Müminlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

 Müminlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

 

"Ey iman edenler!!!"

 

01- Konuşurken Söylediğiniz Kelimeleri İyi Seçin!

Ey inananlar! Peygamber'e, “Bizi de dinle” (raina; kötü anlama gelebilecek söz) demeyin, “Bizi gözet” (unzurna) deyin ve dinleyin, inkâr edenlere elem verici azab vardır. (Bakara Sûresi, 104)

 

02- Sabr ve Namazla Allah’tan Yardım Dileyin!

Ey İnananlar! Sabır ve namazla yardım dileyin. Allah, muhakkak ki sabredenlerle beraberdir. (Bakara Sûresi, 153)

 

03- Kulluğunuzun Göstergesi Olarak Helal Rızıklardan Sûresi, Kazançlardan Yiyin ve Şükredin!

Ey İnananlar! Sizi rızıklandırdığımızın temizlerinden yiyin; yalnız Allah'a kulluk ediyorsanız, O'na şükredin. (Bakara Sûresi, 172)

 

04- Öldürülenler Hakkında Kısas Farzdır!

Ey İnananlar! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı: Hür ile hür insan, köle ile köle ve kadın ile kadın. Öldüren, ölenin kardeşi tarafından bağışlanmışsa, kendisine örfe uymak ve bağışlayana güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabbiniz'den bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem verici azab vardır. (Bakara Sûresi, 178)

 

05- Allah’tan Sınırlarını Korumanız için Oruç Farz Kılınmıştır!

Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. (Bakara Sûresi, 183)

 

06- Allah’a Teslim Olun ve Şeytanın Adımlarını İzlemeyin

Ey iman edenler! Hep birden barışa girin. Sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o, apaçık düşmanınızdır. (Bakara Sûresi, 183)

 

07- Ey İnananlar! Şeytana ayak uydurmayın!

Kim şeytanın ardına takılırsa, bilsin ki, o, hayâsızlığı ve fenalığı emreder. Allah'ın size lütuf ve merhameti bulunmasaydı, hiçbiriniz ebediyen temize çıkamazdı. Fakat Allah dilediğini temize çıkarır. Allah işitir ve bilir. (Nur Sûresi, 21)

 

08- Hesap Günü Gelmeden Önce Mallarınızı Allah Yolunda Harcayın

Ey inananlar! Alışverişin, dostluğun, şefaatin olmayacağı günün gelmesinden önce sizi rızıklandırdığımızdan hayra sarfedin. İnkâr edenler ancak yazık edenlerdir. (Bakara Sûresi, 254)

 

09- Verdiğiniz Sadakaları Başa Kakmayın, Yardımlarınızdan Çıkar Elde Etmeyin!

Ey İnananlar! Allah'a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara gösteriş için malını sarfeden kimse gibi, sadakalarınızı başa kakma ve eza etmekle boşa çıkarmayın. Onun durumu, üzerinde toprak bulunan kayanın durumu gibidir, üzerine bol yağmur yağdığında onu cascavlak bırakır. Kazandıklarından hiçbir şey elde edemezler. Allah inkâr eden kimseleri doğru yola eriştirmez. (Bakara Sûresi, 264)

 

10- Hayır Olarak Verdiğiniz Mallar Kötü Olmasın!

Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Size verilse, gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır diye vermeye kalkışmayın. Biliniz ki Allah zengindir, övgüye lâyıktır. (Bakara Sûresi, 267)

 

11- Faizden Uzak Durun!

Ey iman edenler! Allah'tan korkun. Eğer gerçekten inanıyorsanız mevcut faiz alacaklarınızı terk edin. (Bakara Sûresi, 278

Ey İnananlar! Faizi kat kat alarak yemeyin. Allah'tan sakının ki başarıya erişesiniz. (Ali İmran Sûresi, 130)

 

12- Alışverişlerinizi Kâğıda Dökün ve Şahit Tutun!

Ey İnananlar! Birbirinize belirli bir süre için borçlandığınız zaman onu yazınız. İçinizden bir kâtip doğru olarak yazsın; katip onu Allah'ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan çekinmesin, yazsın. Borçlu olan da yazdırsın, Rabbi olan Allah'tan sakınsın, ondan bir şey eksiltmesin. Eğer borçlu, aptal veya aciz, ya da yazdıramıyacak durumda ise, velisi, doğru olarak yazdırsın. Erkeklerinizden iki şahid tutun; eğer iki erkek bulunmazsa, şahidlerden razı olacağınız bir erkek, biri unuttuğunda diğeri ona hatırlatacak iki kadın olabilir. Şahidler çağırıldıklarında çekinmesinler. Borç büyük veya küçük olsun, onu süresiyle beraber yazmaya üşenmeyin; bu, Allah katında en doğru, şahidlik için en sağlam ve şüphelenmenizden en uzak olandır. Ancak aranızdaki alışveriş peşin olursa, onu yazmamanızda size bir sorumluluk yoktur. Alışveriş yaptığınızda şahid tutun. Katibe de şahide de zarar verilmesin; eğer zarar verirseniz, o zaman doğru yoldan çıkmış olursunuz. Allah'tan sakının, Allah size öğretiyor; Allah her şeyi bilir. (Bakara Sûresi, 282)

 

13- Ehli Kitaba Tabi Olmayın ki Sizi Dininizden Çevirmesinler!

Ey iman edenler! Kendilerine kitap verilenlerden (Hiristiyanlara ve Yahudiler’e)  bir guruba uyarsanız imanınızdan sonra sizi yeniden inkârcılığa sevk ederler. (Ali İmran Sûresi, 100)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)