Dünyanın En Zor Şeyi, Önyargıyı Kırmak…

Dünyanın En Zor Şeyi, Önyargıyı Kırmak…
Değerli dostlar önyargı öyle bir şeydir ki akları kara karaları ak gösterir. Bir kişi hakkında önyargı oluştu mu artık onu kırmak çok zordur. Hatta imkânsızdır.
En büyük hatamız araştırmadan, soruşturmadan damgayı basarız. Bundan hayır çıkmaz… Ya da bunun gibisi yoktur… Gerekli araştırma yapılmadan her ikisi de yanlıştır. Önce iyi olan sonra kötü veya önce kötü olan; sonra iyi olabilir.
Ünlü bilim adamı Einstein der ki: “Ne kadar hazin bir çağda yaşıyoruz! Bir önyargıyı ortadan kaldırmak, atomu parçalamaktan daha zor…”
Ön yargılı olduğumuz kişi hakkında verdiğimiz kararlarda her zaman yanılabiliriz. Çünkü o kişi hakkında bazı duyumlar edinmişizdir. Acaba o kişinin o zaman içinde bulunduğu şartlar nasıldı? Değişmiş olamaz mı? Bal gibi olabilir. Yaptığı şeylere canı gönülden pişmanlık duymuş olabilir. Ama biz bunları düşünemeyiz. Çünkü önyargı bütün benliğimizi kaplamıştır. Sanki biz hata yapmıyor muyuz? Bazen iyilik bazen de kötülük yapabiliriz. Sonra da pişman oluruz.
Bunu şu kısacık hikâye ile taçlandıralım.

Zavallı Gelincik…
Güzel bir dağ köyünde mutlu bir hayat süren bir karı kocanın günün birinde nur topu gibi bir bebekleri olur. Odunculukla geçimini sağlayan baba bir gün eve dönmek üzere iken bir boğuşmadan nasılsa sağ çıkmış ölmek üzere olan yaralı, zayıf bir gelincik yavrusu görür ve onu yanına alarak eve getirir. Karı koca yavrularına bakarken bu yaralı zayıf yavru gelinciğe de babalık ve annelik ederler ve gelincik bir hafta içinde iyileşir. Zamanla aileye o kadar alışır ki bebekten sonra evin dördüncü ferdi gibi olmuştur.
Bir gün anne bebeğini uyutmuş ve evin az ilerisindeki bahçede işlerine dalmıştır. Bir süre sonra geri döndüğünde evin girişindeki merdivenlerde zayıf gelincikle karşılaşır. Gelinciğin ağzı burnu her tarafı kan revan içindedir.
Deli gibi bebeğin bulunduğu odaya koşar. Bebeği bulamayınca çılgına döner. Eline geçirdiği kalın bir sopa ile yorgun düşmüş zayıf gelinciği bir kaç vuruşta öldürür.
Birden bebeğin ağlama sesini duyar ve öteki odaya koşar. Gördüğü manzara anneyi şok eder. Yerde ağlayan bebeği ile az ilerisinde gelinciğin öldürdüğü kanlı yılan ölüsü bulunmaktadır…
Yaşar AKKAŞ

Yasal Uyarı: Bu eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)