Armutun Faydaları Nelerdir?
Armutun Faydaları Nelerdir?
Armut, gülgiller familyasında sınıflanan Pyrus cinsine ait bir
ağaçtan yetişen meyvedir. A, B, C vitaminleri içeren bu şifalı meyvenin Latince
adı pyrus communis’tir. Genellikle Akdeniz bölgesi civarında yetiştirilir, bu
yüzden Tropik iklimleri sever. Kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve demir
gibi çeşitli mineraller içerir. Lif içeriği açısından da zengindir. 100
gramında 58 kalori vardır. Yeşil, sarı, kahverengi ve kırmızı renklerde
meyvelere sahip olabilir. Büyümeye yardımcı olur. Özellikle küçük yaştaki
çocukların yemesi önerilir. Sindirim sistemini düzenler. Hazımsızlığı önler,
yenilen yiyeceklerin kolay sindirilmesini sağlar. Özellikle kabızlığı önler.
Eğer kabızlık sorununuz varsa bu şifalı meyveden bir tane yedikten sonra yarım
ya da bir bardak su için. Çok kısa bir süre sonra hafif karın ağrısıyla
birlikte kabızlık probleminden kurtulacaksınız. Hatta fazla armut tüketirseniz
ishal bile olabilirsiniz. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Aç olarak yenirse
bağırsak kurtlarının dökülmesine yarar. İdrar söktürür. Mide ağrılarını giderir
ve mideyi kuvvetlendirmeye yardım eder. Kolesterolü düşürmeye yardım eder.
Lifli bir yapıya sahiptir. Kolon kanserine karşı koruma sağlar. Hipertansiyon
yani yüksek tansiyon hastaları da tüketmelidir. Tansiyonu düşürücü özelliği
vardır. Sinir sistemine fayda sağlaması da armut faydaları arasındadır. Diyabet
yani şeker hastaları da tüketebilir. Kan basıncını düzenler. Anti oksidan ve
anti kanser özelliktedir. İşte armutun sayısız faydaları...
Armutun Faydaları Nelerdir?
·
Göğüs kanserini önler.
·
Diyabet ve tip 2 rahatsızlıklarını azaltır.
·
Kalp hastalıklarında şifadır.
·
Armutta B2, B3, bakır ve B6 vitaminleri bulunur.
·
Folik asit açısından zengin olan armut hamilelik
döneminde özellikle tavsiye edilir.
·
Damarların hasar görmesini önleyerek kalbinde korunmasını
sağlar.
·
Potasyum açısından zengin olan armut yüksek tansiyonu
engeller.
·
Alerji açısından en az riski olan meyvedir ve bebeklere
rahatlıkla verilebilir.
·
Kemik erimesi oluşmaması için armut tüketilmelidir.
·
Kan Basıncını Yükseltir: Antioksidan ve anti kanserojen içeren
armut kan basıncının yükselmesini engeller.
·
Kanseri Önler: İçeriğinde bakır ve C vitamini bulunan armut hücreleri
korumasından dolayı kanseri önler.
·
Kolesterolü Düşürür: Pektin içeren armut kolesterolün düşmesini sağlar.
·
Bağırsaklara Faydalıdır: Sadece meyve suyu olarak değil, kalın
bağırsak sağlığı için son derece yararlı olan değerli lifler için armudu bütün
olarak yemelisiniz.
·
Kabızlığı Giderir: Armutta bulunan pektinin idrar söktürücü ve hafif bir müshil
etkisi vardır. Armut suyu içmek bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı
olur.
·
Enerji Verir: İçerdiği büyük orandaki fruktoz ve glikoz miktarı
nedeniyle armut suyu, hızlı ve doğal bir şekilde enerji elde etmenizi sağlar.
·
Ateşi Düşürür: Ateşli hastaya bir bardak armut suyundan vermek ateşin
azalmasında etki sağlar.
·
Serbest Radikallerle Savaşır: Vücutta bulunan ve hastalıkların ana
kaynağı olan serbest radikaller armutla düşmandır. Serbest radikallerin zararlı
etkilerinden koruyan armut K ve C vitamini açısından zengindir.
·
Kalp Hastalıklarını Önler: Lif açısından zengin olan armut kalp
sağlığını korur. Günde 1 tane armut tüketerek inme riskini en aza
indirebilirsiniz.
·
Kemik Hastalıklarından Korur: Günde almanız gereken kalsiyum oranını
karşılayan armut osteoporoz hastalığını ve kemik rahatsızlıklarını önler.
·
Nefes darlığına iyi gelir: Yaz sıcağında çocuklarda aşırı balgam
nefes darlığına neden olabilir. Çocuklara bu balgamı temizlemek için bu dönemde
armut suyu içirebilirsiniz.
·
Zayıflatır: Düzgün beslenme yöntemi ile doğru zamanlarda tüketilirse lif
açısından zengin olan armut sizi zayıflatacaktır. Armudun içinde bulunan lifler
sizin acıkmanızı engelleyerek iştahınızı kontrol altına alır.
Armutun Zararı Var Mıdır?
Armutun sayısız faydalarını saydı. Her şeyin fazlasının zararı
olabileceğini hatırlatalım. Öncelikle armutun tansiyon düşürücü etkisi
bulunmaktadır ve bu yüzden düşük tansiyonlu insanların armut tüketimine dikkat
etmeleri önerilmektedir. Hatta az miktarda armut tüketmeleri tavsiye
edilmektedir. Ayrıca sindirim sistemine yarar sağlayan armutun fazla
tüketilmesi durumunda sindirim sorunu olan ishale de neden olmaktadır. Bu
yüzden tüketim miktarı oldukça önemlidir.
Armutun Besin Değeri!
Tablo bir porsiyon yani 100 gr armut baz alınarak
hesaplanmıştır.
·
Kalori (kcal): 57
·
Toplam yağ: 0,1 g
·
Kolesterol: 0 mg
·
Sodyum: 1 mg
·
Potasyum: 116 mg
·
Karbonhidrat: 15 g
·
Diyet lifi: 3,1 g
·
Şeker: 10 g
·
Protein: 0,4 g
·
A vitamini: 25 IU
·
C vitamini: 4,3 mg
·
Kalsiyum: 9 mg
·
Demir: 0,2 mg
·
D vitamini: 0 IU
·
Piridoksin: 0 mg
·
B12 vitamini: 0 µg
·
Magnezyum: 7 mg
Yorumlar
Yorum Gönder