Yoğurdun Faydaları

Yoğurdun Faydaları

Yoğurt dünyada en fazla tüketilen süt ürünlerinin başında gelmektedir. Eski çağlardan beri hastalıkları tedavi amaçlı olarak kullanılmış ve sağlıklı yaşamın iksiri olarak birçok yerde tanımlanmıştır. Fabrikalarda üretilen yoğurtlar ile ev yapımı yoğurtlar kıyaslandığında endüstriyel yoğurtlar bir takım işlemlerden geçtiği için bazı vitamin ve mineraller yönünden değerler kaybetmektedirler, bu yüzden ev yapımı yoğurtlar sağlık açısından daha faydalıdır diyebiliriz.
Yoğurdu bu kadar önemli kılan şüphesiz içerdiği besin maddeleri ve farklı elementlerdir, özellikle kemik ve iskelet sağlığına iyi gelen besinlerce zengindir. Ayrıca C, B 12 vitamini ve vücut sağlığı için çok önemli olan omega-4 ve omega-4 yağlarını içerir. Bunun yanında kemik sağlığına iyi gelen potasyum, sodyum, kalsiyum, demir ve manganez içermektedir.
Yoğurt kilo vermek ve soğuk algınlıklarını gidermek için önemli bir şifa kaynağıdır. Yoğurt organik ise kısa sürede faydalarını hissetmek mümkün. Akşamları yatmadan önce bir kase yoğurt yemek iyi bir uyku çekmek için fayda sağlayabilir. Yoğurt diş, göz, cilt ve saç sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Yoğurt kilo vermeye yardımcı olur; Yoğurdun içerdiği kalsiyum ve amino asitler bünyede bulunan fazla yağları yakar. Bunun yanında kasları kuvvetlendirir, gereksiz yağların dışarı atılmasında yağ hücrelerine katkıda bulunurlar. Yapılan birçok bilimsel araştırma yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğunu gösterilmiştir.
Yoğurt zararlı bakterileri etkisiz hale getirir; Genel anlamda sindirim sistemi için faydalı bir besin kaynağıdır. Bağırsak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Yoğurdun sindirimi kolay olduğu için özellikle diyet yapanların akşam saatlerinde tüketmesi önerilir.
Yoğurt vücudu kuvvetlendirir;  günlük tüketeceğiniz bir porsiyon yoğurt, önemli bir miktarda potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve vitamin B5 (pantotenik asit) ihtiyacınızı karşılar. Ayrıca, kırmızı kan hücreleri korur ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan B12 içerir. Düzenli olarak yoğurt tüketimi bu besinlerin eksikliğinden kaynaklanan açığın ortaya çıkmasını engeller.
Yoğurt yüksek tansiyonu önlenmesine yardımcı olur; İhtiyacımızdan yüksek tuz tüketmemiz durumunda hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalimiz yükselir. Yüksek tansiyon birçok hastalığın ana sebebidir, özellikle kalp sağlığını ciddi anlamda tehdit eder. Bu yüzden günlük bir kase yoğurt tüketimi hipertansiyonu engeller ve dolaylı olarak bu genel vücut sağlığını korumaya yardımcı olur.
Yoğurt kış aylarında soğuk algınlığından korur; Düzenli olarak tüketilen bir miktar yoğurt hücrelerin mikroplarla savaşmasını kolaylaştırır. Yoğurdun kan hücrelerini güçlendirme özelliği vardır. Hücreleri güçlendirmesi genel anlamda bağışıklık sisteminin faydasınadır. Güçlü bağışıklık sistemi kış aylarında  soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu konuyla alakalı yapılan bilimsel çalışmalar yoğurdun soğuk algınlıklarını önlediğini ortaya koymuştur.
Günlük yemeklerden 30-60 dk sonra tüketeceğiniz bir kase yoğurt sizin daha uzun süre tok kalmanızın yanında yukarda bahsettiğim faydaları da vücudunuza armağan etmiş olursunuz. Sağlıklı mutlu günler diliyorum.

Niyazi DÜNDAR

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis