Harama Bakmaktan Sakınmak

Harama Bakmaktan Sakınmak

Göz afetlerinden birisi, lâyık olmayan yerlere haince bakmaktır. Haince bakıştan hemen kalbe fenâ tesirler gelir, çok büyük fesada, tehlikeli veyâ öldürücü günahlara sebep olur.

Çünkü şeytan fırsat bulur. İşte böyle hikmetlere dayanak ve Mü’minlere büyük bir rahmet olmak üzere Allâh Celle Celâlüh buyuruyor ki: “Mü’min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve mahrem yerlerini muhafaza etsinler. Bu, onlar için daha temizdir. Muhakkak ki Allah, onların bütün yaptıklarını bilir. Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve mahrem yerlerini muhafaza etsinler. Ziynetlerini, açıkta olanlar hâriç teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerine çeksinler. Ziynetlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, kendi oğullarından, kocalarının oğullarından, kardeşlerinden, kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, Müslüman kadınlardan, sağ ellerinin malik olduğundan, âciz erkek hizmetçilerinden yâhûd kadınların çıplaklığına henüz ilgi duymayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Onlar gizli ziynetlerinin bilinmesi için ayaklarını da vurmasınlar. Ey Mü’minler, hepiniz tevbekâr olarak Allâh’a dönün ki felâh bulasınız.” (Nûr s. 30-31)

Resûlullâh Sallallahü Aleyhi Vesellem buyuruyor ki: “Herhangi bir müslim, güzel bir görünüşe (veyâ güzel bir kadına) bakar, sonra görüşünü ondan çevirirse, Allah o kimse için çok ibâdet meydana koyar, o ibâdetlerin halâvetini (tatlılığını) onun kalbine yerleştirir.”

Bir başka hadîste ise Resûlullâh Sallallahü Aleyhi Vesellem: “Her göz, kıyâmet gününde (göreceği azâb ve eziyetten ötürü) ağlayıcıdır. Ancak, Allah’ın haram kıldığı şeylerden sakınan göz, Allah yolunda nöbet bekleyerek memleket bekçiliği yapan göz ile Allah korkusundan sinek başı kadar yaş çıkaran göz bundan müstesnadır” buyurmaktadır.

Mevlâna Takvimi Kemalettin Üstün, s.320-323)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)