Soğanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Soğanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Her gün 1 tane kuru soğan; kanserden kalbe, sindirimden vücut
ağrılarına, gripten kemik erimesine iyi geliyor.
Soğanın faydaları nelerdir?
Soğan, mutfağımızdaki en vazgeçilmez besinlerden birisidir.
Ayrıca bünyesinde barındırdığı kükürt, lif, B ve C vitamini açısından oldukça
zengin besin kaynağıdır.
Soğan, allium ailesinden olan bir sebze ve ot cinsidir. Frenk
soğanı, sarımsak, taze soğan ve pırasa bu ailenin diğer üyeleridir. Allium
sebzeleri yüzyıllardır yalnızca karakteristik özelliklerinden dolayı değil;
aynı zamanda eşsiz aromaları ve tıbbi faydaları nedeniyle ekilmektedir.
Soğanın, herkes tarafından ne kadar sağlıklı olduğu bilinir ve bu yüzden
mutfaklardan eksik olmaz. Soğan, hastalıklara yakalanmama noktasında ciddi
katkılarda bulunur ve hastalık durumunda iyileşme sürecini hızlandırır. Soğan
özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Soğan kükürt, lif, B ve C
vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında faydalı diğer
besin kaynaklarını da içermektedir, demir ve tiamin bunlara örnektir. İçerdiği
asitler özellikle bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
· Kolesterolün dengelenmesini sağlayarak inme, felç ve kalp
hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
· Kan şekerinin dengeli bir seviyede tutulmasını sağlar ve olası
yan etkilerinin vereceği hasarları azaltır.
· Sindirim sistemi için çok faydalıdır, bağırsaklardaki
iltihapları temizler ve içerdiği lifler sayesinde mide sağlığını korur.
· Cilt sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır, hücrelerin
yenilenmesi ve hastalıklara karşı direncini arttırır.
· Kemik sağlığı içinde önemli bir besin kaynağıdır. Yaşlılıktan
kaynaklanan kemik hastalıklarına karşı iskeleti korur.
· Cilt ve deri üzerinde meydana gelen yanık ve diğer hastalıklarda
uygulanabilir.
· Antibiyotik özelliğinden dolayı genel anlamda bünyeyi temizleme
özelliği vardır. Serbest radikallere karşı çok etkilidir.
· Ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Ağızda çiğnenerek
yenildiğinde ağız içerisinde bulunan bakterileri öldürür.
· Soğan, antibiyotik, antiseptik, antimikrobiyal, antibakteriyel
özellikleri ile hastalık ve enfeksiyonlardan uzak durmanıza yardımcı olur.
· Yüksek ateş, grip, öksürük ve alerjilere iyi gelir. Soğan suyu
ve balı karıştırarak bu tarz hastalıklarla kolaylıkla baş edebilirsiniz.
· Küçük bir parça soğan koklamak burundaki kanamayı yavaşlatır ve
durdurur.
· Her gün 1 soğan yemek uykusuzluğa ve kabuslara iyi gelir. Bu da
sizin güzel bir uyku çekmenize yardımcı olur.
· Eğer sindirim sisteminizle ilgili probleminiz var ise soğan
tüketmek, sindirim sisteminizi ve bağırsaklarınızı rahatlatacaktır.
Enfeksiyon Hastalıklarına Faydalıdır:
Soğanın en önemli özelliğinden bir tanesi enfeksiyon hastalıklarına
ve serbest radikallere karşı çok etkili olmasıdır. Özellikle sindirim
sisteminde bağırsak ve mide gibi organlarda meydana gelen enfeksiyon
sorunlarına karşı çok etkilidir. Gazın giderilmesine yardımcı olur. Başta
kanser olmak üzere birçok hastalığının nedeni olan serbest radikallerin
vücuttan kolayca atılmasını sağlar. Bunun yanında sindirim sistemini diğer
hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.
Kalp Sağlığına Faydalıdır:
Soğan potasyum, B ve C vitamini içermektedir ve bu vitaminler
açısından zengindir. Doğal antibiyotik özelliğinden dolayı kalp ve damar
sağlığına ciddi katkıda bulunur. Kanı temizleme özelliği sayesinde damar
tıkanıklıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırır. Ayrıca kalp sağlığını
tehdit eden ve birçok hastalığa neden olan serbest radikallerin bünyeden hızlı
bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Böylece dolaylı olarak kalp sağlığının
korunmasını sağlar.
