Abdest İlk Defa Ne Zaman Ortaya Çıktı

 Abdest İlk Defa Ne Zaman Ortaya Çıktı

Hz. Adem Aleyhisselâm ve Havva annemizin yeryüzünde ilk defa buluştuğu; insanlık serüvenin başladığı ilk yer; Cebel-i Rahme (Rahme Tepesi)’dir

Hz. Adem, Cennet’te ,  yasak ağaca yürür, (hata yapar) ve meyvesinden yer. Sonra, “Bismillâhirrahmanirrahîm” “Rabbena zalemna enfusena Ve in lem tağfirlena ve terhemna lenekunenne minel hasirin” (Araf Sûresi-23) Ayette buyrulduğu gibi, Hz. Havva annemiz ile birlikte:

“Ya Rab, biz kendimize zulmettik. Eğer sen bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen, kaybedenlerden oluruz Ya Rabbi!” diye feryat ederler.

Allah’ü Teâlâ onları Cennet’ten çıkarır. Hz. Adem Aleyhisselâm ile Havva annemiz, ilk defa bu dağın tepesinde buluşurlar; günahlarından dolayı gözyaşlarına boğulurlar, ağlarlar ve yalvarırlar:

“- Ya Rabbi sana nasıl tevbe edelim, bize tevbeyi öğret!”

Allahu Teala Hz. Adem Aleyhisselâm’a öğretir.

“- Ey Adem, harama yürüdüğün ayaklarını topuklarınla beraber yıka. Yasak ağaca (harama) uzanan elini, dirseğinle beraber yıka. Harama baktığın yüzünü yıka, yediğin ağzını, kokladığını burnunu yıka!”

Abdest, Hz. Adem Aleyhisselâm’ın tevbesidir.

İlk abdesti alan Hz. Adem Aleyhisselâm’dır.

Her abdest bir tevbedir aslında.

Her abdestle dökülen maddi kirler değil, günah kirleridir.

Yasin Sûresi’ni hatırlayın:

“Bismillâhirrahmanirrahîm”

“O gün insanların ağızlarını mühürleriz, ellerini konuştururuz, ayakları kazandıklarına şahitlik eder.” (Yâsin Sûresi, 65)

Kıyamet günü, elimiz, ayağımız aleyhimize şahitlik etmesin diye Allah’ü Teâlâ abdest nimetini vermiştir insanlığa.

 Abdest olmasaydı, hepimiz organlarımızın aleyhimize şahitliğinden helak olurduk. Abdestliyken abdest almaya ne der eskiler?

Nurun ala nur (Nûr üstüne nûr!) işte bundandır.

Her abdest bir tevbedir...

Aldığımız her abdest günahlarımıza tevbe olsun, nûr olsun, rahmet olsun! Uzuvlarımız maddi kirlerden temizlendiği gibi manevi kirlerden de temizlensin! Âmîn!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)