Mirâc Kandili

Mirâc Kandili

26 Receb’i 27 Receb’e bağlayan gecedir.

Cenabı-ı Allah’ın emriyle Sevgili Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem “Burak” adı verilen semâvî bir binek ile bu gecede Mescit-i Harâm’dan, Mescid-i Aksâ’ya gitmiştir. Yolculuğun başlangıcını, Resûl-i Ekrem Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz şöyle anlatmışlardır: “Ben Kâ‘be’de, Hicr-i İsmâîl’de, uyku ile uyanıklık arasında bulunduğum bir sırada, bir de baktım; Cibrîl Aleyhisselâm bana Burak’ı getirdi.” Böylece başlayan yolculuk bir gece içinde tamam olmuştur. Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem Mescid-i Aksâ’da iki rekât namaz kılmıştır. “Bana peygamberler gösterildi; onlara, imam olarak namaz kıldırdım” diyerek Mescit-i Aksâ’daki namazı tarif etmişlerdir. Sonra yine Cebrâil Aleyhisselâm ile birlikte semaya yükselerek “Sidretü’l-müntehâ” denilen kısma geldiği zaman Cebrâil Aleyhisselâm, Sevgili Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem’e: “Ya Resûlallâh! Artık ben ileri gidemem. Eğer bir parmak ileri gidersem yanarım. Daha ilerisi Allah’a ve Habibine âiddir” demiştir. Bundan sonra Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem “Refref” adı verilen vasıta ile bu ulvî seyahat devam ederek arş, kürsî, cennet, cehennem gibi varlıkları seyretmişlerdir.
Resûlullâh Sallallahü Aleyhi Vesellem’in miracı hicretten bir sene veya on sekiz ay evvel vuku‘ bulmuştur. Hicret, ruh ve cesetle beraber gerçekleşmiştir. Ebu Seleme Radiyallahü Anh der ki: “Miraç, İsrâ vakası üzerine müşrikler fitne buhranına düşerek âdeta deli gibi oldular. Ebu Bekir Radiyallahü Anh’in yanına koşarak Resûlullâh Sallallahü Aleyhi Vesellem’in; İsrâ’ya dair verdiği haberi Ebu Bekir Radiyallahü Anh’a söylediler.”
Ebu Bekir Radiyallahü Anh de onlara:
“Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem’in doğru sözlü olduğuna kanâatım vardır. Bu kanâatımı size de bildiririm.” dedi.
Müşrikler:
“Demek Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem’in bir gecede Mescid-i Aksâ’ya gidip sonra dönüp geldiğini sen de tasdik ediyorsun?” dediler.
Ebu Bekir Radiyallahü Anh de:
“Evet tasdik ediyorum. Değil böyle, bundan daha ziyade uzaklarına da, meleklerin gökten haber getirdiklerine de inanmışımdır.” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)