İleri Ey Mus'ab Radiyallahü Anh ileri!


İleri Ey Mus'ab Radiyallahü Anh ileri!


Uhud Savaşında, sancağı Mus’ab bin Umeyr Radiyallahü Anh taşıyordu. İslam Ordusundaki okçuların yerlerinden ayrılmaları üzerine Müşrik orduları şiddetli bir hucum ile Müslümanlara arkadan saldırdı. Bütün kuvvetleriyle Hz. Muhammed Aleyhisselâm’ın olduğu yere hücum ettiler.

Mus’ab bin Umeyr Radiyallahü Anh elinde sancağıyla Peygamberimizin yanından ayrılmayarak O'nu korumaya çalışıyordu.
Zırh giyinmiş hâliyle Peygamberimiz Aleyhisselâm’a benziyordu.
Müşrik ordusundan İbn-i Kâmia adında biri Peygamberimiz Aleyhisselâm’a saldırırken, Mus'ab bin Umeyr onun karşısına çıktı. Bu müşrik, bir kılıç darbesiyle Mus'ab bin Umeyr'in sağ kolunu kesti. Mus'ab bunun üzerine sancağı derhâl sol eline aldı.

Mus'ab Radiyallahü Anh o esnâda; "Muhammed (Aleyhisselâm) ancak resûldür. Ondan evvel daha nice peygamberler gelip geçmiştir" meâlindeki Al-i İmrân sûresinin 144. âyet-i kerîmesini okuyordu. İkinci bir darbe ile sol kolu da kesilince, sancağı kesik kollarıyla tutup göğsüne bastırdı ve yine aynı âyet-i kerîmeyi okudu. Bu hâliyle kendini Peygamberimiz Aleyhisselâm’a siper yapan Mus'ab bin Umeyr Radiyallahü Anh'ın üzerine hücum eden İbn-i Kâmia, vücûduna bir mızrak sapladı ve Mus'ab bin Umeyr Radiyallahü Anh yere yıkılıp şehit oldu.

Mus'ab bin Umeyr Radiyallahü Anh zırh giydiği zaman, Peygamberimize benzediği için müşrikler onu şehit edince Peygamberimizi öldürdüklerini zannetmişlerdi.

Mus'ab bin Umeyr Radiyallahü Anh şehit olunca; onun sûretinde bir melek, sancağı aldı. Mus'ab'ın şehit düştüğünden Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’ın henüz haberi olmamıştı. "İleri ey Mus'ab ileri!" diye sesleniyordu. Bunun üzerine bayrağı elinde tutan melek, geri dönüp Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem efendimize; "Ben Mus'ab değilim" diye cevap verince, Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem sancağı elinde tutanın melek olduğunu anladı. Bundan sonra Peygamberimiz sancağı Hazret-i Ali Radiyallahü Anh'a verdi.

Resûlullah Aleyhisselâm fendimiz, Mus'ab bin Umeyr Radiyallahü Anh'ı şehit olmuş görünce, başı ucuna dikilerek Ahzâb sûresinden:

"Mü'minlerden öyle yiğitler vardır ki, onlar Allah'ü Teâlâ’ya verdikleri sözde sadâkat gösterdiler. Onlardan bâzıları şehit oluncaya kadar çarpışacağına dâir yaptığı adağını yerine getirdi. Kimisi de şehit olmayı bekliyor. Onlar verdikleri sözü aslâ değiştirmediler."

“Ya Rabbi bu çağın gençlerini de İslam'ın sancağını yere düşürmeyen Mus'ab'lar eyle!”

“ÂMİN!”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)