Sessizce cihad yapabilmenin 8 yolu

Sessizce cihad yapabilmenin 8 yolu

Hepimiz Elhamdülillah Müslümanız ve gerçekten bunun için çok şükretmeliyiz... Şükretmenin yanında hayatımıza ekleyeceğimiz küçük detaylarla da Allah'a Celle Celalühü daha yaraşır bir kul olabiliriz. Belki siz de benim gibi İslami gruplara girip etkinlikten etkinliğe koşup aktif olabilecek kadar özgüvene sahip değilsiniz ya da müsait zamanınız yok. İşte tam bu haller için bu listeye bir göz atın...

1- Mescit dualarını yaygınlaştırmak.

Biliyoruz ki Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, unutulmuş sünnetlerini yayana 100 şehit sevabı verileceğini müjdelemiştir. Çok basit bir hareketle, unutulmuş ya da uygulamaya çok sık geçirilemeyen bir sünneti hep birlikte yayabiliriz. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem mescide girerken "Allah'ım! Rahmet kapılarını bana aç." Müslim, mescitten çıkarken de "Allah'ım! Fazlından rahmetini talep ederim." Müslim diye dua edilmesi gerektiğini buyurmuşlardır. İşte bu duaları kendiniz renkli kâğıtlara yazıp süsleyebilir ya da internetten bulup yazdırabilirsiniz. Daha sonra bu kâğıtları yolunuzun üzerindeki mescitlere ya da mahallenizin cami girişine asın. Hatta bu küçük kâğıtları yanınızda taşıyıp ummadığınız bir yerde karşınıza çıkabilecek bir mescit için de hazırlıklı olabilirsiniz? Bu sayede sessiz bir cihad gerçekleştirmiş olabiliriz inşallah! Aklınıza gelen bu tarz hadisleri de uygun yerlere yapıştırarak büyük yollar kat edebilirsiniz?

2- Küçük sohbet grupları kurmak.

Belki bu maddeyi görünce "Amaan ben nerden bulayım insanları, hem kim beni dinler…" gibi bahane ya da mızmızlanmalara başlamayalım lütfen. Küçük gerçekten küçük bir grupla bile büyük adımlar atabiliriz. Mesela kardeşlerinizle, anne babanızla, samimi arkadaşlarınızla böyle bir grup oluşturabilir ve her hafta birinin anlatım yapacağı bir düzen kurabilirsiniz. Hem Allah'ı anmak için toplanan mescitleri melekler kuşatır ve Allah'ın rahmeti orayı sarar. Unutmayın kişinin dini, arkadaşının dini üzeredir. Bence arkadaşlarınızla yeterince modadan ya da spordan konuştunuz. Artık farklı konulardan! Bahsetme zamanı...

3- Biraz da ezber yapalım.

Günlük hayatımızda çok fazla iş, güç, stres unsuru var öyle değil mi? Çoğu zaman bunalıp çevremize karşı keyifsizleniyoruz. Huzursuzlaşıyoruz...

Bunlar iman eden ve kalpleri Allah'ı anmakla huzura kavuşan kimselerdir. İyi bilin ki kalpler ancak Allah'ı anmakla huzura kavuşur. Rad/13-28

İşin çözümü yine İslam’da. Allah'la, O'nun diniyle ne kadar içli dışlı olursak o derece huzur bulacağız inşaallah. O kadar formülü, yazar isimlerini, tarihlerini ezberliyoruz. Biraz da hadis, esmaül hüsna ya da sure ezberleyebiliriz bence. Kendinizi ilk başlarda çok sıkmadan, mesela her hafta 1 hadis ve 1 esma ezberleyebiliriz. İki haftada bir de bir adet sure? Kuru kuru ezber yapmayın aman ha! Öğrendiklerinizi günlük hayata geçirin, sık sık kullanın hatta etrafınızdakilerle paylaşın. İnşaallah hayatınıza bir ferahlık geldiğini göreceksiniz?

4- Her gün 5 dakika tefekkür edin.

