Sabahtan Akşama Kadar Vaktini Nasıl Geçirirsin


Sabahtan Akşama Kadar Vaktini Nasıl Geçirirsin

ماذا تَعمَلُ منَ الصَّباحِ حتّى المّسَاءِ

اَستيقظُ من النّومِ صباحاً مبكراً. عندما أنهضُ من سريري أذهبُ إلى المغسِلِ لأغسِلَ يديَّ و وجهيْ، ثمّ اتوضّأُ وأُصلِّي صلاةَ الفَجرِ رَكعتينِ من الفَرضِ وَركعتينِ من السُّنةِ، ثمّ أتلو بعضَ آياتِ القرآنِ الكريمِ إنْ أمكن. وبعدها أجلِسُ للفطورِ وآكل بعضَ الخُبَز والجُبنِ والزّيتونِ والزّبدةِ والعسلِ مع قدحٍ من الشّاي وعند الانتهاءِ من الفَطورِ أقومُ وأحضِّرُ حقيبتي وكُتُبي ثمّ ألبِسُ ملابِسَ المدرسةِ وأخرُجُ من البيتِ إلى مَوقفِ الحَافِلةِ، وأنتظرُ مجيءَ الحَافِلةِ، وعند مجيئها أركبُ الحافلةَ وأقعُدُ في مقعدٍ فارغٍ أو أقِفُ في المكانِ المُخصَّصِ للواقفين، وعند وصُولي إلى مَوقفٍ قريبٍ من الكُليّةِ، أنزِلُ منها وأذهبُ الكليّةَ ماشياً، ثمّ أدخُلُ الصّفَ وأسّلمُ على زُملائي وزَميلاتي، وبعد ذلك أجلسُ على الكرسيِّ بصَمتٍ وأنتظرُ مَجيءَ الأُستاذِ، وعند مجئهِ أصْغي إلى مُحاضَرتهِ لأفهم الدّرس جيداً، وعند إنتهاءِ كلَّ دَرسٍ نخرجُ للفُرصَةِ لمُدةِ عشر دقائقٍ، فأذهبُ إلى مَقصِفِ الكُليّةِ لأشربَ الشّايَ وأشاهدَ التّلفزيونَ معَ أصدقائي، وأحياناً أذهبُ إلى مكتبةِ الكُليّةِ لأقرأَ الكُتُبَ أو لأَدخُلَ الإنترنيت في الحَاسُوب. وإذا حَانَ وقْتَ صَلاةِ الظُّهرِ، أُصلِّي الظُّهرَ مع الجَماعةِ في مَسجد الكُليّةِ، ثمّ أذهبُ إلى مَطعَمِ الكُليّةِ وآكلُ طَعَامَ الغَذاءِ. وبعد اِنتهاءِ الدُّروسِ أرجِعُ إلى البَيتِ بالحَافِلةِ أو مَاشياً إذا كانَ الطَّقسُ جميلاً، وفي طَريقي إلى البيت أمُرُّ السُّوقَ أحياناً، لأشتريَ بعضَ لوازِمَ البَيتِ، وعندَ وصُولي إلى الشُّقةِ، أخْلَعُ مَلابِسيْ وألبِسُ مَلابِسَ النَّومِ، وأُصلِّي بقيَّةَ الصَّلواتِ في أوقاتِها، وفي المَساءِ أقرأُ دُروسي وأُحَضِّرُ واجِباتي اليَوميَّة، لأنّني لا أحبُّ أن أُأَجِلَ عَملَ اليَومِ إلى غَدٍ، وعند تراكم دروسي يَصعبُ تَحضِيرها عندَ يَومِ الإمتحانِ. وأنا أحِبُّ النّجاحَ في كلّ حياتي لذا أجتهدُ وأنجِزُ أعمالي وواجباتي بدقّةٍ يوميّاً. وفي المساء عندما أجوعُ آكل طعام العَشاءَ، ثمّ أَرتاحُ قليلاً وأشاهدُ البَرامِجَ الجَميلةَ على شَاشةِ التّلفزيون مثلَ البَرامجِ العِلميَّةِ والدّينيّةِ والسّياسيّةِ والاقتصاديةِ والطّبيةِ والرّياضيّةِ ونحو ذلك. وعند مجيء ساعة النّومِ أنامُ مبكراً لاستيقظَ وبنشاطٍ تامٍ.

Sabahtan Akşama Kadar Vaktini Nasıl Geçirirsin?
Sabah erkenden uyanırım, yatağımdan kalkarım ve ellerimi ve yüzümü yıkamak için lavaboya giderim. Sonra abdest alırım ve sabah namazını, iki rekât farz, iki rekât sünnet olmak üzere, kılarım.
Sonra imkân dâhilinde Kuran’dan bazı ayetler okurum.
Sonra kahvaltıya otururum, bir bardak çay ile ekmek, peynir, zeytin, tereyağı ve baldan biraz alırım.
Kahvaltı bittikten sonra kalkar çantamı ve kitaplarımı hazırlarım sonra okul elbiselerimi giyerim ve evden çıkar, otobüs durağına giderim ve otobüsün gelmesini beklerim ve otobüs geldiğinde ona binerim. Ya boş bir oturağa otururum ya da ayakta duranlara ayrılan yerde ayakta dururum. Fakülteye yakın durağa ulaşınca, inerim ve yürüyerek fakülteye giderim.
Sınıfa girerim ve arkadaşlarıma selam veririm ondan sonra sessizce sıraya otururum ve öğretmenin gelmesini beklerim. Öğretmen gelince dersi iyi anlamak için onu dikkatlice dinlerim. Her öğretmenin dersi bittiğinde, 10 dakikalığına teneffüse çıkarız.
Bana gelince; ya arkadaşlarımla birlikte çay içmek ve televizyon izlemek için fakültenin kantinine giderim ya da kitap okumak için fakültenin kütüphanesine giderim veya internete girmek için bilgisayar odasına giderim.
Öğle tatilinde ise öğle namazını vaktinde ve cemaatle beraber, fakültenin mescidinde kılarım.
Sonra fakültenin yemekhanesine giderim ve öğle yemeğinde: Çorba, tavuk, kebap, pirinç, fasulye, patates, nohut, salata, tatlı v.b. yemekler yerim.

Dersler bitince ya otobüsle ya da yürüyerek eve dönerim. Bazen giderken, evin bazı ihtiyaçlarını satın almak için çarşıya veya mahallenin bakkalına uğrarım. Eve ulaştığımda (okul) elbiselerimi çıkarırım ve gece elbiselerimi giyerim ve kalan namazları, ikindi, akşam ve yatsı, vakitlerinde kılarım.
Akşamleyin derslerimi okurum ve günlük ödevlerimi hazırlarım. Çünkü ben bu günün işini yarına bırakmayı sevmem.
Derslerim birikince sınavlara hazırlanmam zorlaşır ve başarısız olurum.
Ben, hayatta daima başarıyı severim, ondan dolayı her gün hassasiyetle çalışır ve görev ve ödevlerimi yaparım.
Akşamleyin acıkırsam midemin bozulmaması ve hastalanmamam için; Sandviç ve susuz yemekler yerim. Sonra biraz dinlenirim veya televizyon ekranından, ilmî, dinî, siyasî, ekonomi, sağlık, sportif v.b. güzel programlar izlerim.
Uyku saati gelince erkenden ve dinç olarak uyanmak için uyurum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)