Büyüklerden Hikmetli Sözler


Büyüklerden Hikmetli Sözler

Ziyad Nümeyri Radiyallahü Anh Allah-ü Teâla’nın indirdiği bâzı ilâhi kitaplarda şöyle buyurduğunu anlatır:
“Bir kul, Ben’den korkarak ağlarsa, onu azabımdan kurtarırım. Bir kul, Ben’den korkarak ağlarsa, onu Kuddûs nurumda, yani Cennette güldürürüm.” [Tenbihü’l Gâfilin. Ve Bustanü’l Arifin. 2. C.S. 662. Ebu’l-Leys Semerkandi ra Hz. leri]

İbrahim Teymi Radiyallahü Anh diyor ki:
“Kim emin olur, korkulu olmazsa Cennetliklerden olamayacağından endişe etmek gerekir. Çünkü Cennetlikler şöyle diyeceklerdir:
“Biz, bundan önce, ailelerimiz arasında akıbetimizden korkardık.”
[Tur S. A. 26]

Enes b. Malik’in Radiyallahü Anh rivâyet ettiğine göre Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Yaş döken ve ağlaya ağlaya zayıflayan gözü yakmayı Allah Celle Celâlüh Cehenneme haram kılmıştır. Eğer gözyaşı sahibinin yüzüne akarsa Allah Celle Celâlüh onu ne karartır ve ne de zillete uğratır. Her iyi amelin bir sevabı vardır. Yalnız gözyaşı müstesna. Gözyaşı Cehennem alevlerini söndürür. Eğer bir ümmetin arasında Allah Celle Celâlüh korkusu ile ağlayan bir tek kişi bulunursa o tek kulun ağlaması sayesinde Allah Celle Celâlüh o ümmetin tümünü rahmetinin kapsamına alır.”

Anlatıldığına göre Kâab-ül Ehbar Radiyallahü Anh diyor ki:
“Ağırlığım kadar altını sadaka olarak dağıtacağıma Allah Celle Celâlüh korkusu ile ağlayarak elmacık kemiklerimden yaş akıtmam daha iyidir. Her hangi bir kimse Allah Celle Celâlüh korkusu ile ağlar da gözyaşının bir damlası yere düşerse; yere düşen yağmur damlası su halinde tekrar göğe çıkmadıkça o kimseye Cehennem ateşi değmez. Bilindiği gibi yere düşen yağmur damlası su halinde asla göğe dönmez. Buna göre nasıl yere düşen yağmur damlası su halinde tekrar göğe dönemiyorsa dünyada Allah Celle Celâlüh korkusu ile yaş döken kimseye de asla Cehennem ateşi değmez.”

İbn-i Mesud’un Radiyallahü Anh rivâyet ettiğine göre Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz şöyle buyuruyor:
“Her hangi bir kimse Allah Celle Celâlüh korkusu ile ağlar ve bir sinek veya sinek başı kadar bir yaş döker de gözyaşının ısısı yanağına değerse ona asla Cehennem ateşi değmez.”

İbn-i Abbas Radiyallahü Anh diyor ki:
“Gözün yaş akıtması, Allah’ın Celle Celâlüh kereminin eseridir. Her hangi bir kimsenin kalbini Melek okşamadıkça gözlerinden yaş gelmez.”

Ziyad Numeyri’nin Radiyallahü Anh belirttiğine göre Aziz ve Celil olan Allah Celle Celâlüh semavî bir Kitabında şöyle buyurmuştur:
“Benden korkarak ağlayan kulumu mutlaka Azabımdan korurum. Benim korkumla ağlayan kulu mutlaka Cennetimde güldürürüm.”

Anlatıldığına göre Ömer b. Abdülâziz Radiyallahü Anh bir gece Namazda Zammi Sûre olarak şu Âyeti okudu:
“Boyunlarında boyunduruklar ve zincirler bulunduğu zaman, bu vaziyette sıcak suyun içinde sürüklenecekler, sonra ateşte yakılacaklardır” [Mümin S. A.71] Ömer b. Abdülâziz Radiyallahü Anh bu âyeti gözyaşları içinde tekrar ede ede sabaha erdi.

Anlatıldığına göre Temim-i Darî Radiyallahü Anh Kur’ân okurken sıra şu ayete gelince onu gözyaşları arasında tekrar ede ede sabahladı. Ayet şudur:
“Yoksa kötülükleri işleyenler, kendilerini iman edip iyi amel ve hareketlerde bulunanlar gibi yapacağımızı mı sanıyorlar?” [Casiye S. A.21]

Anlatıldığına göre Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem Kur'ân okurken sıra şu ayete gelince onu gözyaşları arasında tekrar ede ede sabahladı:
“Eğer onlara azab çektirirsen, onlar senin kullarındır. Eğer onları af edersen, hiç şüphesiz sen aziz ve hâkimsin.” [Maide S. A.118]

Anlatıldığına göre Hz. Davud Aleyhisselâm bir kusur işledikten sonra bir şey içmek isteyince:
İçtiğinin yarısı gözyaşı olurdu.

Behz b. Hâkim Radiyallahü Anh anlatıyor: “Raret b. Ebû Evfa Radiyallahü Anh bir gün bize Namaz kıldırıyordu. Zammi Sûre okurken sıra şu ayete gelince yere düşüp öldü. Ve biz de ölüsünü kaldırdık:
“O boruya üflenince...” [Müddessir S. A.8]

Anlatıldığına göre Yezid b. Mirsed’in Radiyallahü Anh gözyaşları hiç dinmez, devamlı ağlarmış. Kendisine neden böyle hareket ettiği sorulunca şu cevabı vermişler:
“Eğer yüce Allah Celle Celâlüh beni günah işlediğim takdirde ebediyyen hamama kapatılacağımı bildirseydi, hiç dinmemesiye gözyaşı dökmem gerekirdi. Oysa şimdi bana üç bin yıl boyunca yakılan Cehennem ateşine kapatılacağımı bildirdiğine göre nasıl ağlamayayım.” [Tenbi-hü’l Gafilin. S.56.]

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)