Nasreddin Hoca R. Aleyh’in Çocuklara Cevizleri Paylaştırması

Nasreddin Hoca R. Aleyh’in Çocuklara Cevizleri Paylaştırması

 

Mahallenin çocukları ele geçirdikleri bir miktar cevizi bir türlü bölüşemezler ve kavga-gürültü birbirlerine girerler. Kavganın kızıştığı sırada Nasreddin Hoca oradan geçmektedir. Hocayı gören çocuklar koşarak:

“- Hoca Efendi, ne olur, şu cevizleri bizlere güzelce bölüştürüver.” diye ricâda bulunur ve kenara çekilerek taksîmi beklerler.

Hoca Efendi, geçer cevizlerin başına ve:

“- Çocuklar, cevizi sizlere nasıl taksim edeyim? Allah taksîmi mi olsun istersiniz, yoksa kul taksîmi mi olsun?” der.

Çocuklar hep bir ağızdan:

“- Allah taksîmi olsun, Allah taksîmi isteriz!” diye bağırırlar.

Hoca Efendi, torbayı eline alarak kimine bir avuç, kimine bir tâne, kimine üç avuç, kimine hiç vermez, kalanını da torbayla birine verir ve taksîmi tamamlar. Ceviz alamayan ve aldığından memnun olmayan çocuklar yüksek sesle:

“- Hocam, hani bize ceviz? Bu nasıl taksim, böyle adâletsizlik mi olur? Niçin adaletsizlik yapıyorsunuz? Bizlere haksızlık ettiniz! Yazıklar olsun size!” vs. diye îtiraz ederler.

Hoca Efendi:

“- Çocuklar, sakin olun. Ben sizlere en başta sordum. Allah taksîmi mi olsun istersiniz, yoksa kul taksîmi mi? Hepiniz Allah Celle Celâlüh, taksîmi olmasını istediniz. Allah Celle Celâlüh’ün, taksîminde adâlet değil, ihsân (lütûf) esastır. Allah Celle Celâlüh, lütfûndan dilediğine verir, dilemediğine vermez. O, dilediğine az, dilediğine çok verir, hiç vermediği de olur, herkes kısmetine boyun eğer! ‘Hiçbir varlığın O’na “Niçin böyle yaptın?’ diye sorma hakkı yoktur. Mülk’ün sahibi mülkünde dilediği gibi tasarruf eder. Allah’ın taksimi böyledir.”

Diyerek günümüz insanına da unutamayacağı ve hayata nasıl bakması gerektiğini anlatan bu muhteşem cümleleri söyler.

Rabbimiz Zümer Sûresi 52. âyeti kerîmesinde; “Hem bilmediler mi ki, şübhesiz Allah, dilediğine rızkı genişletir ve (dilediğine) daraltır. Doğrusu bunda, îmân edecek bir kavim için nice deliller vardır.” (Zümer Sûresi, 52) buyurmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Uzun Ömür İçin Dua