Yine kısa sürecek ama çok önemli bir ibadete değineceğim. Tefekkür... Sizi sıkmasın, 5 dakika ile başlayın. Evden dışarı çıkmıyorsanız camı açıp etrafa bakın; okul yolunda insanları çekiştirmektense gökyüzünü, canlıları seyredin; ya da hiçbir şey yapamıyorsanız kendinize bakın! Ne kadar da muazzamız! Her şey ne kadar da harika... Bırakın iki gözünüzle sınırlı kalmayı, etrafa kalp gözünüzle bakın. Ne sınav stresi, ödev kaygısı ne de kötü insanlar sıkmasın canınızı. Baksanıza ne müthiş bir evren var etrafınızda. Kötülüğün hiç değmediği, asla hata payı olamayan, Yaratıcının eserlerine bir göz atın... Ve tefekkür ederek kendinizi huzurun kollarına bırakın. İnanın sadece günde 5 dakika ile hayatınızı ciddi anlamda değiştireceksiniz.

5- Beyninizi öldürmeyin.

Tefekkür demişken, ne harika bir beynimiz var değil mi? Madem cevabın evet, neden her gün saatlerce telefonda ya da televizyonda senin için hiç ama hiçbir katkısı olmayacak şeylerle zamanını öldürüyorsun? Tabiki de Suffagah yazılarını okumak bu kısma dahil değil?  Gözlerini yorma, beynini öldürme... Araştırmalar bu tarz ürünlerle geçirilen vaktin bağışıklık sitemini bile olumsuz yönce etkilediğini gösteriyor. Kendine değer ver, bedenin bu kadar ucuz değil... Unutmayın Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem en büyük cihadın nefsimizle olan cihad olduğunu buyurmuştur. Bu teneke canavarlar nefsimize ne kadar hoş gelse de kontrolü onlara kaptıracak kadar iradesiz olmayalım.

6- Haydi millet spora!

Otura otura biraz göbek mi yaptık sanki? Artık hareket zamanı... Koşun, arkadaşlarınızla yarışın, evde kendinizi yerlere atıp tepinin ama lütfen hareket edin. Bu maddenin doğrudan cihadla alakası olmasa da cihad edebilmek için biraz da çevik olmamız gerek öyle değil mi? Eğer spora farklı bir boyut kazandırmak istiyorsanız, spor esnasında sohbet ya da ezberleyeceğiniz sureyi tekrar moduyla dinleyebilirsiniz. Bir taşla iki kuş?

7- Kalem kağıtla cihad!

Evet şuan elimize taşı sopayı alıp meydanlara koşup cihad yapabileceğimiz bir imkan yok belki de. Ama ilim ile de cihad yapabiliriz... Ezberlerimizin yanı sıra Arapça öğrenmeye başlayabiliriz. Size kişisel bir tecrübemden bahsetmek istiyorum. 6 ay önce Arapça öğreneceğim diye saatlerce saçma sapan videolar izledim ama 4 ay sonrasında bir cümle gerçekten bir cümle bile kuramadığımı fark ettim. Sabır sabır diye diye bekledim ama olmuyor. Sonra öğrendim ki meğerse ben yanlış videoları izliyormuşum; yani kelime falan bilmeden adamlar beni akademik makale yazmaya oturtmuş ben de saf saf belki bir dahaki bölümde konuşabilirim diye bekledim... İblis kelimesi iblaas kökünden gelir, yani "umudunu kaybetmek"ten... Bende iblise uyup 1 ay elimi ayağımı çektim. Sonra bir gazla youtubedan Ebu Zerka'nın videolarına başladım. Bir ay geçmesine rağmen şuan cümle kurabiliyorum ve gerçekten adam akıllı kelime öğreniyorum. Kesinlikle tavsiye ederim. Hem arkadaşlarınız arasında da havanız olur?

8- Mutlu Olun!

Mutlu olun, şükredin, sevinin… Çünkü yemin ediyorum harikasınız. Gençsiniz, güzelsiniz, aklınız yerinde, Allah her zerrenizi kendisi yaratmış düşünsenize ne büyük lütuf. Ünlü biri size bir hediye verse onu yanınızdan ayırmazsınız. Ama her parçanız Allah'ın Hediyesi, gururlanın! Her şeyi bir yana koyun, etrafınıza bakın. Şeytan ne kadar çok insanı ağına düşürmüş. Siz İslam’la şereflenmişsiniz. Bundan öte ne olur... Ve diğerlerinin size ihtiyacı var. Kendinize güvenin, arkanızda Allah var. Gizli, sessiz ya da bağıra çağıra cihad yapın ama yeter ki yapın. Siz İslam’ın nurusunuz. Lütfen kıymetinizi, öneminizi, size duyulan hasreti göz ardı etmeyin. Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü!


Gamze Tanrıseven

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)