Borç ve Fakirlikten Korunma Duaları

Borç ve Fakirlikten Korunma Duaları

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 1

Hz. Âişe Radiyallahü Anha, Peygamber Efendimiz'in Sallallahü Aleyhi Vesellem aşağıdaki duayı kendisine öğrettiğini ve: "Uhud dağı kadar borcun olsa da, bu duaya devam edersen, Allah Teâlâ Sana o borcu ödemen konusunda yardım eder." buyurduğunu söylemiştir:

اَللَّهُمَّ فَارِجَ الهَمِّ، وَكَاشِفَ الغَمِّ، وَمُجِيبَ دَعْوَةِ الُمُضْطَرِّين، رَحْمَنَ الدُّنْيَا وَالْآخِرةِ وَرَحِيمَهُمَا أَنْتَ تَرْحَمُنِي فَارْحَمْنِي بِرَحْمَةٍ تُغْنِينِي بِهَا عَنْ رَحْمَةِ مَنْ سِوَاكَ.

Okunuşu: "Allâhümme fârice'l-hemmi, kâşife'l-ğammi, mucibe da'veti'l-muzdarrîn, rahmâne'd-dünyâ ve'l-âhireti ve rahîmehümâ, ente terhamünî, fe'rhamnî. Bi rahme-tin tuğnînî bihâ an rahmeti men sivâke,"

Anlamı: "Ey! Tasayı açan, kederi gideren, darda kalanların duasına icabet eden, dünya ve âhiretin Rahman ve Rahîm'i olan Allah'ım; bana merhamet eden, Sensin. Senden başkalarının merhametine ihtiyaç bırakmayacak rahmetinle bana merhamet eyle. Beni borç sıkıntısından kurtar ve beni borçlanacak hallere düşürme."

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 2

قُلِ اللّٰهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَٓاءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَٓاءُۘ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَٓاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَٓاءُۜ بِيَدِكَ الْخَيْرُۜ اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَدِي.

Anlamı: "Ey mülk'ün sahibi Allah'ım! Sen malı ve mülkü dilediğine verir, dilediğinden de alırsın. Dilediğin kulunu azız, dilediğin kulunu zelîl edersin. Hayır, Senin elindedir. Şüphesiz Senin her şeye gücün yeter."

(Âl-i İmrân Sûresi, Ayet: 26)

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 3

اَللَّهُمَّ اِنِّي اَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَاَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدِّينَ وَقَهْرِ الرِّجَالِ.

Okunuşu: Allâhümme innî eûzü bike minel hemmi vel hazeni ve eûzü bike minel aczi vel keseli. Ve eûzü bike minel cübni vel buhli. Ve eûzü bike min ğalebetid deyni ve kahrir ricâli.

Allah'ım! Üzüntü ve kederden Sana sığınırım. Aidiyetten ve tembellikten sana sığınırım. Korkaklıktan ve cimrilikten Sana sığınırım. Borç altına düşmekten ve düşmanların üstün gelmesinden Sana sığınırım."

Ebû Umâme der ki, ben bunu yaptım. Allah Teâlâ, üzüntü ve kederimi giderdi ve borcumu benden kaldırdı.

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 4

 Sa'd bin Ebi Vakkas (radıyallahü anh) Resûlullah Efendimizin her namazın ardından şu kelimelerle Allah'a sığındığını rivayet etmiştir:

اَللَّهُمَّ اِنِّي اَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ اَنْ أُرَدَّ إِلى أَرْذَلِ الأُمْرِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةٍ الدُّنْيَا وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةٍ الْقَبْرِ.

Okunuşu: "Allahümme inni eûzü bike minel cübni vel buhli ve eûzü bike en uradde ila erzelil ömri ve eûzü bike min fitneti'd-dünya ve eûzü bike min fitneti'l-kabri."

Anlamı: Allahım! Korkaklıktan, cimrilikten sana sığınırım. Erzel-i ömürden (bunaklık günlerinden) sana sığınırım. Dünya fitnesinden sana sığınırım. Kabir fitnesinden sana sığınırım.”

 (Buhârî, Cihâd 25, Daavât 37, 41, 44. Ayrıca bk. Müslim, Zikir 50, 52; Nesâî, İstiâze 5, 6, 27, 39; İbni Mâce, Duâ 3)

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 5

Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem, şöyle dua ederek fakirlikten Allah’a sığınmış ve bize örneklik etmiştir:

اَللَّهُمَّ اِنِّي اَعوُذُ بِكَ مِنَ الْكُفْرِ وَالْفَقْرِ.

Okunuşu: “Allahümme inni e’uzü bike mine’l-küfri ve’l-Fakri’’

Anlamı: Allah’ım! Küfre düşmekten ve fakirlikten sana sığınırım.’’

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 6

Mal, mülk veya zenginlik isteyenler aşağıdaki esmayı her gün (20) defa okurlarsa Allah-ü Teâla o kimseleri fakirlikten kurtarır. Rızık kapısını açar.

يا إله الآلهة الرفيع جلاله. بِسْـمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Okunuşu: “Bismillahirrahmanirrahim. Ya ilahel alihetir rafiy’ı celalüh.”

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 7

يا مَنّانُ ذا الإحْسانِ قَدْ عَمَّ كل الخَلائِقَ مِنْهُ.

Okunuşu: Yâ mennânü zül ihsâni kad amme küllel haliâka minhu.

Bu esmayı okumaya devam eden kimselerin rızkını Allah-ü Teâlâ genişletir. Ruhani ve cismani olarak rahatlatır. Eğer borçlu ise bu esmayı okumaya devam ederse, Allah’ın izni ile borcunu öder.

