Namaz Kılarken Çok Dikkat Edilmesi Gereken…

Namaz Kılarken Çok Dikkat Edilmesi Gereken…

Namaz kılan kimsenin iki yerde çok uyanık olması gerekiyor, bunlardan birincisi; “iyyake na’büdü ve iyyake nestein” [ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz.] ayeti kerimesini okurken muhatabımızın Allah’ü Teâlâ olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Rabbimize diyoruz ki ancak sana ibadet eder ancak senden yardım dileriz. Eğer o anda aklımızda Allah’ü Teâlâ değil de başka bir şey varsa o zaman ona ibadet etmiş ondan yardım dilemiş oluruz. Bu da büyük bir şirktir.
Çünkü Rabbimiz bizi huzuruna kabul etmiş biz de “iyyake na’büdü ve iyyake nestein” [ancak sana ibadet ederiz ve ancak senden yardım dileriz.] diyoruz.
Hem burada Allah’ü Teâlâ ile kul arasında yetmiş bin perde kalkar, yalnız bir beşeriyet perdesi kalır.
Bir de Tahiyyat duasında “esselâmü aleyke eyyühen nebiyyü” [selâm senin üzerine olsun Ey Nebi!] Derken Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Ve Selleme selâm verdiğimizi tasavvur etmemiz gerekiyor.
Zira burada da kul ile Allah’ü Teâlâ arasındaki yedi bin perde kalkıyor.
Bundan daha büyük bir mutluluk; bundan daha büyük bir nimet, bundan daha büyük devlet olabilir mi?
Kalyûbî (Ahmed bin Ahmed el-Mısrî) hazretleri, Mısır'da yetişmiş İslâm âlimlerinin büyüklerindendir.
Buyurdu ki:
Çok ibâdet eden bir zât vardı. Namazda Fâtiha-i şerîfe okurken, "Yalnız sana ibadet ederiz" mealindeki ayet-i kerimeye gelince;
"Sen yalancısın! Sen Allah'ü Teâlâ'ya değil mahlûka kulluk ediyorsun!" diye bir ses işitti. Bunun üzerine bu hâlinden ihlâsla tövbe edip, Allah’ü Teâlâ’ya ibadet etmeye devam etti... Sonra tekrar namaza durdu. Aynı ayet-i kerimeye gelince bu defa da;
"Sen yalan söylüyorsun. Çünkü malına kulluk ediyorsun" diye bir ses duydu...
Bu kimse yapılan ikaz üzerine bütün malını mülkünü fakirlere dağıttı. Sonra tekrar namaza durduğunda kendisine şöyle bir nida geldi:
"Yalnız sana ibâdet ederiz; âyet-i kerîmesini hâlis ve samîmî bir şekilde okuyan hakîkî âbidlerden olur."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)