Ahirete Yarayacak İşler

 Ahirete Yarayacak İşler

 

Süleyman bin Ceza Rahmetullahi Aleyh hazretleri buyurdu ki:

“Bütün ibadetlerin kabul olmaları için;

1- Önce insanın Ehl-i sünnet itikadında olması ve ibadetlerin sahih olmaları,

2- Sonra, ihlâs ile yapılmaları

3- Ve insanın üzerinde kul hakkı bulunmaması şarttır.

 

Hadisi şerifte, “Başkalarına gösteriş için namazını güzel kılan, yalnız olduğu zaman böyle kılmayan, Allah’ü Teâlâ’yı tahkir etmiş olur!” ve “Sizde bulunmasından en çok korktuğum şey, şirki asgara yakalanmanızdır. Şirki asgar, riya demektir!” ve “Dünyada riya ile ibadet edene, kıyamet günü, ey kötü insan! Bugün sana sevap yoktur. Dünyada kimler için ibadet ettin ise, sevaplarını onlardan iste denir.” ve “Allah’ü Teâlâ buyuruyor ki, benim şerikim yoktur. Başkasını bana şerik eden, sevaplarını ondan istesin. İbadetlerinizi ihlâs ile yapınız! Allah’ü Teâlâ, ihlâs ile yapılan işleri kabul eder!” buyuruldu.

 

Resulullah Muaz bin Cebel Radiyallahü Anh’ı, Yemen’e vali olarak gönderirken, “İbadetlerini ihlâs ile yap. İhlâs ile yapılan az amel kıyamet günü sana yetişir!” ve “İbadetlerini ihlâs ile yapanlara müjdeler olsun. Bunlar hidayet yıldızlarıdır. Fitnelerin karanlıklarını yok ederler!” ve “Dünyada haram edilmiş olan şeyler melundur. Ancak Allah için yapılan şeyler kıymetlidir!” buyuruldu.

 

Dünya nimetleri geçicidir. Ömürleri pek kısadır. Bunları ele geçirmek için dinini vermek ahmaklıktır. İnsanların hepsi acizdir. Allah’ü Teâlâ dilemedikçe, kimse kimseye fayda ve zarar yapamaz. İnsana Allah’ü Teâlâ kâfidir.

 

Dünyada iki çeşit iş vardır:

 

1) Dünyaya yarayan işler.

2) Ahirete yarayan işler…

 

Dünyada dünya için yapılan işlerin hepsi dünyadır, dünyada kalır. Namaz dahi olsa… Ahiret için yapılan işler, yani ahirete gönderilebilen işler, ahiret işidir… Her işimizi yaparken bakmalıyız; biz bu işi niçin yapıyoruz. Allah rızası için yaptıklarımız ahirette karşımıza ecir olarak çıkacak.

 

İş ahiret işidir. Bu yüzden mümin çok iyi bir tüccar olmalı. Ahiretteki niçin sorusuna cevap aramalıyız. Niçin yemek yiyoruz, niçin evleniyoruz, niçin konuşuyoruz... Haramları zaten geçin... Allah’ü Teâlâ’nın rızası için olmayan her iş dünyalıktır.

 

Mehmet Oruç Rahmetullahi Aleyh

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)