Sağına Soluna Bakmadan Ben Öncüyüm Diyenlerden misin?

 Sağına Soluna Bakmadan Ben Öncüyüm Diyenlerden misin?


وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَۙ ﴿10﴾ اُو۬لٰٓئِكَ الْمُقَرَّبُونَۚ ﴿11﴾

 

(İman ve amelde) öne geçenler (ahirette de) öne geçenlerdir. İşte onlar (Allah’a) yaklaştırılmış kimselerdir.

 

Vakıa Sûresi 10-11

 

Hayırlı İşlerde Öncü Olmak Gerekir.

 

Allah Teâlâ öncüleri sever. Önde olanları, fazilette öne geçenleri sever. Sağına soluna bakmadan öne atılanları sever.

 

Kimsenin kınamasından korkmadan, ben varım, diyenleri sever. Allah Teâlâ birçok yerde öncüleri övmüştür.

 

Haydi, kalk! İslam için bir şey yap denildiğinde, sağına bakmadan kalkmaktır öncü olmak, soluna bakmadan kalkmaktır öncü olmak.

 

Şu fakirin bir ihtiyacı var; onu gidermek isteyen var mı diye bir ses duyduğunda, acaba kim ne kadar verecek, ben de ona göre vereyim diye düşünmeden, elini cebine atmaktır öncü olmak, ben yaparım demektir öncü olmak!

 

İyi işlerde ikinci olmamaktır öncü olmak! Devlet niye yapmıyor ki diye sormadan kendi üstüne düşeni yapmaktır öncü olmak!

 

Herkes böyle yapmıyor demeden, herkese aldırmadan, herkesin baskısına aldırmadan, ben bana düşeni yaparım demektir öncü olmak!

 

Falan kişi ne yaptı? Falan benden daha zengin, benden daha ilim sahibi demeden, elinden geleni yapmaktır öncü olmak!

 

Öncü olmak, herkesi geride bırakmak demektir. Tehlikenin nereden geldiğini görmemektir öncü olmak! Zira önde olan, arkasını göremez!

 

Öncü müsün? İş yerinde namaz kılan ilk kişi ol! İş yerinde gıybeti terk eden ilk kişi ol! Örtüsüne dikkat eden ilk kişi ol! Okulda örnek olan ilk kişi ol!

 

Öncü olmak, yalnız kalmak demektir. Önde ol, yalnız ol! Umursama kimseyi! Sağın boş kalsın, solun boş kalsın, önün açık ve arkadakilere aldırmadan öncü ol!

 

Bazen bir karış önde olman yeterlidir. Çünkü gücün buna yeter. Bazen bir arşın önde olman yeterlidir. Zira gücün buna yetiyor. Bazen önlerde tek başına olmalısın; herkesten uzak! Zira bunu yapacak imkanlara sahipsin!

 

Aldırma, gelenlere! Aldırma seni çekenlere, çekmeyenlere, çekemeyenlere!

 

Yalnız mı kaldın? Hazreti Musa gibi, Rabbim benimledir, dersin olur biter. Sadece bir kişiyle mi kaldın? Hazreti Ebu Bekir'le birlikte olan Hazreti Resulullah'ın dediği gibi, Rabbim bizimledir, dersin!

 

Evet, ilklerden olmak zordur.

 

Zira bir binanın temeli zorluklarla atılır. İlk sahabeler daha çok zorluklarla karşılaştı. Hazreti Ammar, Hazreti Sümeyye, Hazreti Bilal gibi ilk sahabeler büyük sıkıntılar çektiler. Zira onlar ilklerdendi. İslam’ın ilk şehidi de bir hanım sahabi olan Hazreti Sümeyye’dir.

 

Allah Teâlâ atılgan ve önde olanları da bilir, geride kalan ve çekingen davrananları da bilir.

 

Allah Teâlâ sahabenin ilklerini şöyle anlatmıştır:

 

“(İslâm dinine girme hususunda) öne geçen ilk Muhacirler ve Ensar ile onlara güzellikle tabi olanlar var ya, işte Allah onlardan razı olmuştur, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır. Allah onlara, içinde ebedi kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetler hazırlamıştır. İşte bu büyük kurtuluştur.” (Tevbe Sûresi 100)

 

Allah Teâlâ Hicr Sûresi'nde de şöyle buyurmuştur: "Biz içinizden hayırda öncülük edenleri de geri duranları da biliriz.” (Hicr 24)

 

Yarışanlar bunun için yarışmalıdır. Hayırlı işlerde öne geçmek için yarışmalıdır.

 

Öncü olan, örnek olur. Peşinden gelenlere ön ayak olur. Ne kadar kişiye örnek olursa, o kadar sevap kazanır. Zira hayırlı işlerde örnek olanların sevabı daha fazladır.

 

İlklerden olmanın en büyük karşılığı Allah’a yakın olmaktır.

 

Her ümmet içinde imanda ve salih amellerde önde olan, ilklerden olanlar mükâfat olarak “mukarrebun” yani Allah’a yakın olanlardan olma ile şereflenecektir.

 

İlklerden olma, öncülerden olma ve birincilerden olmanın bundan daha büyük bir karşılığı olamaz.

 

Bizler de bulunduğumuz yerlerin ilkleri olabiliriz.

 

Çalıştığımız iş yerinde, bulunduğumuz binada, yaşadığımız şehirde hayırlı işlerde sağına soluna bakmadan öne atılabilir ve ilklerden olabiliriz.

 

Dünyada "es-Sabikun" yani önde olanlar, ahirette de "es-Sabikun" olacaktır yani en önde olacaktır.

 

Rabbim, bizleri hayırlı işlerde en önde olanlardan eyle!

 

Murat Padak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)