Helikopter Motoru Yapan Mühendisimiz

 Helikopter Motoru Yapan Mühendisimiz 

Ali Erkan Kavaklı

Bu gün ilk yerli helikopter motorunu üretip teslim eden kardeşim, Cevat Akşit Hoca'nın oğlu Prof. Mahmut Akşit, sizin gibi güzide ailelerin içinden gelen, Mehmet Zahit Kotku Rahmetullahi Aleyh muhibbi, Erbakan Hoca Rahmetullahi Aleyh hayranı ve onun çizdiği yolda ilerleyip yerli yüksek sanayi tutkunu bir kardeşinizdir.

Törenden sonra savunma bakanı test odasına gidip sanayi bakanıyla tekrar testi içerde tekrarladılar. Aslında 1 yıl önce bu motor çalıştı, bu helikopterde uçuş için kullanılmak üzere teslim töreniydi. Kardeşim Mahmut Bey, Sabancı Üniversitesinde profesör ve mekatronik hocası. Üniversitede haftada bir sadece doktora öğrencilerine yarım gün ders vererek kadrosu öğretim görevlisi olarak devam ediyor.

ABD de general motorun (tirbün, motor imalatçısı) arge direktörü iken Türkiye’ye üniversiteye dönmüştü.

2014 yılında Reisimiz Erdoğanın emri ile TEİ genel müdürü oldu ama üniversiteyi bırakmadı. Kardeşim gelmeden 20 yıl boyunca tek motor yapılmamış, yedek parça yapmış.

TEİ. Mahmut Bey gelince Heronlarla ciddi sorun vardı, çalışmıyordu.

Önce İHA motoru yaptı, Baykar ve Tusaş'ın İHA motorlarının bir kısmını artık TEİ veriyor. 6 yılda 10 değişik motor yapıldı, tamamı havacılıkla ilgili yüksek teknoloji motorları. Bu gün seri üretimle ilki teslim edilen helikopter motoru bir gaz tirbünü, jet motoru yani bir üst versiyonda savaş uçağı motoru yakında çıkabilir.

Bu tip gaztirbün motorunu dünyada üretebilen 7. Ülke olduk Elhamdülillah.

Bu çok önemliydi artık Türkiye biraz zaman alsa da tüm motorlarda yerli milli üretim yapabileceğini ispat etti. Ayrıca yedek parça üretiminde de kalite ve hacim yönünden TEİ dünya 1.si oldu. Tüm dünyadaki uçan 2 uçaktan birinin de TEİ parçası var.

TEİ tanıtım filmine girerseniz bu bilgilerin daha fazlasını görebilirsiniz. Kardeşimle aile olarak gurur duyuyoruz, Allah muhafaza etsin. Bir kaç kez de suikast geçirdi, Çapa Tıp Fakültesindeki hocalar Aselsan mühendislerine benzer suikastleri çözüp Allah’ü Teâlâ’nın izni ile sağlığına kavuştu.

Dualarınızı bekleriz. İnşallah önümüzdeki günlerde daha güzel şeyler olur.

Maşeâllah. Seviniyor ve şevkle tebrik ediyorum.

Dr. Mehmet Sıddık AKŞİT

(Allah’ü Teâlâ emeği geçenlerden razı olsun! Başarılarını artırarak devam ettirsin. Türkiye’mizi’ dünyanın süper gücü haline getirsin!)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)