Kemik Sağlığı İçin Gerekli 7 Vitamin
Kemik Sağlığı İçin Gerekli 7 Vitamin
Sağlıklı ve doğru beslenme, birçok sağlık sorununun
önlenmesi için gerekli olduğu kadar kemik yapısı için de önemlidir. Özellikle
kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesinin
önlenmesi ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum,
Vitamin D, omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir. Ortopedi
ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, sağlıklı kemik yapısı için
doğru beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.
Güçlü Kemikler İçin Bebeklikte Anne Sütü Önemli
Kemikler de diğer dokular gibi canlı bir yapıya sahiptir.
Yapısı, kollajen adı verilen ve esneklik sağlayan bir protein le bu yapıyı
sağlamlaştıran kalsiyum ve fosfattan oluşur. Yaş ilerledikçe, kemik erimesi ve
kemik yoğunluğunun azalması ciddi bir sağlık problem olarak ortaya çıkar. İler
yaşlarda kemiklerin sağlıklı olması için çocukluktan başlanarak doğru
beslenmeye özen göstermek gerekir. Hatta bu durum anne karnında başlar. Annenin
beslenmesi çocuktaki kemik yapısını da etkiler. Çocuğun kemik yapısının
gelişimi için anne sütünün önem de tartışılmaz bir gerçektir.
15-30 Yaş Arası Kemikleri Güçlendirmek Gerekir
En iyi kemik yoğunluğu ve kalitesi 15-30 yaşları arasında
kazanılır. Bu yaşlar arasında kazanılan kemik kalitesi, insanın gençliğinde
çalışarak kazanıp bankaya yatırdığı para gibidir. İlerleyen yaşlarda, gençlik
yıllarında edinilen kaliteli kemik yapısı kullanılarak daha dinç ve sağlıklı
bir yaşam sürmek mümkün olur. Çünkü 35 yaşından sonra kemik kitlesi yavaş yavaş
zayıflamaya başlar. Özellikle kadınlarda, östrojen hormonu menopozla birlikte
azaldığı için buna bağlı olarak kemikler de daha hızlı zayıflama sürecine
girer. Bundan dolayı genç yaşlarda beslenme, insanın tüm hayatı boyunca kemik
sağlığını etkileyecek sonuçlar doğurur.
Kalsiyum Ve Fosfor Kemikler İçin Ayrılmaz İkili
Sağlıklı kemikler için akla gelen ilk besin grubu kalsiyum
içeren gıdalardır. Kalsiyumun yeterli miktarda alınmadığında, vücut kandaki
kalsiyum dengesini sağlamak için kemiklerdeki kalsiyumu kullanır. Kalsiyum
gereklidir fakat tek başına yeterli değildir. Kalsiyumun diğer mineraller ve
vitaminlerle birlikte alınmasıyla oluşan sinerjik etki, kemik kalitesini
artırmada daha etkili olur. Kemik sağlığı için kalsiyum alımı kadar emilimi de
önem taşır. Besinlerle alınan kalsiyumun ancak yüzde 50’s emilir. Kalsiyum ve
fosfor birlikte çalışan önemli iki mineraldir, fosfor ile kalsiyum birbirlerine
eşit miktarda alındığında emilimleri artar. Protein ve gerekli minerallerin vücuda
yeterince alınabilmesi için ise et ve süt ürünler düzenli olarak
tüketilmelidir. Kafen, aşırı alkol, sigara, obezite ve tuz, idrarla kalsiyum
atılımını artırmaktadır. Yaşlılık dönemin sağlıklı bir şekilde geçirmek için bu
gıdaların mümkün olduğunca sınırlandırılması önemlidir.
Kemikler İçin Yararlı Vitamin ve Mineraller Dengeli Bir
Şekilde Alınmalı
1. Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum
içeren besinler; süt ve süt ürünler, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem,
lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru
baklagillerdir.
2. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine
katkısı oldukça fazladır. A vitamini yönünden zengin besinler; turuncu renkli
besinler, süt, yumurta, balık, karaciğer, brokoli, kivi, erik ve incirdir.
3. Magnezyum: Kemik gelişimine katkı sağlar. Kuru
baklagiller, yağlı tohumlar, rafine edilmemiş tahıl taneler ve koyu yeşil
yapraklı sebzeler önemli magnezyum kaynağıdır.
4. Çinko: Sağlıklı kemik gelişim için
gereklidir. Çinko içeren besinler deniz ürünler, kırmızı et, mantar, ceviz,
badem, fındık, fasulye, bulgur ve bezelye olarak sıralanabilir.
5. Potasyum: Kemikler için gereklidir. Günlük
tüketilmesi gereken potasyum miktarı 3,5 gramdır. Potasyumdan zengin besinler;
koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu patates, kuru kayısı, sakız ve somon
balığı, yoğurt, avokado.
6. D vitamini: Kemik sağlığı için önemlidir; balık
yağı, süt ve süt ürünler, morina balığı yağı, sardalye, uskumru, somon, ton
balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamin
bakımından zengindir.
7. K vitamini: Kemik dostudur; yeşil yapraklı
sebzeler, ıspanak, bürüksel lahanası, maydanoz, şalgam, pancar yaprağı, bamya,
marul, brokoli, kuşkonmaz, tahıllar, tereyağı, peynir, yumurta, karaciğer, soya
fasulyesi, yeşil çay, kivi, yaban mersini, kuru erk, havuç K vitamini içeren
besinler arasındadır.
Yorumlar
Yorum Gönder