KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTMANIN PÜF NOKTALARI

shutterstock_117114217

KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTMANIN PÜF NOKTALARI

Şeker hastaları çoğunlukla hangi yiyeceklerin vücuttaki şeker dengesini bozacağını, ne zaman karbonhidrat, protein ve lif tüketmesini gerektiğinin farkındadır. Ancak şeker hastası değilseniz,  yemeklerden sonra kan şekerinizin yükselmesi nedeniyle yorgunluk, uyku hali, halsizlik hissediyor olabilirsiniz. . İşte hem bu şikayetlere sahip olanlar hem de şeker hastaları için yararlı olabilecek püf noktaları:
  • Ara öğünlerle beraber günde 6 öğün beslenin. Öğün atlamamaya özen gösterin. (Şeker hastasıysanız ve insülin kullanıyorsanız öğün düzeniniz için doktorunuza ve diyetisyeninize danışınız.)
  • Kahvaltıda hamur işlerinden ve reçel, bal gibi basit şeker içeren besinlerden uzak durun. Tam tahıllı ürünler tüketmeye özen gösterin. Tam tahıllar lifin yanı sıra, vitamin, mineral ve antioksidan bileşenler de içerir.
  • Meyve tüketiminize dikkat edin, küçük porsiyonlar tercih edin. Meyveyle beraber süt ürünleri ve/veya fındık,ceviz gibi yağlı tohumlar yemeniz, kan şekerinizin yavaş yükselmesini sağlar. Fakat bu besinlerin fazla tüketiminin enerji alımınızı arttıracağını unutmayın.
  • Tam tahıllı ve sebze, meyve gibi posalı yiyeceklere ağırlık verin.
  • Şerbetli, hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Düzenli egzersiz (ör, akşam yemeğinden sonra 30 dakika yürüyüş) yapın.
  • Günde en az 10-12 bardak su için. Su, metabolizmanız ve böbreklerinizin sağlığı için çok önemlidir.
Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.  Meyve tüketerek kan şekerinizi daha kontrollü yükseltebilecek, lif alımınıza ve vitamin ve minerallerden yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Yemeklerin yanında ayran tüketmek kan şekerinizi dengede tutmada yardımcı olacaktır. (alıntı)

“Bu eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)