Takdir Olunan

Takdir Olunan

Hz. Ali Kerremallahü Vecheh, bir adama katırını emanet edip mescide girdi. Adam katırın yularını alıp gitti.
 Hz. Ali Kerremallahü Vecheh, o adama vermek üzere iki dirhem hazırlayıp mescitten çıkınca katırın başıboş dolaşmakta olduğunu gördü. Ona binip gitti. Kölesine çarşıdan yeni bir yular almak üzere iki dirhem verdi. Kölesi çarşıda o yuları hırsızdan iki dirheme satın aldı.
 Bunun üzerine Hz. Ali Kerremallahü Vecheh şöyle buyurdular: “Muhakkak kul, sabrı terk etmek suretiyle helal rızkı kendisine haram kılar. Hâlbuki Allahü Teâla tarafından onun için rızık olarak takdir olunandan fazlası da yoktur.”
Kaynak: Fazilet Takvimi

Hz. Ali Kerremallahü Vecheh Efendimizin kılıcında şu ibare yazılıydı:
“Dünya husûsunda insanlar ne kadar hırslı ve tedbirli… Hâlbuki rızkların taksiminde aklın ve kemâlin tesiri yoktur. Ne takdir edilmişse rızklar o kadardır. Nice edepli akıllı insanlar var ki, dünya ona müsâit değildir. Nice ahmaklar da var ki, kusurlarına ve eksiklerine rağmen dünyalarına nâil olurlar. Eğer kuvvet ve gâlibiyete göre dünya ele geçecek olsaydı, şâhinler serçelere rızktan bir şey bırakmazdı”. Kaynak: Hakayık (Mehmet Zihni)

 İnsan iradesiyle hayra yönelirse helal ve şerre sarf ederse haram eyliyor. Cennet ve Cehennemi kazanması da bu şekilde. İnsan “Ben ne yapayım, Allah böyle dilemiş, böyle yaratmış” deyip mes’uliyetten kurtulamaz. Allahü Teala yukarıdaki hikayede de görüldüğü gibi kulun iradesi ve çalışması bu yolda olduğu için dilemiştir. Tercih hakkı insandadır.

Açılır bahtımız bir gün
Açılır bahtımız bir gün, hemen battıkça batmaz ya!
Sebebler halk eder Hâlık, kerem bâbın kapatmaz ya!
Benim münâcâtım Hakk’a rızık için değildir, hâşâ!
Hüdâ Rezzâk-ı Âlem’dir, rızıksız kul yaratmaz ya!
 Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz.

Lâ Edrî (Her şeyin sebeblerini yaratan Allah, bizim de bahtımızı bir gün açar, ikrâm ediciliğinin kapısını kapatmaz. Benim Allah’a yakarışım rızık için değildir. Çünkü bütün âlemin rızkını veren Allah, rızıksız kul yaratmaz.) (Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)