Allah’ü Teâlâ’yın Kulunu Sevdiğinin 5 İşareti

Aşağıdakiler bunlardan birkaçıdır.

 

1-  Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’i kılavuz edinmek

“De ki: ‘ Allah’ü Teâlâ’yı seviyorsanız bana uyun.  Allah’ü Teâlâ da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.  Allah’ü Teâlâ affeder ve merhamet eder’.” (3,31)

2-  İnananlara karşı alçakgönüllü, kâfirlere karşı sert olmak,  Allah’ü Teâlâ rızası için cihada devam etmek ve O’nun haricinde hiçbir şeyden korkmamak

 Allah’ü Teâlâ bu özelliklerden tek bir ayette bahsediyor

“Ey iman edenler, içinizden kim dininden dönerse, duysun:  Allah’ü Teâlâ onların yerine, kendisinin sevdiği, onların da kendisini seveceği, mü’minlere karşı boyunları aşağıda, kafirlere karşı başları yukarıda,  Allah’ü Teâlâ yolunda savaşan, dil uzatanın kınamasından korkmayan bir kavim getirir. İşte o,  Allah’ü Teâlâ’yın bir lütfudur ki, onu dilediğine verir.  Allah’ü Teâlâ, ihsanı bol, herşeyi bilendir.”(5,54)

Bu ayette  Allah’ü Teâlâ sevdiği kullarının özelliklerini tanımlıyor. İlki, alçak gönüllülük ve Müslümanlara karşı kibirli olmamak ve kâfirlere karşı sert olmak, onların önünde kendini alçaltmamaktır.  Allah’ü Teâlâ’yın sevdiği kullar şeytana karşı O’nun rızası için çabalarlar. Dinlerinin emirlerini takip ettikleri sürece hiçbir suçlayıcının suçlamasından korkmaz ve alay edenleri umursamazlar.

3-  Nafile ibadet etmek

Kudsi bir hadise göre  Allah’ü Teâlâ diyor ki;

“Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder, sonunda sevgime erer” (Buhârî, Rikak 38.)

Nafile ibadetler, sadaka, teheccüd namazı, kuşluk namazı, diğer nafile namazlar veya oruç gibi olabilir

4-  Birbirini sevip ziyaret etmek, birbirine yardım etmek (maddi yönden) ve birisine  Allah’ü Teâlâ rızası için samimi nasihat etmek

 

Bu özellikler Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) tarafından tek bir hadiste bahsediliyor.

“Benim rızam için birbirini sevenlere, Benim rızam için oturup sohbet edenlere, Benim rızam için birbirlerini ziyaret edenlere ve birbirlerine harcamada bulunanlara muhabbetim haktır.” (İmam Malik, İbn Hıbban)

“Benim rızam için birbirini ziyaret eden”den kastedilenler yalnızca  Allah’ü Teâlâ’yın rızası için, bir diğerini severek O’nun memnuniyetini gözetme duygusuyla O’nun yolunda bir araya gelenlerdir.

5-  İmtihan edilmek

Musibetler ve felaketler bir insan için birer imtihandır ve  Allah’ü Teâlâ’nın onu sevdiğinin işaretidir. Çünkü bu ilaç gibidir, tadı acı da olsa ilacı sevdiğinize sunarsınız ve dozu en yüksek olan sevgi de  Allah’ü Teâlâ’nın sevgisidir.

Sahih bir hadise göre,

“Şüphesiz, büyük mükâfat büyük belalardadır. ALLAH bir topluluğu severse onları sıkıntılarla imtihan eder. Rıza gösteren rıza bulur. Hoşnutsuzluk gösteren de hoşnutsuzluk bulur”. (Tirmizi)

Müminin başına gelen musibetler ahirette onu bekleyen cezalardan daha iyidir. Başka türlü nasıl derecesini yükseltebilir ve kötü amelleri silinebilirdi? Peygamberimiz diyor ki

“ Allah’ü Teâlâ, iyiliğini dilediği kulunun cezasını dünyada verir. Fenalığını dilediği kulunun cezasını da kıyamet günü günahını yüklenip gelsin diye, dünyada vermez.” (Tirmizî, Zühd)

Alimler bunu musibetler ve belalardan uzak olanları münafıklar olarak açıklamışlardır çünkü  Allah’ü Teâlâ cezalarını bu dünyada vermez ve hesap gününde tüm günahlarıyla karşısına getirir.

Ey Allahım! Bizi sevdiklerinin arasına kat.

Kaynak: suffagah.com

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)