Oruç hem vücudu temizler hem de nefsi ıslah eder

Oruç hem vücudu temizler hem de nefsi ıslah eder

Oruç hem vücudu temizler hem de nefsi ıslah eder.
Nefis insanın içindeki yaşama arzusunu da kamçılayan duygudur. Nefsinizi eğitip emrinize alabilirseniz şeytana yamaklık etmekten kurtarmış olursunuz. Unutmayın ki aynı zamanda ondan sorumlusunuz.
Geçmişten günümüze nefis terbiyesiyle alakalı eminim çok şey duymuşsunuzdur. Nefsi kimi azgın bir ata kimi şımarık bir çocuğa benzetmiştir. Azgın ata benzetenler, “nefsinin seni sevk ve idare etmesine izin verirsen, seni nereye götürüp atacağı belli olmaz ama sen onun dizginini eline alırsa istediğin yere sevk edebilirsin” demişler. Evet, nefis insanın içindeki yaşama arzusunu da kamçılayan duygudur. Belki de bu yüzden ata benzetilmiştir. Onu sadece annesini emmek için istediği zaman yere yıkıp emen bir şımarık çocuğa benzetmek de belki haksızlık olur. Bize bağlı, bizim emrimize verilmiştir. Biz ne istersek onu yapmaya mahkûmdur ama bir şartla, onu şeytanın iç ajanı olmaktan kurtarmamız lazım. Çünkü şeytan ya yapmak istemediği ya da kendisi yapsa fark edilecek ve muvaffak olamayacağı birtakım işlerde nefsi devreye sokup onu çalıştırarak, emeline ulaşır. Nefsinizi bir hayvan gibi eğitip emrinize alabilirseniz şeytana yamaklık etmekten ve sizi uçuruma götürecek durumlara düşürmeye çalışmaktan vazgeçirmiş olursunuz. Unutmayın ki aynı zamanda ondan sorumlusunuz.

Dizgini Ele Alabilirsiniz

Yüce Rabbimiz, azgın bir yaratılışa sahip olan, eğitilip ele alınmadığı takdirde insanın başına her türlü kötü ve tehlikeli işi açabilecek, birçok makam ve mertebede bulunabilen birçok şekilde görünebilen nefsi, çeşitli usullerle eğitmek istemiş. Ancak nefis bütün bunlarla ıslah olmamış. Zincire vurmuş, kırbaçlamış, işkence etmiş ama yola gelmemiş. Ateşe atmış azap etmiş fakat yine yola gelmemiş. Her aşamadan sonra sorduğu soruya verdiği cevap hep aynı olmuş.
“- Men ene, vemâ ente?” Yani “- Ben kimim, sen kimsin?” sorusuna her defasında verdiği cevap:
“- Ene ene, ente, ente” olmuş. Yani, “- Ben benim, sen sensin”
Tekrar ateşe atıp daha yakıcı azap ve işkence etmiş. Yine soru cevap olunca nefis, aynı cevabı vererek asiliğinde ve azgınlığında inatla devam etmiş:
“- Ben benim sen de sensin.”
Yüce Allah başka türlü de ıslah olmadığını görünce bu defa onu aç bırakmış. Ekmek yok su yok. Bir süre aç bıraktıktan sonra huzuruna getirtip aynı soruyu tekrar sormuş. Açlıktan süzülüp takatsiz kalan, ayakta zor duran nefse sormuş:
“- Ben kimim, sen kimsin?”
Nefs, o perişan ve dökük haliyle yarı baygın ve halsiz;
“- Vallahi sen âlemlerin Rabbisin, ben de senin aciz bir kulunum!” diye karşılık vermiş.
İşte oruç bu yüzden çok önemli bir ibadettir. Hem vücudu hem ruhu temizler hem de nefsimizi ıslah eder.
Siz de nefisinizi terbiye etmek ve dizginini elinize almak istiyorsanız her zaman bu metodu kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)