K2 Vitamini
K2 Vitamini
K vitaminleri yağda çözünen bir vitaminler grubudur. K1 ve
K2 vitamini besinlerde bulunan en önemli iki K vitamini formudur. Vitamin K1
kan pıhtılaşmasındaki rolü ile bilinirken, Vitamin K2 kemik yapımı ve
sağlamlığının sürdürülmesinde ve damarlarda kalsiyum birikmesini önlemedeki
rolü açısından önemli olan yeni bir K vitamini formudur.
Yayınlanan bir çalışmada; kardiyovasküler hastalık riskini
azaltırken, aynı zamanda kemik gücünü optimize etmek ve kırık riskini azaltmak
için uygulanması gereken yenilikçi tedavi yöntemlerine yer verildi. Çalışmada,
güçlü kemiklerin ve sağlıklı damarların desteklenmesinde kalsiyum, D vitamini
ve magnezyum ile birlikte K2 vitamininin de gerekli olduğu belirtildi.
Bu çalışma kapsamında araştırmacılar, uzun vadeli iskelet
ve kalp-damar sağlığı için en uygun diyet stratejilerini ve besin takviyelerini
belirlemek üzere bilimsel literatürde kapsamlı ve sistematik bir inceleme
yaptılar. Damarların yumuşaklığını ve esnekliğini korurken kemikleri
güçlendirmek için yararlı olan unsurları şu şekilde özetlediler:
Kalsiyumu hayvansal protein, meyve ve sebze alımıyla
birlikte besin takviyelerinden de elde etmek;
Sodyum alımını azaltırken, potasyum tüketimini de eş
zamanlı olarak artırmak;
D vitamini seviyelerini normal aralıkta tutmak ve
K2 vitaminleri bakımından zengin gıdaların alımını
artırmak.
Çalışma sonucunda,
K2 vitamininin kemik sağlığını iyileştirmesinde etkili olduğu sonucuna
varılmıştır. Bu büyük çaplı ve istatistiksel olarak titizlikle gerçekleştirilen
meta analiz çalışması ile, yüksek K2 vitamini seviyelerinin omurga kırıklarında
yaklaşık %60, kalça kırıklarında %77 ve tüm omurga dışı kırıklarda yaklaşık %81
azalma gösterdiği sonucuna varılmıştır. K2 vitamini takviyesi, üç yıllık klinik
çalışmada menopoz dönemi sonrasında bulunan kadınlarda kemik kuvvetini
artırmıştır.
Yazıda, "Ayrıca, artan K2 vitamini alımının
damarlarda kalsiyum birikiminde azalma ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Bunun yanı sıra klinik çalışmalar, K2 vitamini takviyesinin damarların
elastikiyetini artırdığını [üç yılda] kanıtlamıştır" ifadesine yer
verilmiştir.(1)
Araştırmacılar, iskelet ve kalp-damar sağlığını korumak
için K2 vitamini bakımından zengin gıdaların alımını artırmayı önermektedir.
Fakat yeterince K2 vitamini içeren tek yemek, Japon yemeği Natto'dur. Bu
sebeple, yeterli miktarda K2 vitamini almak için K2 Vitamini içeren besin
takviyeleri veya fonksiyonel gıdaların alınması önerilmektedir.(1)
K2 vitamini, vücudun iskelet ve kalp-damar sağlığını eş
zamanlı olarak destekleyerek kalsiyumu doğru kullanmasına yardımcı olan
proteinleri aktif hale getirir. (1)
K2 vitamini takviyelerinin zeytinyağı bazlı olması
emilimini arttırarak faydasının artmasını sağlar. D vitamini ile birlikte sunulan K2
vitaminleri tercih edilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder