Yoğurdun Faydaları
Yoğurdun Faydaları
Yoğurt
dünyada en fazla tüketilen süt ürünlerinin başında gelmektedir. Eski çağlardan
beri hastalıkları tedavi amaçlı olarak kullanılmış ve sağlıklı yaşamın iksiri
olarak birçok yerde tanımlanmıştır. Fabrikalarda üretilen yoğurtlar ile ev
yapımı yoğurtlar kıyaslandığında endüstriyel yoğurtlar bir takım işlemlerden
geçtiği için bazı vitamin ve mineraller yönünden değerler kaybetmektedirler, bu
yüzden ev yapımı yoğurtlar sağlık açısından daha faydalıdır diyebiliriz.
Yoğurdu
bu kadar önemli kılan şüphesiz içerdiği besin maddeleri ve farklı
elementlerdir, özellikle kemik ve iskelet sağlığına iyi gelen besinlerce
zengindir. Ayrıca C, B 12 vitamini ve vücut sağlığı için çok önemli olan
omega-4 ve omega-4 yağlarını içerir. Bunun yanında kemik sağlığına iyi gelen potasyum,
sodyum, kalsiyum, demir ve manganez içermektedir.
Yoğurt
kilo vermek ve soğuk algınlıklarını gidermek için önemli bir şifa kaynağıdır.
Yoğurt organik ise kısa sürede faydalarını hissetmek mümkün. Akşamları yatmadan
önce bir kase yoğurt yemek iyi bir uyku çekmek için fayda sağlayabilir. Yoğurt
diş, göz, cilt ve saç sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Yoğurt
kilo vermeye yardımcı olur; Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve amino asitler bünyede
bulunan fazla yağları yakar. Bunun yanında kasları kuvvetlendirir, gereksiz
yağların dışarı atılmasında yağ hücrelerine katkıda bulunurlar. Yapılan birçok
bilimsel araştırma yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğunu gösterilmiştir.
Yoğurt
zararlı bakterileri etkisiz hale getirir; Genel anlamda sindirim sistemi için
faydalı bir besin kaynağıdır. Bağırsak enfeksiyonuna neden olan zararlı
bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Yoğurdun sindirimi kolay olduğu
için özellikle diyet yapanların akşam saatlerinde tüketmesi önerilir.
Yoğurt
vücudu kuvvetlendirir; günlük
tüketeceğiniz bir porsiyon yoğurt, önemli bir miktarda potasyum, fosfor,
riboflavin, iyot, çinko ve vitamin B5 (pantotenik asit) ihtiyacınızı karşılar.
Ayrıca, kırmızı kan hücreleri korur ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına
yardımcı olan B12 içerir. Düzenli olarak yoğurt tüketimi bu besinlerin
eksikliğinden kaynaklanan açığın ortaya çıkmasını engeller.
Yoğurt
yüksek tansiyonu önlenmesine yardımcı olur; İhtiyacımızdan yüksek tuz
tüketmemiz durumunda hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalıklarına yakalanma
ihtimalimiz yükselir. Yüksek tansiyon birçok hastalığın ana sebebidir,
özellikle kalp sağlığını ciddi anlamda tehdit eder. Bu yüzden günlük bir kase
yoğurt tüketimi hipertansiyonu engeller ve dolaylı olarak bu genel vücut
sağlığını korumaya yardımcı olur.
Yoğurt
kış aylarında soğuk algınlığından korur; Düzenli olarak tüketilen bir miktar
yoğurt hücrelerin mikroplarla savaşmasını kolaylaştırır. Yoğurdun kan
hücrelerini güçlendirme özelliği vardır. Hücreleri güçlendirmesi genel anlamda
bağışıklık sisteminin faydasınadır. Güçlü bağışıklık sistemi kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara
yakalanma riskini azaltır. Bu konuyla alakalı yapılan bilimsel çalışmalar
yoğurdun soğuk algınlıklarını önlediğini ortaya koymuştur.
Günlük
yemeklerden 30-60 dk sonra tüketeceğiniz bir kase yoğurt sizin daha uzun süre
tok kalmanızın yanında yukarda bahsettiğim faydaları da vücudunuza armağan
etmiş olursunuz. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.
Niyazi
DÜNDAR
Yorumlar
Yorum Gönder