Eve Girdiğinde, Çıktığında Yapılacak Dualar

Evine Girdiğinde, Çıktığında Yapılacak Dua 1

            Mümin kardeşim en az bu dualardan birer tane öğrenmelisin!
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) evinden çıktığı zaman şu duayı okurdu:
بِسْمِ ﷲِ، تَوَكَّلْتُ عَلَى ﷲِ، اللّٰهُمَّ إنِّي أعُوذُ بِكَ أنْ أَضِلَّ، اوْ أُضِلَّ، أوْ أَزِلَّ، أوْ أُزَلَّ، أوْ أَظْلِمَ أوْ أُظْلَمَ، أوْ أَجْهَلَ أوْ يُجْهَلَ عَلَيَّ
Okunuşu: Bismillahi, tevekkeltü alâllahi, Allahümme innî eûzü bike en edille, ev udille, ev ezile, ev uzille, ev ezllimu, ev uzlimu, ev echele, ev yuchele aleyye:
Anlamı: “Allah’ın adıyla Allah’a tevekkül ettim. Allah’ım! Sapıklığa düşmekten veya düşürülmekten, ayağımın kaymasından veya kaydırılmasından, zulmetmekten veya zulme uğramaktan, cehâlete düşmekten veya câhil görülmekten Sana sığınırım!”
 (Tirmizî, 3423; Ebu Davûd, 5094; İbn Mâce, 3884; Nesâî, VIII-285; İ. Ahmed VI-306)

Evine Girdiğinde, Çıktığında Yapılacak Dua 2
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) “Kim evinden çıktığında şu duayı okursa; kendisine “Hidayete erdirildin, kifâyet olundun ve korundun!” denir ve şeytan ondan uzaklaştırılır” buyurdu.
بِسْمِ ﷲِ، تَوَكَّلْتُ عَلَى ﷲ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِللّهِ
Okunuşu: Bismillahi, tevekkeltü alâllahi, velâ havle velâ kuvvete illâ billahi.
Anlamı: “Allah’ın adıyla! Allah’a tevekkül ettim! Güç ve kuvvet ancak Allah’a aittir.” (Enes b. Mâlik (ra)’dan; Ebu Davûd, 5095; İbni Hibbân, 2375 )

Evine Girdiğinde, Çıktığında Yapılacak Dua 3
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) evine döndüğü zaman şu duayı okurdu:
الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي كَفَانِي، وَآوَانِي،وَالْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أطْعَمَنِي وَسَقَانِي، الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي مَنَّ عَلَيَّ فَأَقْضَلَ، أسْأَلُكَ أنْ تُجِيرَنِي مِنَ النَّار
Okunuşu: Elhamdülillahi’l-lezî kefânî, ve âvânî, ve’l-hamdülillahi’l-lezî etamenî ve sekaanî, e’l-hamdülillahi’l-lezî mene aleyye feefdale, eselüke en tücîranî mine’n-nâr:
 Anlamı: “Beni koruyan ve sığındıran Allah’a hamd olsun! Beni yediren ve içiren v Bana iyilikte bulunan ve iyiliğini artıran Allah’a hamd olsun! Yâ Rabb! Senden beni cehennemden korumanı dilerim!”
 (Ömer (ra)’dan, Ebu Davûd, 5058;Abdullah b. Amr b. As (ra)’dan, İbnü’s- Sünnî, Amelü’- Yevm ve’l-Leyl-shf 157)

Evine Girdiğinde, Çıktığında Yapılacak Dua 4
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) “Kişi evine girdiğinde
اللّٰهُمَّ إنِّي أسْأَلُكَ خَيْرَ الْمَوْلَجِ، وَخَيْرَ الْمَخْرَجِ، بِسْمِ ﷲِ وَلَجْنَا، وَعَلَى ﷲِ رَبَّنَا تَوَكَّلْنَا
Okunuşu: Allahümme innî eselüke hayra’l- mevleci, ve hayra’l- mahraci, Bismillahi velecnâ, ve alâllahi Rabbenâ tevekkelnâ:
Anlamı: “Allah’ım! Senden girişin ve çıkışın hayırlısını isterim! Allah’ın adıyla girdik ve Rabb’ımız Allah’a tevekkül ettik!” desin, sonra ailesine selâm versin!”
 (Ebu Mâlik el-Eşârî (ra)’dan; Ebu Davûd, 5096)

Evine Girdiğinde, Çıktığında Yapılacak Dua 5
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Namaz kılmak için evinden çıktığı zaman şu duayı okurdu:
اللّٰهُمَّ إنِّي أسْأَلُكَ بِحَقِّ السَّاءِلِينَ عَلَيْكَ، وَبِحَقِّ مَمْشَايَ هَذَا إلَيْكَ، فَإِنِّي لَمْ أَخْرُجْ بَطَراً وَلاَ أَشَراً، وَلاَ رِيَاءً، وَلاَ سُمْعَةً، وَإنَّمَا خَرَجْتُ أتَّقَاءَ سُخْطِكَ، وَإبْتِغَاءَ مَرْضَاتِكَ، أسْأَلُكَ أنْ تُنْقِذَنِي مِنَ النَّارِ، وَأنْ تَغْفِرَ لِي ذُنُوبِي، فَإنَّهُ لاَ يَغْفِرَ الذُّنُوبَ إلاَّ أنْتَ
Okunuşu: Allahümme innî eselüke bihakki’s-sâilîne aleyke, ve bihakki memşâye hâzâ ileyke, feinnî lem ehruc betaran velâ eşaran, velâ riyâen, velâ sum’aten, ve innemâ haractü ittikaae suhtike, ve ibtigaae merdaatike, eselüke en tünkizenî mine’n- nari, ve en tegfira lî zünûbî, feinnehu lâyagfire’z-zünûbe illâ ente:
Anlamı: “Allah’ım! Senden isteyenler hakkı için, beni Sana götüren şu yol hakkı için istiyorum. Ben, taşkın bir şekilde, kibirlenerek, riyâkârlıkla, gösteriş olsun diye çıkmadım. Ancak gazabından sakınmak ve rızanı kazanmak için çıktım. Beni cehennemden kurtarmanı, günahlarımı bağışlamanı dilerim. Çünkü günahları bağışlayan ancak Sensin” diyen kimseye Allah, o kimse için istiğfar eden yetmiş bin melek vekil kılar ve namazını bitirinceye kadar Allah, yüzünü o kulundan çevirmez.” (İbn Mâce,778; İ. Ahmed III-21)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)