40 Hadis-i Şerif 33


40 Hadis-i Şerif 33

01-  Geride kendisine dua edecek hayırlı bir çocuk bırakan kimsenin amel defteri kapanmaz, kendisine sürekli olarak hayır yazılır. (Ebû Davud, Vesâyâ, 14)
02-  Katâde İbnu Numan Radiyallahü Anh anlatıyor: Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem buyurdular ki: “Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyadan korur. Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi.” (Tirmizi, Tıbb 1)
03-  Kur'an'da 30 ayetli bir sure vardır, onu çok okuyan insana bağışlanıncaya kadar şefaat eder. Bu sure Mülk suresidir. (Ebû Dâvûd, Tirmizî)
04-  Bir kulun günahları çok olur da affa sebep olan ameli bulunmazsa,
05-  Allah o kuluna öyle bir hüzün verir ki, günahlarına kefâret olur. Ramüzül Ehadis: (C.1,S.61/15)
06-  Kim darda kalan bir kimsenin işini kolaylaştırırsa Allah da dünya ve ahirette onun işlerini kolaylaştırır. (Müslim, Birr ve Sıla: 17: Buharî, Edeb 34)
07-  Fakirlik, Allah tarafından sevilen bir şeydir ki, onunla ancak müminlerden sevdiğini mübtela eder.
(Ravi: Hz. Ali (r.a.) Sayfa: 226 / No: 14 Ramuz El-Ehadis)
08-  Sevdiğini ölçülü sev, belki bir gün nefret edebilirsin. Nefret ettiğinden de ölçülü nefret et, belki bir gün sevebilirsin. (Al- Tirmizi, "Birr and Sıla",60)
09-  Herhangi birinizin iplerini alıp dağa gitmesi ve sırtına bir bağ odun yüklenip getirerek onu satması ve Allah’ın bu sebeple onun yüzsuyunu koruması, verseler de vermeseler de insanlardan bir şeyler dilenmesinden çok hayırlıdır. (Buharî, "Zekât", 50, 53; "Büyû", 15, "Müsâkât", 13)
10-  Allâh katında en sevimsiz helâl, boşanmadır. (Abu Dawud, "Talâk", 3)
11-  Zandan sakının. Çünkü zan, sözlerin en yalan olanıdır. (Buharî, "Vasaya", 8, "Nikah", 45, "Feraiz", 2, "Edeb", 57, 58; Muslim, "Birr", 28)
12-  Allah’ım! Bizi bağışla, bize merhamet eyle, bizden razı ol, (amellerimizi) kabul eyle,bizi cennetine koy, bizi cehennemden kurtar ve bizim her halimizi ıslah eyle. (İbni Mace, "Dua", 2)
13-  Allah’ım! Beni iyilik işledikleri zaman sevinen ve kötülük yaptıkları zaman bağışlanma dileyen kullarından eyle. (İbni Mace, "Edeb",57)
14-  Allah’ım! Açlıktan sana sığınırım. Çünkü açlık, ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de sana sığınırım. Çünkü hainlik, ne kötü bir sırdaştır. (İbni Mace, "Etime", 53 )
15-  Allah’ım! Biz, bu yolculuğumuzda Senden iyilik ve takva, bir de hoşnut olacağın ameller işlemeyi nasip etmeni dileriz. Allah’ım! Yolculuğumuzu kolay kıl ve uzağını yakın et! (Muslim, "Hac", 425; Abu Dawud, "Cihad", 79; Al- Tirmizi, "Deavat", 47)
16-  Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. (Buharî, "Edeb", 31, 85; Muslim, , 74, 75)
17-  Ateş odunu yediği (yaktığı) gibi, hased de iyilikleri yer (yok eder). Su, ateşi söndürdugü gibi sadaka da kötülükleri söndürür (yok eder). Namaz mu'minin nurudur. Oruç da Cehennem'den koruyan bir siperdir (kalkandir). (İbni Mace, "Zühd",22)
18-  Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama O, sizin kalplerinize ve işlerinize bakar. (Muslim, "Birr",34; İbni Mace, "Zühd", 9)
19-  Allah rahmeti yüz parça halinde yarattı. Doksan dokuzunu yanında tuttu. Yeryüzüne sadece bir parçasını indirdi. İşte bu bir parça rahmet iledir ki bütün varlıklar birbirine acımaktadır. At, (hayvan) yavrusuna basmamak endişesiyle ayağını bu sayede kaldırır. (Bukhari, "Edeb", 19, "Rikak", 19)
