Buhârî’de Namaz

 Buhârî’de Namaz

 

Mukaddime

 

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُولِناَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِينَ

Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz’e miraç nimetini lütfeden, ümmetine de ondan bir nasib vererek namazı öğreten Rabbimize nihayetsiz hamd ü senalar olsun!

 

“Gözümün nûru” buyurduğu namazı en güzel şekilde ümmetine talim ederek onlara Cenâb-ı Hak ile münâcât lezzetini tattıran Rasûl-i Ekrem Efendimiz’e sonsuz salât ü selam olsun!

 

Kur’ân-ı Kerîm’de sık sık emredilen ve ikâme edilmesi istenilen namaz, Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz’in hayatında tatbikatını bulmuş ve bir taraftan nesilden nesile öğretilerek gelirken, diğer taraftan da hadis-i şerifler vasıtasıyla bizlere bütün tafsilatıyla nakledilmiştir. Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem namazı en güzel şekilde kılmış, ashab-ı kiram büyük bir şevk ve hassasiyetle onu gözlemiş, tâbiîn ve günümüze kadar onları ihsan ile takip eden âlimlerimiz de büyük bir titizlikle o müşahedeleri bizlere aktarmışlardır.

 

Dinimizi bir çadır gibi düşünürsek namaz onun orta direğidir. Müslümanlar ferdî olarak namaza ehemmiyet vermek sûretiyle o direği sağlamlaştırmalı, cemaat hâlinde namaza devam ederek de o direği kaldırıp dikmelidirler. Önceki neslin bu direği en güzel şekilde dikmiş olması sonraki nesli bu sorumluluktan kurtarmaz. Çadırı bir defa kurmakla iş bitmiş olmaz. O neslin çekilip gitmesiyle bu direk de yıkılır. Din canlı bir organizma olduğu için her nesil kendi direğini sağlamca dikmeli ve ona sahip çıkmalıdır. Sonra gelen nesil bayrağı teslim alarak direği ayakta tutmalı ki İslâm binâsı yıkılmasın.

 

Tabiî ki orta direğin yanında İslâm binasının başka direkleri, duvarları, süslemeleri ve yaygıları da mevcuttur. Bir de bu binanın kubbesi vardır ki o da cihaddır. Bütün bunları birlikte değerlendirip her birine gereken ihtimamı göstermemiz gerekmektedir.

 

Cenâb-ı Hak, miraç şuuruna ererek her an kendisiyle münâcât hâlinde olabilmeyi bizlere ve bütün mü’minlere lutf u keremiyle ihsan eylesin! Bu gayretlerimizi de sadaka-i câriye olarak kabul buyurup onlardan nice mü’minlerin istifade etmesini nasip ve müyesser eylesin!

 

Âmîn!

Dr. Murat Kaya

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)