Nasıl Daha İyi Bir Müslüman Hanım Olabiliriz

Nasıl Daha İyi Bir Müslüman Hanım Olabiliriz

İslam’da, kadınlara uyması tavsiye edilen kurallar, bazen Batı’nın doğruluk ve eşitlik ölçütleriyle çatışıyor olabilir. Ancak bu bizim bunlara uygulamayacağımızı gösteren bir neden değildir. Bununla birlikte, Müslüman kadınlara yapmaları söylenen her şeyin, sonunda kadınların yararına olduğu çok aşikârdır. Eğer zaten iman etmişsin, Rabbinin senin için en doğru şeyi bildiğini ve söylediğine de inanıyorsun demektir.
Yine de bazen sorumluluklarımızı yerine getirmekte zorlanıyor olabiliriz. Yaşın kaç olursa olsun ve ne yapmış olursan ol, Müslüman bir hanımsan ve yeniden başlamak istiyorsan, hiç de geç kalmadın. İşte bunun için sana birkaç tavsiye;

Birinci Aşama: Bağışlanma
1. Tüm hadiselerin Allah'ın takdiri olduğunu anla.
Allah yaptıklarımızı bilir ve tevbe etmemizi bekler. O çok merhametli ve çok affedicidir. Kendini çok fazla günah içinde hissetsen bile, yeni bir sayfa açabilir ve gerçekten iyi bir Müslüman olabilirsin. Buna dua etmekle başlamalısın. Uzun ve samimi dualar, secdeler… Hiçbir günahın, Rabbinin merhametinden daha büyük değil. Bunu bil ve buna göre duanı et. Ancak bu dualar o hatayı tekrarlamamak niyetiyle olsun.

2. Dininden gelenlere sırt çevirmene sebep olan etkenleri bul.
İslamın senden istediklerini yapamama sebebin ailen ya da seni kötü yola sevk eden arkadaşların olabilir. Aileni bırakamazsın ama o arkadaşlarını bırak. Sen Kıyamet günü Allah ile tek başına yüzleşirken, arkadaşların orada olmayacak. Eğer sebep aileyse, bu biraz daha zor. Onlar senin imtihanın olabilirler. Yanı sıra nimetin de olabilirler. Onlara saygıda kusur etmemelisin, seni ne kadar üzerlerse üzsünler onlar anne ve baban. Sakinliğin ve duanla her şeyi aşabilirsin. Düşünsene, öyle bir İslamiyet yaşıyorsun ki, seni değiştiremeyeceğini anlayan annen ve baban da bu yola seninle girmek istiyorlar. SubhanAllah. Onlara yapabileceğin en büyük iyilik örnek olmak. Neden İslam, sorusunu en etkili ancak böyle anlatabilirsin.

3. Kendini affet ve işlemiş olduğun günahları affetmesi için Allah'a (c.c.) yalvar.
Geçmiş hatalarını bırakmalı ve geleceğini iyileştirmek üzerine çalışmalısın. Her ne olduysa, oldu ve bitti. Hatalar geçmişte kaldı ve onları değiştirmek, daha iyisini yapmak artık mümkün değil. Yapabileceğin tek şey kendini affetmek ve samimiyetle Allah’a tövbe etmek, O’na affedilmek için samimiyetle yalvarmak. Negatif deneyimleri, daha iyisini yapmak için motive olmada kullan.

4. Zayıflıklarının farkına var ve onlardan kaçın.
Bu, bir adam yanına geldiğinde her defasında kaçacağın anlamına gelmez. Fakat bakışlarını düşürmeyi ve onlarla saygılı bir şekilde iletişim kurmayı öğrenmelisin. Geçmişte yaşayan Müslüman kadınları hatırla. Onlar erkeklerle etkileşim halindeydi; iş kadınları, öğretmenler, öğrencilerdi ve onların hepsi saygı duyulan, hayran olunan insanlardı. Ne saygı kazanmak, ne kendine güvenmek, ne de sosyal hayata katılmak amacıyla güzelliklerini sergilemenin bir gereği yok. Çünkü onlar da bunlara ihtiyaç duymamışlardı. Ancak buna rağmen dünya hayatı boyunca en çok sevilen, saygı duyulan ve edeple bakılan hanımlar, yine onlardı. Allah’ın (c.c) çok affedici ve çok merhametli olduğunu hatırladığın gibi, Allah’ın azabının şiddetli olduğunu da hatırla. Böylece haddini aşacağını düşündüğün an, kendini durdur. Bunu yaparsan muhakkak ki kazananlardan olursun.

