Anlaşmazlıklar Dostlukları Büyütür

Anlaşmazlıklar Dostlukları Büyütür

Bir gün Ebu Zer Radiyallahü Anh ile Bilal-i Habeşi Radiyallahü Anh bir konuda anlaşmazlığa düştüler. Tartışmaya başladılar. Derken, tartışma büyüdü.
Bu sırada Ebu Zer Radiyallahü Anh, Habeşistanlı zenci bir sahabi olan Bilal-i Radiyallahü Anh, siyah derisinden dolayı; "Kara kadının oğlu!" diyerek aşağıladı.
Dostunun beklenmedik bu sözü karşısında Bilal-i Habeşi Radiyallahü Anh çok üzüldü. Durum Peygamber Efendimiz'e Sallallahü Aleyhi Vesellem haber verilince Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem çok kızdı.
"—Ey Ebu Zer! Sen Bilal’i, annesinin renginden dolayı ayıplamışsın öyle mi? Demek ki sen Müslümanlığı kabul etmene rağmen hâlâ cahilce düşünüyorsun!" buyurarak Ebu Zer Radiyallahü Anh'ı uyardı.
Bir anlık öfke ile istemeden ağzından çıkıvermiş, birden; "Kara kadının oğlu!" deyivermişti. Böyle olsa da bu büyük bir hata idi. Ne kadar büyük bir hata ettiğini Peygamberimiz’in Sallallahü Aleyhi Vesellem uyarısıyla anlamıştı.
Ebu Zer Radiyallahü Anh, yaptığından utandı. Pişman oldu. Peygamberimiz’in Sallallahü Aleyhi Vesellem’in sözleri kulaklarında sürekli yankılanıyordu: "Demek ki sen Müslümanlığı kabul etmene rağmen; hâlâ cahilce düşünüyorsun! ... Hâlâ cahilce düşünüyorsun! ... Hâlâ cahilce düşünüyorsun!".
Yüzü kızardı, gözleri karardı. Ağlamaya başladı. Hemen kendisini yere atarak kızaran yüzünü toprağa yapıştırdı. Ardından şöyle dedi:
"—Bilal o güzel siyah ayağı ile yanağıma basıp çiğnemedikçe vallahi yüzümü yerden kaldırmayacağım!".
Hem yağmur gibi gözyaşları döküyor, hem de Bilal-i Habeşi Radiyallahü Anh’dan sürekli özür diliyordu.
Bilal-i Habeşi Radiyallahü Anh'ın yüreği; dostu Ebu Zer Radiyallahü Anh’ın bu üzüntülü hâline  dayanamadı. Onu çoktan affetmişti. Ebu Zer'i Radiyallahü Anh’ı tutup yerden kaldırırdı.
"—Bu yüz basılmaya değil, öpülmeye layıktır!", dedi ve Ebu Zer’i Radiyallahü Anh’ı kucaklayıp bağrına bastı.
İki dost, daha büyük bir sevgiyle birbirlerine sarıldılar.
Musa MERT, Diyanet Çocuk Dergisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)