Halâ Aklınızı Kullanmayacak mısınız?

Halâ Aklınızı Kullanmayacak mısınız?

 

·     Bakara Sûresi 44 İnsanlara iyiyi ve güzeli emredip de öz benliklerinizi unutuyor musunuz? Üstelik de Kitabı okuyup durmaktasınız. Hala aklınızı kullanmayacak mısınız?

 

·     Bakara Sûresi 73 Şöyle dedik: "Kesilen ineğin bir parçasıyla, öldürülen adama vurun!" İşte böyle diriltir Allah ölüleri. Size ayetlerini gösteriyor ki, aklınızı işletebilesiniz.

 

·     Bakara Sûresi 76 İnanmış olanlarla karşılaştıklarında, 'inandık' derler. Başbaşa kaldıklarında ise şöyle konuşurlar: "Allah'ın size açtığını, Rabbiniz katında sizinle tartışmada kanıt yapsınlar diye onlara söylüyor musunuz? Aklınızı işletmeyecek misiniz? "

 

·     Bakara Sûresi 164 Şu bir gerçek ki göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanların yararı için denizde yüzüp giden gemilerde, Allah'ın gökten suyu indirip onunla, ölümünden sonra toprağı dirilterek üzerine tüm canlılardan yaymasında, rüzgârların bir düzen içinde yönden yöne çevrilmesinde, gök ve yer arasında bir hizmete memur edilen bulutlarda, aklını işleten bir topluluk için sayısız işaretler ibretler vardır.  

 

·     Bakara Sûresi 242 aklınızı işletmeniz ümidiyle Allah, ayetlerini size işte böyle açıklıyor.

 

·     Bakara Sûresi 269 O, hikmeti dilediğine verir.  Ve kendisine hikmet verilmiş olana çok büyük bir hayır verilmiş demektir.  Gönlünü ve aklını çalıştıranlardan başkası düşünüp anlayamaz.

 

·     Ali İmran Sûresi 65 Ey Ehlikitap! İbrahim hakkında neden çekişiyorsunuz? Tevrat da İncil de ondan sonra indirildi. Hala aklınızı işletmeyecek misiniz?

 

·     Ali İmran Sûresi 118 Ey iman sahipleri! Kendi dışınızda hiç kimseyi sırdaş edinmeyin. Sizi sarpa sardırıp perişan etmekten çekinmezler. Size sıkıntı vercek şeyi pek severler. Ağızlarından nefret ve öfke taşmaktadır. Göğüslerinin saklamakta olduğu ise daha büyüktür. Eğer aklınızı işletirseniz Allah size ayetlerini açık-seçik göstermiştir.

 

·     Ali İmran Sûresi 190 Şu bir gerçek ki, göklerin ve yerin yaratılışında, geceyle gündüzün birbiri ardınca gelişinde, aklını ve gönlünü işletenler için çok ibretler vardır.

 

·     En'am Sûresi 32 Şu iğreti, basit hayat bir oyun ve eğlenceden başka şey değildir.  Sakınıp korunanlar için âhiret yurdu elbette ki daha iyidir.  Hâlâ aklınızı işletemeyecek misiniz?

 

·     En'am Sûresi 151 De ki onlara: "Hadi gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını yüzünüze karşı okuyayım: Hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın.  Ana-babaya çok iyi davranın.  Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; biz sizi de onları da rızıklandırırız.  Kötülüklerin görünenine de gizli kalanına da yaklaşmayın.  Allah'ın saygın ve aziz kıldığı cana, bir hakkı savunmak dışında kıymayın.  Allah size bunları önerdi ki, aklınızı işletebilesiniz. "

 

·     A'raf Sûresi 169 Arkalarından, yerlerini alan halefler geldi.  Bunlar, Kitap'a varis olmuşlardı.  Şu basit dünyanın geçici menffatini esas alıyorlar ve şöyle diyorlardı: "Biz zaten bağışlanacağız!" Kendilerine, bir menfaat daha gelse onu da alıyorlardı.  Bunlardan, Allah hakkında, gerçek dışında birşey söylememelerine ilişkin Kitap misakı alınmamış mıydı?  O Kitap'ın içindekileri okuyup incelemediler mi?  Ahiret yurdu, takvaya sarılanlar için daha hayırlıdır.  Hala aklınızı işletmeyecek misiniz?

 

·     Yunus Sûresi 16 De ki: "Allah dileseydi, onu size okumazdım, onu size bildirmezdi de.  Ondan önce içinizde bir ömür kalmıştım.  Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? "

 

·     Yunus Sûresi 100 Allah'ın izni olmadıkça hiçbir benlik iman edemez.  Allah, pisliği, aklını kullanmayanlar üzerine bırakır.

 

·     Hud Sûresi 51 "Ey toplumum! Bu tebliğime karşılık sizden bir ücret istemiyorum.  Benim ücretim, beni yaratandan başkasına düşmez.  Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız? "

 

·     Yusuf Sûresi 2 Biz onu sana, aklınızı çalıştırasınız diye, Arapça bir Kur'an olarak indirdik.

 

·     Yusuf Sûresi 111 Yemin olsun ki, resullerin hikâyelerinde, aklını ve gönlünü çalıştıranlar için bir ibret vardır.  Bu Kur'an, uydurulacak bir hadis/bir söz değildir; aksine o, önündekini tasdikleyici, her şeyi ayrıntılı kılıcıdır.  İnanan bir topluluk için de bir kılavuz ve bir rahmettir.