İkinci Aşama: Bağlılığını Gösterme

1. Eğer yeni bir sayfa açmakta ve olabileceğin en iyi Müslüman kadın olmakta samimiysen, örtün.
Tesettür sadece saçı örten bir kumaş parçası değildir; davranışlarını, konuşmanı, bakışlarını ve kalbini, kısaca tüm benliğini örter ve korur. Tesettür, seni ruhsal ve zihinsel olarak değiştirir. Düşünsene, Rabbin sana o kadar değer veriyor ki, ayetini başının üstünde, onurla taşımanı istiyor ve bunu seni korumak için bir yol olarak tayin ediyor. Bir hanım gerçekten inanıyorsa, onun tesettürden başka seçeneği olamaz. Örtünenler iyi bilir ki onun büyük bir rahatlığı, güvenliği ve tesiri vardır. Bir hanım tesettüre girer girmez, değerleri, kendine duyduğu saygı ve hatta başkalarının kendine bakış açısı bile otomatik olarak değişir. Ancak elbette bahsettiğimiz Nur suresi 31. ve Azhab suresi 59. ayetlerde geçen tesettür şeklinden bahsediyoruz. Bu ayetler tesettürün sınırları ve ölçüleri anlatılırken bir dış elbiseden bahsediliyor. Ayrıca başörtüsünün de aşağı doğru indirilmesi ve göğüsleri örtecek kadar yeterli uzunlukta olması gerektiği söyleniyor. Ancak bu hususlar göz ardı ediliyor ve sadece başörtü örtmek yeterli zannediliyor. Oysa bu olayın sınırlarını Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem bir hadisiyle apaçık ortaya koyuyor;
“Ateş ehlinden iki sınıf vardır, henüz onları görmedim: Yanlarında sığır kuyruğu gibi bir şeyler taşıyıp onu insanlara vuran insanlar; giyinmiş, çıplak kadınlar ki bunlar Allah’a taatten dışarı çıkmışlardır. Bunlar, başkalarını da baştan çıkarırlar. Başları deve hörgücü  gibidir. Bu kadınlar cennete girmek şöyle dursun, kokusunu dahi almazlar. Hâlbuki onun kokusu şu şu kadar uzak mesafeden duyulur.” buyurdular.” [Müslim, Cennet  53, (2857), 52, (2128).]

Estağfirullah, şunu sormak istiyorum kardeşlerim. Şu dünya ehlinde örtünmeye niyet edip belli zorlukları göz almışken, sırf bir topuz, renk, süs ve gösteriş için Cennet kokusu almamaya değer mi’

2. Mütevazi Giyin.
Bu, çirkin görünmek veya şık olmamak anlamına gelmez. Sadece mütevazi ol. Henüz tesettüre girmemişsen, bu yolda adımlarını kıyafetlerini uzatıp, bollaştırarak atabilirsin. Uzun gömlekler giy, kolsuz yelek veya kısa pantolon giymemeye çalış. Çok dar kıyafetlerden uzak dur. Tesettürlüysen zaten bunları yapmazsın. Yapmayacağına inanmak istiyoruz. Çünkü bu en büyük gafletlerdendir. Sadece başörtünü çıkardığında, tesettüre girmeyen hanımlardan farkın yoksa kork, utan, sıkıl! Çünkü tesettüründe büyük sorunlar var demektir. Eller ve yüz dışında tüm vücudu örtmenin zorunlu olduğunu hatırlamalısın. Ama ölçüleriyle örtmek. Bazı alimler, eller ve yüzü örtmenin de zorunlu olduğunu söylese de, bu tavsiye edilendir fakat zorunlu değildir. Eğer zorunlu olduğuna dair delillere tam olarak inanıyorsan, yüzünü nikap ile, ellerini de eldiven ile ört. Artık sana bir zarar gelmez.

