Hatta Müslümanlar birkaç yüz sene Amerika'nın haritasını yapmakla uğraştı. Şu an kullanılan Afrika, Asya ve Avrupa'ya ilişkin bütün dünya haritaları, Müslümanlar tarafından yapıldı. Vasco da Gama da Müslümanlara ait haritalarla Hindistan'a ulaşabildi.”
 Tarih ve Düşünce dergisi, Kasım 2005 sayısında Amerika'nın Müslümanlar tarafından keşfedildiğini kapak konusu yapmıştı.
 Kolomb'un oğlu, Avrupa'nın batı istikametinde de deniz yoluyla gidilebileceğinin imkân dâhilinde olduğunu babasının Cenova'ya gelen Müslüman gemicilerden öğrendiğini nakletmişti.
 Prof. Brent Kennedy, dedelerinin İngiliz ve İrlandalı olduğunu zannediyordu. Akdeniz Anemisi hastalığına yakalanınca şüphelendi ve köklerinin Lübnan'dan Türkiye'ye ve Doğu Afrika'ya kadar uzandığını öğrendi. Defalarca Türkiye'ye geldi. 7. yüzyılda Arap ve Berberî askerlerden oluşan Müslüman ordusunun İspanya'yı ele geçirip buradan Amerika'ya göç ettiklerini savundu.
 Dil âlimleri Kolomb'dan evvelki zamanlarda Kızılderililerin dillerinde Arapça asıllı kelimelerin bulunduğunu ortaya çıkardı. Kolomb, Küba kıyılarında havlamayan köpekler görmüştür ki, bunlar da Batı Afrika cinsi köpeklerdi. Yani eski dünya ile yeni dünya arasında seyrüsefer ilk olarak Müslümanlar tarafından kurulmuştu.
 1787'de Boston'da işçiler kazı yaparken bazı paralar buldu. Harvard Üniversitesi'nde incelenen paraların 9. ve 10. yüzyıllara ait Semerkand dirhemleri olduğu ortaya çıktı. Dirhemlerin üzerinde “La ilahe illallah, Muhammedun Resulullah ve Bismillah” yazılıydı.

 Nevada'daki kazılarda bir kaya üzerinde 7. yüzyılda kullanılan kûfî yazı ile “Allahın adıyla”, “Muhammed Nebiyallah” “Şeytan bütün yalanların kaynağıdır.” yazıları tespit edildi.
 ABD Bilim Sanat Akademisi üyesi Prof. Barry Fell'e göre burada 7. ve 8. yüzyıllarda Müslümanlar yaşıyordu.
 Kaliforniya Üniversitesi'nden arkeologlar Prof. Robert Heizer ve Prof. Martin Baumhoff yaptığı kazılarda Nevada'da İslâm ve bilimin özellikle denizciliğin okutulduğu bir okulun varlığını tespit etti. Yani Hazret-i Osman ve Hazret-i Ali döneminde Müslümanlar, Amerika kıtasında denizcilik dersi veriyordu.
 Arap tarihçi ve coğrafyacı Mesudî (Ö.956) “Müslümanlar Hazret-i Muhammed'in vefâtından 15 sene sonra Hazret-i Osman devrinde İspanya'ya girdikleri zaman, önlerine nihayetsiz Atlantik Okyanusu çıktı. Hemen keşiflere başladılar” diye yazdı.
 Tahıllardan mısır, batı Afrika kıyılarından hacılar vasıtasıyla Mısır'a getirilmiş, oradan Türklerle tanışmıştı. Bunlar Kristof Kolomb'dan önce cereyan etmişti.
 Memlükler dönemi tarihçilerinden İbn Fazlullah el-Ömerî, Mesâlik el-Ebsâr isimli eserinde Mısır prensinin 3 bin kayıkla bir daha dönmemek üzere Amerika'yı keşfe çıktığını yazdı. 
Denise Spellberg tarafından yazılmış olan “Thomas Jefferson’s Quran, İslâm and the Founders” adlı bilimsel kitapta da bu konu işlenmiştir.

1929 yılında Topkapı Sarayı’nda bulunan Piri Reis Haritaları, günümüze kadar kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biridir. Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Piri Reis tarafından 1513'te çizilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)