 

·     Rad Sûresi 4 Yeryüzünde birbirine sırt vermiş komşu kıtalar, üzümlerden bahçeler, ekinler, çatallı ve çatalsız hurmalıklar vardır ki, bir tek suyla sulanırlar.  Biz bunların, yemişlerde bir kısmını diğer bir kısmına üstün kıldık.  Bütün bunlarda aklını çalıştıran bir topluluk için elbette ki ibretler vardır.

 

·     Nahl Sûresi 12 Geceyi, gündüzü, Güneş'i ve Ay'ı sizin emrinize vermiştir.  Yıldızlar da O'nun emriyle bir hizmete boyun eğmiştir.  Bütün bunlarda, aklını çalıştıran bir topluluk için elbette ibretler vardır.

 

·     Nahl Sûresi 67 Hurmalıkların meyvalarından, üzümlerden de sarhoş edici bir içecek ve güzel bir rızık elde edersiniz.  İşte bunda, aklını işleten bir topluluk için kesin bir mucize vardır.

 

·     Enbiya Sûresi 10 Yemin olsun, size bir Kitap gönderdik ki, öğüt ve uyarınız/zikriniz/şerefiniz yalnız ondadır.  Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız?

 

·     Enbiya Sûresi 67 "Yazıklar olsun size ve Allah'ın berisinden taptıklarınıza! Siz hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? "

 

·     Müminun Sûresi 80 O hayat veriyor, O öldürüyor.  Gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişi O'nun için.  Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?

 

·     Nur Sûresi 61 Köre güçlük yoktur; topala güçlük yoktur, hastaya güçlük yoktur.  Sizin için de gerek kendi evlerinizden gerekse şu kişilerin evlerinden yemek yemenizde bir sakınca yoktur: Babalarınızın evleri yahut annelerinizin evleri yahut kardeşlerinizin evleri yahut kız kardeşlerinizin evleri yahut amcalarınızın evleri yahut halalarınızın evleri yahut teyzelerinizin evleri yahut anahtarı size teslim edilmiş olan evler yahut arkadaşlarınızın evleri.  Hep birlikte yahut ayrı ayrı yemenizde sizin için hiçbir sakınca yoktur.  Evlere girdiğinizde, Allah katından bir esenlik, bir bereketlilik, bir temizlik dileği olarak kendinize de selam verin.  Allah size ayetleri işte böyle ayan-beyan bildiriyor ki, aklınızı çalıştırabilesiniz.

 

·     Şuara Sûresi 28 Mûsa dedi: "Eğer aklınızı işletirseniz O, doğunun, batının ve bunlar arasındakilerin de Rabbidir. "

 

·     Kasas Sûresi 60 Nasiplendirildiğiniz şeyler şu iğreti hayatın yararından ve süsünden ibarettir.  Allah'ın katındaki ise daha hayırlı ve daha süreklidir.  Hâlâ aklınızı işletmeyecek misiniz?

 

·     Ankebut Sûresi 35 Yemin olsun, biz o kentten, aklını işleten bir topluluk için geriye apaçık bir işaret bıraktık.

 

·     Rum Sûresi 24 Yine O'nun ayetlerindendir ki O size, korku ve ümit olmak üzere şimşeği gösteriyor; gökten bir su indiriyor da ölümünden sonra toprağı onunla canlandırıyor.  Bunda, aklını işleten bir topluluk için elbette mucizeler vardır.

 

·     Rum Sûresi 28 Size öz benliklerinizden bir örnek verdi: Ellerinizin altında bulunanlarda, size verdiğimiz rızıklarda, sizinle aynı haklara sahip, birbirinizden çekindiğiniz gibi kendilerinden çekineceğiniz ortaklarınız var mı?  İşte biz, aklını işletecek bir topluluk için ayetleri böyle açık açık sıralıyoruz.

 

·     Ya-sin Sûresi 62 Yemin olsun, şeytan, içinizden birçok nesli saptırmıştı.  aklınızı hiç işletmiyor muydunuz?

 

·     Saffat Sûresi 138 Geceleyin de.  Hâlâ aklınızı işletmeyecek misiniz?

 

·     Zümer Sûresi 43 Yoksa Allah'tan başka şefaatçılar mı edindiler?  De ki: "Onlar hiçbir şeye sahip olmayan/hiçbir şeye gücü yetmeyen, aklını da işletmeyen varlıklar olsalar da mı? "

 

·     Mümin Sûresi 67 O, O'dur ki; sizi önce topraktan, sonra bir spermden, sonra bir embriyodan yarattı.  Sonra sizi bebek olarak annelerinizin karnından çıkarıyor, sonra güçlü çağınıza ulaşasınız ve nihayet ihtiyarlar olasınız diye sizi yaşatıyor.  İçinizden bir kısmı daha önce vefat ettiriliyor.  Tüm bunlar, belirlenen bir süreye ulaşasınız ve aklınızı işletesiniz diyedir.

 

·     Casiye Sûresi 5 Geceyle gündüzün birbiri ardınca gelişinde, Allah'ın gökten bir rızık indirip de onunla yerküreyi ölümünden sonra hayata kavuşturmasında, rüzgârların herbir yana sevk edilişinde de aklını çalıştıran bir topluluk için izler, işaretler vardır.

 

·     Hucurat Sûresi 4 Hücrelerin arkasından sana seslenenlere gelince, onların çoğu aklını çalıştırmaktadır.

 

·     Hadid Sûresi 17 Bilin ki Allah, toprağa ölümünden sonra hayat verir.  Ayetleri size açık-seçik bildiriyoruz ki, aklınızı işletebilesiniz.

 

·     Hakka Sûresi 18 O gün arz olunursunuz; hiçbir saklınız - gizliniz kalmaz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)