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 8

Borç yükünden beli bükülmüş birisi, Hz Ali’ye Radiyallahü Anh gelerek kendisine yardımcı olmasını istemişti. Hz Ali Radiyallahü Anh kendisine şöyle demiştir; Rasulullah’ın bana öğrettiği bir duayı sana öğreteyim de, onu okursan, üzerinde Sebir dağı kadar borç olsa Allah Teâla o borcu ödemen için yardım eder,” demiş ve aşağıdaki dua ’ya devam etmesini tavsiye etmiştir...

اَللَّهُمَّ اَكْفِنِي بِحَلاَلِكَ عَنْ حَرَامِكَ وَاَعْنِنِي بِفَضْلِكَ عَمَّنْ سِوَاكَ.

Okunuşu: “Allahümm ekfini bi halalike an haramike ve eğnini bifadlike ammen sivake.”

Anlamı: ”Allah’ım, helâlinden bana yetecek kadar vererek beni haramından koru. Lütfunla beni senden başkasına muhtaç etme.” Tirmizi, Daavat 121

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 9

Rızık için her şeyden önce çalışmak ve gayret etmek gerekir. Helal rızık kazanmak için önce uğraş ve devamında dua çok önemlidir.

Her sabah

300 Besmele,

300 salavat okuyun,

308 Ya Fettah Ya Rezzak Celle Celâlüh,

Ardından 100 defa aşağıdaki duayı okumaya devam eden kimseler rızık kapılarını açarlar.

لَااِلٰهَ اِلاَّاللهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ صَادِقُ الْوَعْدِ اْلاَمِين اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْزُقُ مَن يَشَاء وَهُوَ الْقَوِيُّ العَزِيزُ.

Okunuşu: “La ilahe illellah muhammedün rasulüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem Sadikul va’dül emin. Allahü latiyfün bi ibadihi yerzüku men yeşa’ve hüvel kaviyyül aziz”

Sonra

Üç kez salavatı tefriciye ve fatiha suresi bir kez okunur ve peygamber efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem ruhuna hediye edilir. Hizib bir kez okunur. Sabah veya ikindiden sonra:   

بسم الله الرحمن الرحيم

وصَلَّى اللهُ عَلَى النَّبِّي الامِّي المُختَارِ محَمَّدٍ وَاِلَهُ وَاَصحَابِهِ بِعَدَدِ اَورَاقِ الشّجَرِ وَحَبَّاتَ المَطَرُ وَذَرَّاتُ التُرَابُ وَعَدَدَ البَشَرِ وَسَلَّمَ تَسْلِيمًا كَثِيرًا كَثِيرَا دَائِمًا وَاَبَدًا

Okunuşu: Sallallahu alâ nebiyyil ummiyyi muhtar muhammedin ve ilahu ve ashabihi bi adedi evrakul şeceri vehabbetel mataru ve zerratul turâbu ve adedel beşeri ve sellem teslima kesiran kesiran dâima ve ebeden.

Anlamı: Allah, Peygamberimiz seçilmiş Muhammedi ve ashabını yapraklar, ağaçlar, yağmur taneleri, toz zerrecikleri, toprak ve insan sayısınca korusun. Barış ve huzur çok fazla daima ve ebedi olsun.

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 10

اَللّٰهُمَّ إِنّ۪ي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

Okunuşu: Allahümme innî e’ûzü bike mine’l-hemmi ve’l-hazeni. Ve e’ûzü bike mine’l-‘aczi vel-keseli. Ve e’ûzü bike minel cübni vel-buhli. Ve e’ûzü bike min ğalebetid-deyni ve kahrir-ricâli.

Anlamı: Allah'ım! Kederden ve üzüntüden, acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, borç yükünden ve insanların kahrından sana sığınırım.

Ebû Davud ( Sâlat 367)

Borç ve Fakirlikten Korunma Duası 11

Abdullah b. Ömer (R.A.)‘den rivayete göre Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem efendimiz şu duayı her sabah ve akşam okumayı ihmal etmezdi:

اَللّٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي دِينِي وَدُنْيَايَ وَأَهْلِي وَمَالِي، اللَّهُمَّ اسْتُرْ عَوْرَاتِي وَآمِنْ رَوْعَاتِي، اللَّهُمَّ احْفَظْنِي مِنْ بَيْنِ يَدَيَّ وَمِنْ خَلْفِي وَعَنْ يَمِينِي وَعَنْ شِمَالِي وَمِنْ فَوْقِي وَأَعُوذُ بِعَظَمَتِكَ مِنْ أَنْ أُغْتَالَ مِنْ تَحْتِي

Okunuşu: Bismillâhirrahmanirrahim.

Okunusu: Allâhümme innî es'elükel-afve vel-âfiyete fiddünya vel-âhireti. Allâhümme inni es'elükel-afve velâfiyete fî dînî ve dünyaye ve ehli ve malî. Allahümmestûr e'vrâti ve âmin rev'ati. Allahümmehfezni min beyni yedeyye ve min halfi ve an yemînî ve an şimali ve min fevki ve euzu biazametike en egtâle min tahtî.

Anlamı: Allah’ım! Dünya ve ahirete ait işlerimde senden af ve afiyet isterim. Allah’ım! Dinim, dünyam, aile ve malım hakkında senden af ve afiyet dilerim. Allah’ım! Kusurlarımı ört, beni korktuklarımdan emin kıl. Allah’ım!  Önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan ve üstümden gelecek kötülüklerden beni koru. Altımdan gelecek kötülüklerden de senin azametine, büyüklüğüne sığınırım, her yönden gelecek kötülüklerden beni koru Allah’ım!

Kaynak: (Hakim, Müstedrek, 1/518; Ebu Davud, Edeb: 110, No: 5074, 2/739; İbni Mace, Dua:14, No: 3871, 2/1273; İbni Hıbban, Rekaik, No: 961, 3/241)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)