Ezeli ve Ebedi Olan Yalnızca Allah’tır!

 Ezeli ve Ebedi Olan Yalnızca Allah’tır!

 

Kıdem ve Beka Nedir?

 Allah Celle Celâlüh’ün 6 tanesi zati, 8 tanesi sübuhi olan 14 sıfatı vardır.

(Bknz; Allah’ın Sıfatları)

Allah Celle Celâlüh Kur’an-ı Kerim’de bu sıfatlarını ayetlerle açıklamaktadır.

 “Kıdem” sıfatı Rabb’in Celle Celâlüh ezeliyetini bildirir. Evveli olmamasını yani varlığının başlangıcının olmamasını açıklar.

 “Beka” sıfatı ise Allah Celle Celâlüh’ün ebediyetini bildiri. Ahiri olmamasını yani varlığının sonu olmamasını açıklar.

 Allah Celle Celâlüh’ün sıfatlarını bilmek, O’nun sıfatları ile ilgili ayetleri okuyup anlamak her Müslümanın bilmesi ve yapması gereken şeylerdendir. Bizi, kainatı ve tüm varlıkları yaratan Allah Teala’yı Celle Celâlüh tanımak için kelamı Kur’an-ı Kerim’i her detayıyla ele almak, Allah Celle Celâlüh’ün biz kullarına bildirdiklerini bilmek gerekir.

Allah Celle Celâlüh yaratılmaktan münezzehtir. Yaratılan her şey sonradan olmuş demektir ve aynı zamanda yaratılan her şey fanidir yani varlığının bir sonu vardır.

Oysa Allah Teala Celle Celâlüh doğmamış ve doğurulmamıştır. Allah Celle Celâlüh mahlukata ait sıfatlardan uzaktır. O’nun başlangıcı da sonu da yoktur.

 Allah Teala Celle Celâlüh zamandan ve mekandan, mahiyetinin ve zatının varlıklara benzemesinden, değişmekten, başlangıçtan ve sondan uzak olan tek varlıktır.

Tüm kainat, tüm yaratılanlar varlıklarını devam ettirebilmek için ya da son bulmak için Allah Teala’ya Celle Celâlüh muhtaçtır. Oysa Allah Celle Celâlüh hiçbir şeye muhtaç değildir.

Allah Celle Celâlüh’ün Ezeli Ve Ebedi Sıfatları İle İlgili Ayet-i Kerimeler

Allah Teala Celle Celâlüh Ezelidir – Kıdem

“Allah, O’ndan başka tanrı yoktur; O, hayydir, kayyûmdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O’na hiçbir şey gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.”

Bakara Suresi, 255. Ayet

 “O ilktir, sondur, zâhirdir, bâtındır. O, her şeyi bilendir.”

 Hadîd Suresi, 3. Ayet

 Allah Teala Celle Celâlüh Ebedidir - Beka

“Allah, O’ndan başka tanrı yoktur; O, Hayy’dir, Kayyûm’dur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O’na hiçbir şey gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.”

Bakara Suresi, 255. Ayet

 “Sizin yanınızdaki tükenir, Allah katında olan ise kalıcıdır. Elbette sabredenlere, yapmakta olduklarının en güzeliyle mükafatlarını vereceğiz.”

Nahl Suresi, 96. Ayet

 “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. O’nu hamd ile tesbih et. Kullarının günahlarını O’nun bilmesi yeter.”

Furkân Suresi, 58. Ayet

 “O, gökleri ve yeri yaratandır. Size kendinizden eşler, hayvanlardan da (kendilerine) eşler yaratmıştır. Bu sûretle sizi üretiyor. Onun benzeri hiçbir şey yoktur. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir. “

Şura Suresi, 11. Ayet

 “Allah ile birlikte başka bir tanrıya tapıp yalvarma! O’ndan başka tanrı yoktur. O’nun zâtından başka her şey yok olacaktır. Hüküm O’nundur ve siz ancak O’na döndürüleceksiniz.”

Kasas Suresi, 88. Ayet

 “Yer üzerinde bulunan her canlı yok olacaktır. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zâtı bâki kalacaktır.”

Rahmân Suresi, 26 – 27. Ayetler

 “O ilktir, sondur, zâhirdir, bâtındır. O, her şeyi bilendir.”

Hadîd Suresi, 3. Ayet

(Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)