Dünya Bu Felakete Dur Demek Zorunda

Dünya Bu Felakete Dur Demek Zorunda
Müfit Yılmaz Gökmen


Doğu Afrika, son 60 yılın gördüğü en büyük kuraklıkla boğuşuyor. Her gün bölgeden gelen birbirine benzer haberlere rağmen, uluslararası kamuoyu yaşanan insanlık dramının ciddiyetini daha yeni kavrıyor. Bir İngiliz yardım örgütünün hesabına göre, beş dolarlık yardım sekiz çocuğun hayatını kurtarabilir. Bu parayla, bölgesel çatışmalarda en çok kullanılan Kalaşnikof tüfeğine yaklaşık 20 mermi alınıyor.
Afrika Boynuzu bölgesini oluşturan ülkelerde yaklaşık 12 milyon insanın hayatı, en kısa zamanda bölgeye ulaşması gereken yardımlara bağlı. Eğer vaat edilen yardımlar yapılmazsa, dehşet verici manzaralara sahne olan Afrika’daki durum tam bir kâbusa dönüşebilir.
Kuralıktan tarım alanlarının harap olması, çiftlik hayvanlarının ölmesi, gıda kaynaklarının tükenmesi, yiyecek ile yakıt fiyatlarının tavan yapması ve sonu gelmeyen iç çatışmalar milyonlarca insanı, açlıktan ölmenin eşiğine getirdi.
Tüm bu nedenler, Afrika Boynuzu bölgesinde başta Somali olmak üzere Cibuti, Etiyopya, Kenya, Somali ve Güney Sudan’da 10 binlerce insanın komşu ülkelere akın etmesine neden oluyor. Hamile kadınlar ve küçük çocuklar göç yollarında açlıktan ölüyor, ağzına kadar dolan mülteci kamplarında insanlar hastalıktan kırılıyor, çatışmaların tıkadığı yardım yollarını kullanmaya çalışan yardım örgütleri dünyaya acil yardım çağrısı yapıyor.
BM yetkilisi Elisabeth Byrs, “Kırsal alanda iki sezon üst üste yeterli yağış alınamaması 1950-51’de yaşanan kuraklıktan bu yana en ağır kuraklığa neden oldu. 2012’ye kadar bu durumun düzeleceğini beklemiyoruz” derken, UNICEF üst düzey yetkilisi Anthony Lee, “Tanık olduğumuz çok büyük bir göç fırtınası” ifadesini kullandı.

İngiltere Afet Acil Komitesi (DEC) yöneticisi Brendan Gormley ise “Evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar, hayatlarının nasıl parçalandığına tanık oluyor. Kuraklık sahip oldukları her şeyi ellerinden aldı” şeklinde konuştu. Gormley’in bahsettiği durumu en iyi şekilde anlamak için, ilk olarak Somali’ye göz atmak gerekiyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)