Üçüncü Aşama: İslâmi Uygulama

1. Günde beş vakit namaz kıl.
Namaz bir Müslümanın olmazsa olmazıdır. Bu nedenle kendine ait bir seccade, tesbih ve tülbent edin. Namazda okuduğun surelerin ve zikrettiğin tesbihlerin ne anlama geldiğini öğren. Bu namazdaki tefekkürünü artıracaktır. Eğer Arapça’yı doğru telaffuz edemiyorsan, namaz dualarının kendi diline çevrilmiş versiyonlarını bularak, manasının ne olduğunu anlamaya ve okumaya zaman harcamalısın. Anımsamak için namaz kılmadan önce o vakitte hangisi sureyi okuyacaksan onlara bir göz atıp namaza durmanı tavsiye ederim. Nasıl ki bedenimizi beslemek için yemeğe ihtiyacımız var; ruhumuzu beslemek için de namaza muhtacız.

2. Kur'an oku.
Yüce kelam ‘Oku2 emri ile başlıyor. Öyleyse sende okumalısın. Rabbin sana ve bize kainatın kullanım kılavuzu ve ve anahtarı olan Kur’an’ı gönderdi. Öyleyse onu anlamaya çalışmalısın. Sadece Arapça’dan okuma. Küçük bir meal edin. Sürekli çantanda dursun ve her boş anında onu oku. Orada dikkatini çeken ayetleri işaretle ve bu sefer onları tefsir kitaplarından araştır. Bu senin Kuran’ı anlamana ve anlamlandırmana yardımcı olacaktır. Kur’an okumak Allah ile güzel bir ilişki kurmana ve dinin ne kadar güzel olduğunu anlamana yardım edecektir. Kur’anı dinlemek de ( internette videolardan da bulabilirsin) seni Allah’a yakın hissettirecektir. Kuran sohbetlerine git, dinle ve belki de bir gün yap. 

3. İslam hakkında daha çok şey öğren.
Ne yapman gerektiğini (farz veya vacip şeyler) ve ne yapmaman gerektiğini (haram şeyler) bil. İnternet, İslam kurallarını ve yasaklarını araştırmak için faydalı bir kaynak. Ancak doğru bilgi için doğru sitelere girdiğine emin ol. Kitap okuma hissi hep başka olacaktır. Bu konularda sağlam kaynakları edinebilirsin. Üzerlerine not alıp, çizerek, ders çalışıyormuşcasına okuman sana daha kalıcı şeyler sunar. Bazen İslama uzak ortamlarda yetiştiğimiz için şeriat cezaları şiddetliymiş gibi görünebilir, fakat Müslümanlar onları Allah’ın toplumu korumak ve inananları O’na ulaştırmak için verdiği bir hediye olarak görürler.

4. İslami aktivitelere her gün bir miktar vaktini ayır.
Gün 24 saat ve biz onu pervasızca harcıyoruz. Oturup bir muhakeme yapmalısın. Ne kadarını Allah için harcıyorsun’ Bu yüzden gün içinde İslama ve İslami eğitimimize harcayacağımız belirli saatlerimiz olmaz. Örneğin; namazın detaylarını öğrenmek için her gün 30 dk, Kur’an’ı doğru okuyabilmek için 30 dk, İslami çalışmalar(tefsir, meal, hadis vs.) için 1 saat, İslami okumalar(siyer, sahabe hayatları, ilmihal vs.) için 1 saat ve toplamda ayıracağın 4 saat; Allah ile ilişkilerini geliştirmeni sağlarken, ilim açısından da seni ileri götürecektir. En büyük önceliğinin 5 vakit farz namaz olduğunu hatırla ve günlük hayatını bu çerçeveye göre şekillendir. Gününü namaz vakitlerine göre planlarsan hem bereketini görmüş olur, hem de namazlarını aksatmamış olursun.

