Hz. Lokman Aleyhisselâm'dan Gençlere 40 Öğüt

Hz. Lokman Aleyhisselâm'dan Gençlere 40 Öğüt

1- Oğlum, eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse, Allah onu ortaya çıkarır. Muhakkak ki, Allah en gizli işleri bütün inceliğiyle bilir, O her şeyden hakkıyla haberdardır.
2- Ey oğlum! Dünyâ derin deniz gibidir. Çok insanlar onda boğulmuştur. Geminin takvâ, yükün imân, hâlin tevekkül olsun, umulur ki kurtulursun.
3- Ey oğlum! Âlimlere karşı öğünmek, akılsızlarla inatlaşmak ve meclislerde, toplantılarda gösteriş yapmak için ilim öğrenme! İhtiyâcım yok diyerek de ilmi terk etme.
4- Ey oğlum! Allah'ü Teâlâ’yı anan hatırlayan insanlar görürsen onlarla otur. Âlim olsan da, ilminin faydasını görürsün ve ilmin artar, sen ehil isen, sana öğretirler. Allah'ü Teâlâ onlara olan rahmetinden seni de faydalandırır. Allah'ü Teâlâ’yı zikretmeyenleri görürsen onlardan uzak dur.
5- Ey oğul! Açıkta ve gizlide iyi olmaya çalış.
6- Ey oğlum! Seçilmiş kullara teslim ol, kötülerle dost olma.
7- Ey oğul! Geçmişte seninle düşmanlığı olmuş kimseye güvenme.
8- Ey oğul! Acele etme, acele şeytan işidir.
9- Ey oğul! Sadakayı çok ver. Mal sevgisini gönlünden çıkar.
10- Ey oğlum! Yalandan çok sakın! Çünkü dinini bozar ve insanlar yanında mürüvvetini azaltır. Bununla hayânı, değerini ve makamımı kaybedersin.
12- Ey oğlum! Yolda yürürken yüzünü gözünü oraya buraya çevirme ki, gönlün vesvesede olmasın!
12- Ey oğlum! Öfkelendiğin zaman sözünü tutarak söyle!
13- Ey oğlum! Hep üzüntülü olma, kalbini dertli kılma. İnsanların elinde olana tamâ etmekten sakın. Kazâya râzı ol ve Allah'ü Teâlâ'nın sana verdiği rızka kanaat et.
14- Ey oğul! Bir işe başladığın zaman, meydana gelmeden önce kimseye açma ki, mahcup düşmeyesin.
15- Ey oğlum! Dünya malından yetecek kadarını al, fazlasını ahiret için hayra sarf et, Sıkıntıya düşecek ve başkasının sırtına yük olacak şekil de tembellik etme.
16- Ey oğlum! Bir hata işlediğinde hemen tövbe et ve sadaka ver.
17- Ey oğlum! Helal lokma ye ve işlerinde âlimlere danış, işlerini nasıl yapacağını onlara sor.
18- Ey oğlum! Sakın kimseyi küçük görüp hakaret etme. Çünkü onun da senin de rabbimiz birdir.
19- Ey oğlum! Tövbeyi yarına bırakma, çünkü ölüm ansızın gelip yakalar.
20- Gururlanıp insanlardan yüzünü çevirme. Yeryüzünde kasılarak yürüme. Çünkü Allah büyüklük taslayan ve övünenleri sevmez.
21- Ey oğlum! Âlimler meclisine devam et. Bahar yağmuru ile yeryüzünü yeşillendiren Allah'ü Teâlâ, âlimlerin meclisindeki hikmet nuru ile de müminlerin kalbini aydınlatır.
22- Ey oğul! Yemek arasında çok su içme. Su içerken bardağın içine bak. İçine uygunsuz bir şey düşmüş olmasın. Suyu içerken üç nefeste içiver.
23- Ey oğul! Namazda gönlü, halk arasında dili, yiyip içmede boğazı, bir kimsenin evine girince de gözü korumaktır.
24- Ey oğul! Bir şeyi vaktinden önce isteme.
25- Ey oğul! Tövbeyi yarına bırakma, çünkü ölüm ansızın gelip yakalar.
26- Ey oğul! Çocukları ve elinin altındakileri terbiye ederken şiddetten sakın. Öfkelendiğin vakit vakarla geçiştirmeye çalış. Mümkün olursa sövüp dövme ki, aksi takdirde onların gözünde mehabetin yok olur.
27- Ey oğlum! Helâl lokma ye ve işlerinde âlimlere danış, işlerini nasıl yapacağını onlara sor.
28- Ey oğul! Yemeğe herkesten önce el uzatma.
29- Ey oğul! Kendin için hoş görmediğin şeyi başkalarına reva görme.
30- Ey oğul! Misafirler çekingen davranırlarsa üç defadan fazla yemeleri için ısrar eyleme. Yemek yeme isteğin yoksa özür beyan eyle.
31- Ey oğul! Senden bir şey istendiği zaman, elinden geliyorsa vermeye çalış. Birinden bir şey istediğinde de fazla ısrar etme.
32- Ey oğul, sana o kadar öğüt verdim ki, şayet bu öğütler bir dağa verilseydi, dağ yarılırdı.
33- Ey oğul! Senin iyiliğini isteyen dostlarının tavsiye ve öğütlerini can kulağıyla dinle.
34- Ey oğlum! İnsanlara iyilikleri emir ve nasihat edip kendini unutma! Yoksa mum gibi olursun. Mum insanları aydınlatır, fakat kendini yakıp eritir.
35-Ey oğlum! Ölümden şüphe ediyorsan uyku uyuma. Uyuduğun ve uyumak mecburiyetinde kaldığın gibi, ölüme de mahkûmsun. Dirilmekten de şüphe ediyorsan, uykudan uyanma. Uykudan uyandığın gibi öldükten sonra da dirileceksin.
36- Ey oğlum! Helâl kazanç ile yoksulluktan korun. Yoksul kimse şu üç musibetle karşılaşır: Din zayıflığı, akıl zayıflığı ve mürüvvetin kaybolması.
37- Ey oğul! Herkesin değerini ve layık olduğu hürmeti muhafaza eyle.
38- Ey oğlum! Kötü huydan, gönül dağınıklığından sakın. Sabırsız olma, yoksa arkadaş bulamazsın. İşini severek yap, sıkıntılara katlan. Bütün insanlara karşı iyi huylu ol.
39- Ey oğlum! Sükût etmekle pişman olmazsın. Söz gümüş ise sükût altındır.
40- Ey oğlum! Merhamet eden merhamet bulur. Sükût eden selâmete erer, hayır söyleyen kâr eder, kötü konuşan günahkâr olur, diline hâkim olmayan pişman olur. 

Kaynak: Fikriyat Gazetesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)