20-  ...Rahim (akrabalık bağı) Rahman'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır. (Al-Tirmizi, "Birr", 16, Abu Dawud, "Edeb", 66)
21-  ...Rahim (akrabalık bağı) Rahman'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır. (Al- Tirmizi, "Birr", 16, Abu Dawud, "Edeb", 66)
22-  ...Kim Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu Kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır... (Buharî, "Mezalim", 3; Muslim, "Birr",58)
23-  Cennette yüz derece vardır. Her iki derece arasında yüz yıllık yürüme mesafesi vardır. (Tirmizi Cennet 4, (2531)
24-  Bu ümmette dört (büyük) fitne olacak. Sonuncusunda Kıyamet kopacak. (Ebu Davud, Fiten 1, (4241)
25-  Bu iş (emîrlik) insanlardan iki kişi bâki kaldıkça Kureyş’te olmaya devam edecektir. (Buhari Menâkıb 2, Ahkâm 2)
26-  Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne ala geçmezse yatsın. (Ebu Davud 4, (4782))
27-  Birbirinize Allahın laneti Allah’ın gadabı ve cehennem temennisiyle bedduada bulunmayın. (Ebu Davud Edeb 53, (4906) Tirmizî Birr 48 (1977))
28-  Bir kul, salih amel işlerken araya bir hastalık veya sefer girerek ameline mani olsa, Allah ona sıhhati yerinde ve mukim iken yapmakta olduğu salih amelin sevabını aynen yazar. (Buhari Cihad 134)
29-  Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşerâtından yemeye de salmamıştı. (Buharî Bed’ü’ül Halk 17)
30-  Bahtiyar, fitneden kaçınan kimse ile, belâlarla karşılaşınca sabreden kimsedir. Ne mutlu ona (Ebû Davud Fiten 2, (4263))
31-  Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban bayramı günüdür, bunu, fazilette Nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takib eder. (Ebû Davud Menâsik 19 (1765))
32-  Allah bir kuluna hayır murad etti mi onun cezasını tacil edip dünyada verir; bir kulu hakkında da kötülük murad ettimi onun günahlarını tutar, Kıyamet günü cezasını verir. Tirmizî Zühd 57, (2398)
33-  Ademoğlunun şu üç şey dışında temel hakkı yoktur İkamet edeceği bir ev avretini örteceği bir elbise katıksız ekmek ve su. Tirmizî Zühd 30, (2342)
34-  (Beni Âdem’den) hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir taamı asla yememiştir. Allah’ın peygamberi Dâvud aleyhisselâm elinin emeğini yerdi. (Buharî Büyü 15)
35-  Allah’ım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım işlerin şerrinden sana sığınırım. (Müslim, "Zikir", 65, 66)
36-  Allah’ım! Mal, aile, çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayırlısını dilerim, sapıtan ve saptıranları değil. (Tirmizi, "De'avat", 124)
37-  Allah’ım! Kalplerimizi birleştir. Aramızı düzelt ve bizi kurtuluş yollarına ilet. Bizi karanlıklardan aydınlığa çıkar ve büyük günahların açığından da gizlisinden de uzaklaştır. (Ebu Davud, "Salat",182)
38-  Allah’ım! Günahlarımın küçüğünü büyüğünü, öncesini sonunu, açığını ve gizlisini, hepsini bağışla. (Müslim, "Salat",216)
39-  “Allah’ım! Seni zikretmek, Sana şükretmek ve Sana güzelce ibadet etmekte bana yardım et.” (Ebu Davud, "Salat",361)
40-  “Allah’ım! Kötü ahlâktan, nefsânî arzulardan, kötü işlerden ve ayıp şeylerden beni uzaklaştır.” (İbn Hıbban, Ed’ıye, No: 960)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)