Kaybolan Eşek

Kaybolan Eşek

Çok eskiden bir köylü eşeği ile değirmene gitmiş ve buğdayı bırakıp dönmüş. Ama o sırada eşek kaçmış. O gün günlerden cumaymış. Namaz vakti de yaklaşmış. Eşeği mi arasın, cuma namazına mı gitsin şaşkın şaşkın düşünürken, tarla komşusu gelmiş. Demiş ki Tarla sulama sırası bizde komşum benden sonra sen alacaksın suyu. Adam iyice şaşkına uğramış. Şimdi de işler üçlenmiştir, üçü de birbirinden önemli. Eşek önemli, çünkü her işinde hemen hemen onu kullanıyor. Tarla da önemli mahsul iyi çıkmazsa o yılki rızkı kısıtlanır.
Cuma namazına gitmese o hepsinden önemli… Allah'ın emri. Kararsızlıklar içinde düşünmüş aklına o ayetler gelmiş. Ayetlerde diyor ki:
“Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilmiş olursanız, elbette bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz. (Cuma suresi (9-10 ayetler). Karar veriyor cuma namazına gidecektir.
Eşeği ve tarlayı kenara itip Allah'ın farzına koşuyor. Vaazı dinliyor, tam bir tevekkülle namazını kılıp, günahlarına tevbe ediyor.
Eve boynu bükük dönüyor, ne eşeği aramıştır ne de tarlayı sulamıştır. Bir bakıyor ki hanımı harıl harıl ekmek yapıyor, evde un da yoktu. Der ki:
-“Hanım evde un yoktu eşeği kaçırdım unu alamadım değirmende kaldı unu nerden buldun? Hanım cevap verir;
-“Bey der eşek kendi geldi, unu da komşu kendinin sanmış, bunu fark edince bize getirdi.
Adam tarlanın sulanması gerektiğini ama sulayamadığını da hanıma söyleyince hanım;
-“Komşumuz kendi tarlasını sularken su arkını açık unuttuğunu ve tarlalarının da sulandığı müjdesini vermiş.
Adam çok sevinmiş bir kez daha Allah'ın inayetine inanmış, tevekkül etmenin farza uymanın değerini anlamış. Eğer cuma namazına gitmeseydi zincirleme olarak işler hallolmayacaktı…
Nihayetinde farza uyan, tevekkül eden açıkta kalmıyor. Varsa böyle bir şey sadece Allah'a samimiyetsizliktendir. Önce samimi olmak lazım... Sözde değil özde Müslüman olmak lazım ki o zaman her iş hallolur.
Adam bir yandan Allah‘a karşı, mü‘min kalabalığı ile birlikte samimi kulluk borcunu yerine getirip gönül rahatlığına kavuştuğundan ötürü öte yandan namaz öncesi canını sıkan işler, zincirlemesine kendiliğinden yoluna girdiğinden dolayı ayrıca katmerli sevinç duyar. Kullarının her işini yoluna koyan yüce Allah‘a şükürler ederek karısı ve çoluk çocuğu ile birlikte sofraya oturur.
Yapılan her işte ihlâs çok önemlidir. İhlâs olmazsa Cenab-ı Allah hiç bir ameli kabul etmez. İhlâs olursa yanlışlıklarımızı siler, yine kabul edebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)