Soğuk Algınlığına İyi Gelir:
Kış aylarında sık sık rastlanan soğuk algınlığından kaynaklanan
nezle, grip, yüksek ateş ve benzeri hastalıkların yanında astım, bronşit gibi
hastalıklara da iyi gelir. Genel anlamda solunum yollarında meydana gelen
enfeksiyon sorunlarını ortadan kaldırır. Öksürüğe ve yüksek ateşe karşı soğan
suyu ile bal karışımı anlık sonuç verebilir. Kış aylarında soğuk algınlığından
dolayı yakalandığımız hastalıklardan daha hızlı kurtulmak için bu karışımı
kullanabiliriz. Hastalıkların yayılma hızını azaltır ve daha etkin bir şekilde
tedavi eder.
Burun Kanamalarını Durdurabilir:
Burunda meydana gelen ufak tefek kanamalar için etkilidir.
Özellikle kılcal damarlardan kaynaklanan kanamaları giderebilir. Bunun için bir
parça soğan buruna uygulanabilir veya soluk yoluyla kokusu kullanılabilir.
Yanıklara ve Böcek Isırmalarına Faydalıdır:
Özellikle soğan suyu yanık ve böcek ısırmaları sonucu deride
meydana gelen sorunları ortadan kaldırabilir. Soğan suyu zarar gören kısma
uygulandığında biraz yanma hissi verebilir ama tedavi edici özelliği vardır.
Yaralarda meydana gelebilecek olası iltihap ve enfeksiyonların oluşmasına engel
olur. Mikropları kırıcı özelliğinin yanında hücrelerin yenilenmesini ve
onarılmasını sağlayarak tedavi sürecini hızlandırır.
Kanser Hastalıklarından Korur:
Soğanın en önemli faydalarından bir tanesi çağımızın en önemli
ve ölümcül hastalıklarından kanser ve çeşitlerine karşı koruyucu özelliğinin
olmasıdır. Kanser hastalığı hem çetin hem de zor bir tedavi süreci ister. Bu
yüzden önemli olan bu hastalığa karşı korunmak ve önceden doğru beslenme ile
hastalığa yakalanma riskini azaltmaktır. Soğan, kanser hastalığından korunmak
için tüketilebilecek önemli besin kaynaklarından sadece bir tanesidir. Bütün
kanser hastalıklarına neden olan en önemli etken serbest radikallerdir. Soğan
ise serbest radikallerin baş düşmanlarındandır. Soğan, özellikle kolon
kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda düşürür. Doğal antibiyotik özelliği
ile genel anlamda vücut temizliği yapar.
Damar Sertliğine Karşı Korur:
Damar sertliğine neden olan birçok unsur olabilir. Kolesterol
seviyesinin düşük olmasından, buna sebep olan genlere kadar onlarca sebebi
vardır. Damar sertliği yüzünden kalp kaslarında zayıflama meydana gelir ve
kalbi de etkiler. Soğan damar sertliği sorununa çözüm olabilir. Düzenli olarak
soğan tüketimi damar sertliği sorunlarına yakalanma riskini azaltır ve dolaylı
olarak kalp sağlığını da korur.
Kemik Sağlığına Faydaları Vardır:
Soğanın diğer bir özelliği de kemik sağlığının korunmasını
sağlamaktır. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen kemiklerin
zayıflaması ve görevini icra edememesi gibi temel sorunların giderilmesine
yardımcı olur. Düzenli olarak soğan veya bal ile karıştırılmış soğan suyu
yaşlılık döneminde oluşabilecek kemik sorunlarına karşı etkili bir şifa kaynağı
olabilir.
Şeker Seviyesini Dengeler:
Soğanın en önemli görevlerinden bir tanesi de kandaki insülin
seviyesini sağlıklı seviyede tutarak şeker hastalığının genel anlamda vücuda
verebileceği hasarlardan sağlığı korumaktır. Soğan, kötü kolesterolü sağlıklı
seviyede tutar ve iyi kolesterol seviyesini de korur. Bu özelliği bile düzenli
olarak soğan tüketmeye yeter ve artar bile.
Cilt ve Saç Sağlığına Faydalıdır:
Soğan cilt ve saç sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır.
Bunun yanında ağız ve diş sağlığı için önemli besinleri içermektedir. Serbest
radikallere karşı öldürücü etkisinden dolayı bünyenin içinde bulunan organları,
dış kısımdaki cildi ve saç sağlığını korumaktadır. Saçların ve cildin sağlıklı
görünmesini sağlar.
Soğanın zararları nelerdir?
Soğan birçok besinin aksine diğer ilaçlarla bile tüketildiğinde
herhangi bir soruna neden olmaz. Bu yüzden güvenle tüketilebilir. Fakat çok
nadir olarak, mide ekşimesine neden olabilir. Mide ekşimesi özellikle
kadınların hamilelik döneminde olabilir. Bunun yanında aşırı soğan tüketmek
yemek borusunda yanma hissi verebilir. Bazı uzmanlar kan şekerini düşürdüğünü
söylemektedirler. Bu yüzden diyabet sorunu olanlar temkinli tüketmelidirler.
Yorumlar
Yorum Gönder