Dördüncü Aşama: İyi ilişkiler Kurmak

1. İyi arkadaşlarla takıl.
Arkadaşlık insan ilişkilerinin en büyük unsurlarındandır. Çevre fonksiyonunda en etkili kişi arkadaşlardır. İyi bir Müslüman olma misyonunu paylaşacağın kişilerle arkadaş olmak, arkadaş edinmede temel düsturun olsun. Çünkü bu paylaşımları yapamadığın arkadaşlarla eminim daha dünyalık paylaşımlar yapıyorsundur. Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem “Kişi dostunun dini üzeredir. O halde her biriniz dost edindiği kişiye dikkat etsin” (Tirmizi, Zühd: 45) buyurmuştur. O halde bizde çevremizi buna göre düzenlemeliyiz. Bu niyetle edindiğin arkadaşlarına nasıl daha iyi bir Müslüman olmaya çalıştığını anlatabilirsin, belki de sana yardım edebilirler!

2. Seni olumsuz etkileyen veya sende kötü özellikler oluşmasına neden olan inançsız arkadaşlarının kötü etkilerinden kaçın.
Bu konu ne kadar zor olursa olsun, ödülü de bir o kadar kıymetlidir. Şeytan bizi çeldirebilir. Müslümanlar olarak bizim görevimiz, inancımızı ve maneviyatımızı artırarak onun çeldirmeleri ve kışkırtmalarıyla savaşmaktır. O nedenle çevrende seni kötü yola sürükleyebilecek her şeyi kaldırmalısın. Onların seni kötü yola sevk etmelerini bekleme. O zaman geç olabilir. Sen hisleri ve sinyalleri dikkate almalısın. İnançsız arkadaşlarına İslamı anlatmalı ve tebliğ görevini yapmalısın. Ama onları yola getirmek için kendin yoldan çıkamazsın. Seviyeni ve sınırını iyi ayarlamalısın.

3. Bir çok kadın İslam hocasının var olduğunu bil.
Cinsiyet burada önemli değil. Mesajı yay, cinsiyetinin önemi yok. Çünkü Allah hepimizi kulları ve yeryüzündeki halifeleri olarak yaydı. Kuran genel olarak hepimize seslendi. O nedenle tebliğ yolunda cinsiyet ayrımı olmaz. Tıpkı kulluk yolunda da olamayacağı gibi. Buradaki sınır, bir hanım olarak İslamın bize çizdiği sınırlar ve bulunduğumuz koşullar içinde tebliğ yapmalıyız.

4. Çocuklarına iyi bir örnek olacak, iyi bir adamla evlen.
Kötü bir adamla çocukları büyütmek, onları olumsuz etkiler ve babaları, çocukları için kötü bir örnek olabilir. Böyle kötü bir evlilik, dünyaya kötülüğü yayar. Eğer böyle bir adamla çoktan evlenmişsen,dua et. Onun İslam üzere olması için gayret göster, çaba sarf et. Allah bundan memnuniyet duyacaktır ve inşAllah yardımcın olacaktır. Ona karşı görevlerini bile ve uygula. Ancak seni İslamdan koparmasına izin verme. Bir kadın isterse her şeyi yapabilir. Birde Müslümansa, onun dua gücü var demektir. Bunu en etkili biçimde kullanmalısın. Henüz evli değilsen dua et. Rabbinden hayırlı bir eş iste. Furkan suresi 74. ayet bu konu için güzel bir dua içeriyor. Bunu okuyabilirsin.

Beşinci Aşama: İstikrar

1. Gün be gün ilerle.
Bir şeyler yapacağın zaman düşün: “Bu iyi mi, dine uygun mu’” Değilse onu yapma. Kendine bunu hatırlat ve her ihtimale karşı kendini durdurmaya hazır ol. Her gün ve her anını Allah’ı memnun etmeye ada. Gelişimini görmek için kendine bir defter hazırla. Kendi gözünden objektif olarak şu an ki durumunu yaz. Daha sonra da 1 yıl sonra olmak istediğin yeri. Sonra bu yolda kendine yakın ve uzak hedefler belirle. Aylık, haftalık ve hatta günlük. Bunları uygulamaya çalış. Çok mutlu, çok mutsuz, kararsız ya da sıkıntılı olduğun dönemlerde, kendine mektuplar yaz. Bu da kendini izlemen için sana büyük bir yol çizecektir. Eğer hayattaki önceliğin, olabileceğin en iyi Müslüman hanım olmaksa, amacına sen bile fark etmeden ulaşacaksın!
Sebat ve dua ile Allaha emanet ol.


wikihow.com’dan alınarak Suffagâh ekibi tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. (Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)