Allah’ü Teâlâ Dilerse Sebepsiz de Yaratır

 

Allah’ü Teâlâ bir şeyin meydana gelmesi için bazı sebepler yaratmıştır. Sebeplere yapışmadan olmaz. Ancak neticeyi de sadece sebeplerden beklememeliyiz. Mümin kişi olarak sebepleri yaratandan beklemeliyiz. Allah’ü Teâlâ irade etmedikçe hiçbir şey meydana gelmez.

Bizim için sebepler önemli, insanların dünyaya gelmesi için anne, baba bir sebeptir. Onlar olmazsa olmaz. Ancak çok görülen bir durum ki anne ve baba olduğu halde uzun yıllar beraber olmalarına rağmen çocuk sahibi olamıyorlar.

Çocuk sahibi olmak için büyük paralar harcansa da bazen sonuçsuz kalabiliyor.

Bu bize aslında şunu öğretiyor; anne ve baba olmak insanın elinde değil, Rabbimiz isterse, Rabbimizin emir ve iradesi ile oluyor. Hazreti Ali (RadiyAllah’ü anh ) buyuruyor ki; “Sabredersen kalemin yazdığı olur, sevap kazanırsın. Sabretmezsen yine kalemin yazdığı olur, günah kazanırsın”

Allah’ü Teâlâ dilerse sebepsiz de yaratır!

 Yüce Allah kudretini izhar için annesiz ve babasız da yaratabilir. Adem aleyhisselam gibi, Havva annemiz gibi, annesiz babasız yaratabilir. İsa aleyhisselam gibi babasız yaratabilir. Bizim gibi insanları yaratabilir hem anneli hem babalı. Bir insan için akıllı olmak, tecrübeli olmak o kişinin ticarette başarılı olmasına sebep olabilir.

Ama bazen yine de akıllı ve tecrübeli kişi başarılı olamıyor, bunu yanında bazı zenginlerin başarılı olamayanlardan daha az akla ve tecrübeye sahip oldukları görülüyor. Bu durumu merak edenler bunun sebebini, hikmetini büyüklere sorarlar ve şöyle bir cevap alırlar; “Her akıllı kabiliyetli başarsaydı ve her aklı az olanlar kaybetseydi insanlar bunu akıldan bileceklerdi, akıllı olduğu için kazandı. Aptal olduğu için kaybetti diyeceklerdi. Rabbimiz, insanların kendilerinden değil, nimetlerin, Allah’ü Teâlâ’dan geldiğini bilsinler ve ona şükretsinler diye bazen böyle yaratıyor.”

(M. Said Arvas /Türkiye Gazetesi )

Allah’ü Teâlâ her şeyi bir sebep üzerine yarattığı gibi, doktorlar ve ilaçları şifaya sebep kılmıştır. Doktorların ümidi kestiği, birkaç gün ömür biçtiği hastanın iyileşerek yıllarca hayat sürdüğü çok görüldüğü gibi, sağlık kontrollerinde çok sağlıklı görülenlerin bir anda hayata veda ettikleri de görülmüştür.

Bütün bu olanların aslında ilahi bir gücü işaret ettiğini hiç düşündünüz mü? Düşünün…

Çok yağmur alan yerlere bazen aylarca yağmur yağmıyor ama kurak olan yerlere yağan yağmurdan dolayı sel seli götürüyor. Bütün bunlar bir gücün üstünde ilahi bir gücün, kuvvetin varlığını göstermektedir.

Allah’ü Teâlâ dilerse sebepsiz de yaratır!

(Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)