Saliha Bir Kadının Gelinlik Kızına Nasihatleri

Saliha Bir Kadının Gelinlik Kızına Nasihatleri

“Bak yavrum, beni çok iyi dinle. Eğer ana ve babası zengin olan bir kız evlenmeyecek olsaydı senin evlenmeye ihtiyacın olmazdı. Çünkü baban zengin, meşhur, makam ve itibar sahibidir. Sen de böyle bir adamın kızısın!
Lâkin hayat öyle değildir. Allah’ü Teâlâ, bizleri yaratmış ve bizim için hayat kanunları koymuştur.
Kanaat sahibi ol. Kendi haline şükret. Kocan eve her ne alıp getirse, onu en güzel bir şekilde kabul et. Kocana teşekkür ederek, hoşnutluk göster. Haline şükretmeyen, kendi kazancını beğenmeyen, gönül huzuru, kalp rahatlığı bulamaz.
Kocana itaat et, yap dediklerini yap, yapma dediklerini yapma.
Kocanla sohbet ederken ve konuşurken ona karşı itaatli olduğunu, onun dediklerini güzel bir şekilde dinleyip yerine getirdiğini, senin konuşma ve dinleme şeklinden anlasın. Bu şekilde hareket edersen Allah’ü Teâlâ senden razı olur ve eviniz saadetle dolar.
Evinin içini, dışını çok temiz tut. Üstünü başını temiz tut. Kocanın burnuna temiz kokular gelsin. Kötü kokular seni kocanın gözünden düşürür. Senden iğrenmesine sebep olur. Temizlik ve zarifliğin en iyisi, su ile olandır.
Yemek zamanını iyi kolla. Dakika bile geçirme. Alışkanlığı, yemek saati ne ise, o zaman yemeğini hazır bulundur. Açlık insanın sinirlerini gerginleştirir. Uyuyacağı zamanı iyi belle ve uykuya yatma! Zamanında yatağını hazırla. Zira uykusuzluk insanı öfkelendirir.
Kocanın malını da eşyasını da çok iyi muhafaza eyle. Çünkü onun malı senin malındır. Kocanın malını israf etmeden yerli yerince kullanıp muhafaza etmelisin.
Artık sen doğup büyüdüğün ve yetişmiş olduğun yuvadan çıkıp bilmediğin bir yuvaya gireceksin.
Ey benim ciğerparem, biricik kızım, gözümün nuru yavrum!
Sen o zâta hizmetçi ol ki oda sana kul köle olsun. Sen ona yer ol ki, o sana gök olsun. Sen kocana ev ol ki o sana direk olsun.
Sevgili kızım!
Kocana ne kadar çok hürmet gösterirsen kendini o kadar çok sevdirirsin. Ne kadar çok dediklerini yapar sözlerini dinlersen o derece ondan sevgi ve hürmet görürsün.
Kocanın akraba ve yakınlarına karşı hürmetli ol. Onlara hürmet göstermek kocana hürmet göstermen demektir.
Kocanın sırrını kimseye söyleme. Eğer söylersen güvenini kaybetmiş olursun.
Kocanın dine uygun her emrini yerine getir. Sakın karşı gelme. Senin zararın büyük olur.
Kocan kederli olduğu zaman neşeli görünmekten neşeli olduğu zaman kederli görünmekten sakın. Bu hal onun dertlerine ortak olamamak gibi bir kusur ve eksiklik ortaya koyar.
Yavrum!

Birde şunu iyi bilesin ki kocanın isteklerini kendi şahsi istek ve arzularına tercih edebilirsen bu öğütlerimi yerine getirmen çok kolay olacaktır!" (Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)